Kézilabda - Nem árulják el nekünk, tényleg kiképzőtábort üzemeltetnek-e a Győri Audi ETO-nál
Nem árulják el nekünk, tényleg kiképzőtábort üzemeltetnek-e a Győri Audi ETO-nál
Fotó: Europress/AFP

Nem árulják el nekünk, tényleg kiképzőtábort üzemeltetnek-e a Győri Audi ETO-nál

Mártha BenceMártha Bence
2019/08/30 15:01

A Győri Audi ETO távozó holland világklasszisa, Nycke Groot elmondta, azért jött el a magyar csapattól, hogy újra megtalálja a játék örömét. Újra aktuális tehát a kérdés, miért menekülnek a jól megfizetett világsztárok Győrből, úgyhogy megpróbáltuk megkérdezni a vezetőket a furcsa tendenciáról. Nem jártunk sikerrel. 

Valahogy úgy alakult, hogy a TAO-mennyország eljövetele óta Győrben megforduló számtalan világsztár legtöbbje nem a legjobb szájízzel emlékszik vissza az ETO-nál töltött időszakára. Volt itt mindenféle ügy sérüléscunamitól kirúgáson át fegyelmi és szerződésbeli anomáliákig, de ki figyelt rájuk igazán, miközben a világ legerősebb csapatává váló győriek halomra nyerik a BL-címeket?

A csapat természetesen idén is a sorozat legnagyobb esélyese, bombameglepetés lenne, ha bárkinek sikerülne - kivált Budapesten - letaszítani a trónról. Az idei szezonra is alaposan megerősített csapatnak azonban lesz egy komoly hiányzója: a világ legjobb irányítója, Nycke Groot nem hosszabbította meg a szerződését a klubbal, hanem a dán Odensébe igazolt.

Miért menekülnek a játékosok onnan, ahol a világon a legjobb kézilabdázónak lenni | Hosszabbítás

Yvette Broch, Nycke Groot és Nora Mörk is távozik/ott Győrből, jövőre egyik sztárjátékos sem a magyar kézibajnokot erősíti. Egyiküket sem kirúgta a klub, mindegyik önszántából távozik, és bár az okok szerteágazóak, érdekes fejlemény, hogy menekülnek a játékosok onnan, ahol talán az egész világon a legjobb kézilabdázónak lenni.

A győriek némi huzavona után még a BL-középdöntők alatt bejelentették a hírt, amit akkor Bartha Csaba elnök úgy kommentált, hogy “rendkívül csalódott”, amiért a játékos nem hosszabbított. Akkor mindenki csak találgatta a holland irányító távozásának okát, amit most ő maga árult el.

"Remélem, hogy újra rátalálok a játék örömére, és nem csak mint munkát fogom látni, vagy egy célt, amit elérhetek. (...) Annyira fájt a testem, hogy össze kellett szednem magam minden edzésre, hogy csak túl éljem őket. "Oké, másfél óra, túléled, meg tudod csinálni". Amikor az ember így van minden nap, nem gondolom, hogy ez túl jó érzés lenne. Hiányzott nekem, hogy örömmel tudjak menni edzésre" 

- szúrta ki a holland játékos TV2-nek adott interjúját a daniasport.hu.

Nycke Groot a világ legjobb irányítójaNycke Groot a világ legjobb irányítója Fotó: Europress/AFP

Önmagában ez egyáltalán nem lenne se furcsa, se kirívó, egy 31 éves korára klubszinten rengeteg trófeát nyerő játékostól elfogadható érv, hogy visszább lép egy szintet. Csakhogy Groot esete egyáltalán nem példa nélküli Győrben, hiszen honfitársa, Yvette Broch nem egészen egy évvel Groot bejelentése előtt közölte a győriekkel, hogy saját egészsége érdekében inkább visszavonul a játéktól, mert nem tudja folytatni.

“A nyári szünetben, amikor végre megengedtem magamnak egy kis pihenést, észrevettem, hogy a testem teljesen üres. Nem tudtam tovább kitartani. Két hét teljes pihenő után újra kellett kezdenem az edzéseket. Nem működött. Nem volt erőm. Egy hang a fejemben azt mondta: “Yv, a legjobb szeretnél maradni? Akkor menj! Menned kell!" Elmentem edzeni, de észrevettem, hogy a testem hirtelen teljesen besavasodott. Nem mehettem el emellett, hallgatnom kellett a testemre. Ekkor észleltem, hogy mit tettem a testemmel” 

- mondta az eset után egy interjúban, aminek az volt a címe, Szabadnak érzem magam.

Győrben sajtótájékoztatón jelentette be a távozását, amit azzal kezdett, hogy “Nem kínozhatom tovább a testemet”, majd könnyek között folytatta.

A győriek nem magyarázták túl az esetet, Bartha Csaba elnök a klub hivatalos közleményében csak annyit mondott, “Az élsporttal járó extra megterhelés elviselésére nincs recept, és sajnálattal, de természetesen elfogadjuk a játékos döntését”, mintha amúgy a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy egy 28 éves világklasszis inkább visszavonul, mint hogy folytassa további trófeákat garantáló pályafutását.

Broch esete önmagában akár védhető is lenne, hiszen egyrészt beállóst játszik (ez kézilabdában a nyugdíjkorhatárt tekintve olyan, mint a fegyveres szolgálatot végzőknél: minden év kettőnek számít), másrészt Anja Althaus sérülései miatt a holland szinte egyedül játszotta végig az egész idényt. De Groot, akinek voltak váltótársai, nem csak a fizikai megterhelésről beszélt, hanem a győri munka hangulatáról is.

Milyen lehet a hangulat az öltözőben?

Miközben mindkét holland játékos állandó, elviselhetetlen nyomásról beszélt, valószínűleg az sem segített sokat az elviselésében, hogy Ambros Martín irányítása alatt elképesztő sérüléshullám sújtotta a Győrt. A spanyol edző a világ egyik legjobb, de biztosan a legeredményesebb női edzője, de távozása óta már a Rosztovnál, illetve a román válogatottnál is szedett jó néhány vezéráldozatot, hogy igazi hajcsárként irányítja a csapatait. Nem is beszélve a Győrről, ahol egy időben szinte napi rutinként szakadtak a térdszalagok.

A nemzetközi mezőny meglehetősen belterjes a női kézilabdában, vélhetően a játékosok sokat tudnak egymásról, és bár a Győr az anyagi lehetőségeket, illetve a sportsikerek ígéretét tekintve minden játékos álomcsapata, sok sztori mutatja, hogy nem fenékig tejfel az élet az Audi Arénában sem.

Egy rutinszerű szalagszakadásEgy rutinszerű szalagszakadás Fotó: Europress/AFP

Hangsúlyozzuk, egyáltalán nem igaz, hogy minden ügyben a Győr lenne a hunyó, de a kurtán-furcsán távozó világsztárok győri sztorijai mindenképpen tanulságosak. Susann Müller beperelte a klubot, miután elküldték (teljes joggal egyébként), Katarina Bulatovic pedig egy meghosszabbított újévi szabadság miatt került lapátra a szezon végén, holott csak egy félreértésről volt szó.

Még nagyobb vihart kavart Katrine Lunde távozása, aki szülési szabadságáról visszatérve abban nem tudott megegyezni az akkori elnökkel, Kelecsényi Ernővel, hogy az első edzésétől, vagy az első tétmeccsétől jogosult-e a fizetésére. 

Az eredmény: a norvég sztárkapus a Rosztov Donhoz igazolt, de még el sem hagyta Győrt, amikor egy norvég lapnak nyilatkozva arról panaszkodott, hogy úgy érzi, Győrben neheztelnek rá a terhessége miatt.

A másik norvég világsztár, Nora Mörk esete beleillik a sorba, hiszen egy újabb sztárjátékos távozott keserű szájízzel, ám ebben az esetben nem kérdés, hogy a győrieknek volt igaza. “Szép időszakot töltöttem a Győrnél, de a sérüléseim után megváltozott valami. Marasztaltak, de előbb szerettek volna újra a pályán játszani látni, de úgy éreztem, nekem már nem kell semmit bizonyítanom” - mondta Mörk, és igaza is van, a tudását nem kell bizonyítania, térdének állapotát azonban joggal kérdőjelezte meg a klub nyolc szalagműtét után. Igazuk is lett, Mörk első bukaresti meccsén újra elszakadt a térdszalagja, így az egész idényt ki kell hagynia.

No comment

Groot nyilatkozata után megkerestük a győrieket, hogy megkérdezzük őket a fent leírtakkal kapcsolatban, hiszen kirajzolódik egy tendencia, amiről vélhetően van véleménye a klub vezetőinek is. Nos, ha van is nekik, úgy döntöttek, megtartják maguknak.

“A felvetett üggyel kapcsolatban a klub nem kíván nyilatkozni” - érkezett a hivatalos válasz a Győri Audi ETO-tól, majd a klub - a szerzővel egyébként korrekt viszonyt ápoló - sajtósa átadta Bartha Csaba üzenetét is, amely szerint amíg ő az elnök, nekem se játékos, se vezető nem fog nyilatkozni a klubtól. 

Az üzenet második felét tudomásul vettem (ez alapján indokolt lehet a klub honlapján a mai napig olvasható, az Európai Kézilabda Szövetség honlapjának készített írásom fordításának eltávolítása is), az elsővel kapcsolatban pedig álnaívan feltehetjük a kérdést, miért éri meg izmozni, amikor helyette korrektül ismertetni lehetne a klub álláspontját egy aggasztó tendenciával kapcsolatban.

Hozzászólások