Kézilabda - Nagy László: Amikor a Szeged legyőzött, egy kicsit összedőlt a világ
Nagy László: Amikor a Szeged legyőzött, egy kicsit összedőlt a világ
Fotó: MTI

Nagy László: Amikor a Szeged legyőzött, egy kicsit összedőlt a világ

Mártha BenceMártha Bence
2019/03/07 13:58

“Jól vagyok. Jók vagyunk” - mondta egy nagy sóhajtásba ágyazva Nagy László a Hosszabbításnak. Az elmúlt évtized legjobb magyar kézilabdázója pályafutása egyik mélypontját is megélte a most futó szezonban, de nem haragszik Ljubomir Vranjesre, viszont örül, hogy David Davisszal visszazökkentek a rendes kerékvágásba. Beszélgettünk a svéd és a spanyol edző közti különbségről, a hazai dominancia elvesztéséről, és persze a Veszprém előtt álló feladatokról is.

Október elsején, amikor a Veszprém a története egyik legrosszabb féléve után kirúgta Ljubomir Vranjest, ha valaki azt mondja, még a futó szezonon belül sikerül összeszednie magát a Telekom Veszprémnek, biztosan megmérjük a lázát. A gazdagon záporozó pofonoktól romhalmazzá váló klub borzasztó nehéz helyzetbe került, hiszen csak egy igen kis merítésből választhatott magának edzőt, de úgy néz ki, ezúttal sikerült belenyúlniuk: David Davis irányításával összejött az a bravúr, amit öt hónappal ezelőtt elképzelhetetlennek tartottunk, és a Veszprém zárójelbe tudta tenni a Vranjes-időszakot.

Felálltak az őszi pofonokbólFelálltak az őszi pofonokbólFotó: MTI

“Az edzőváltás után is csak szép lassan kezdtünk el kimászni a gödörből, de aztán a vártnál sokkal gyorsabban kezdett el beérni a Davis által elvégzett, és elvégeztetett munka. Az eredmények is alaposan feljavultak, de még ennél is fontosabb, hogy összeállt a játékunk, és a magabiztosságunk is a helyére került” - mondta Nagy László.

Mi az, ami most megy, de Vranjes alatt nem ment?

A svéd edző, ezt talán nem is kell túlmagyarázni, közegidegen stratégiát próbált erőltetni egy arra nem különösebben alkalmas társasággal. Ezen kívül számtalan szóbeszéd kering a Vranjes által tartott edzések számáról és minőségéről, taktikai hibákról és meg nem írt házi feladatokról, de vajon melyiknek van a legnagyobb része a svéd bukásában, illetve a Veszprém történelmi léptékű vesszőfutásában?

“Semmiképpen nem szeretnék beállni a sorba azok közé, akik köpködik Ljubomir Vranjest. Szeretném leszögezni, hogy a svéd edző a legjobb szándékkal érkezett hozzánk, és talán őt bántja a leginkább, ami történt.” - kezdte Nagy.

“Megvoltak a maga elképzelései a játékról, és magabiztos volt abban, hogy ránk fogja tudni szabni ezeket. Úgy gondolta, ehhez elengedő lesz az az edzésszám, amit ő gondolt, és nem tartotta a felkészülés fontos részének a videózást sem. Mi profi kézilabdázók vagyunk, az a kötelességünk, hogy mindent megcsináljunk, amit az edzőnk mond, és neki is feküdtünk a közös munkának, de aztán elég gyorsan elkezdtek előjönni a rendszer hátulütői.”

Szegeden is, Veszprémben isSzegeden is, Veszprémben isFotó: MTI

A legszembetűnőbb az volt, hogy a korábban kemény, férfias védekezéséről híres Veszprémet még a legyőzött csapatok is alaposan megszórták, a mostani szezon elején pedig látszólag az derült ki, hogy Vranjes nem a fizikai felkészítés mágusa. Az idősődő veszprémi csapat sorra bukta el a mérkőzéseket az utolsó percekben, ami erőnléti gondokra utal.

Nézd, ezen nincs mit megmagyarázni, mert az eredmények, illetve a mérkőzések képe mindent elmondott. Nem volt jó állapotban a csapat, ezt a vak is láthatta.” - vett mély levegőt a jobbátlövő.

Ha az ember kilép a komfortzónájából, akkor nagyon fontos, hogy jó visszajelzéseket kapjon a fejlődését illetően. Mi hiába léptünk ki, nem jött a pozitív visszacsatolás, és ennek mindenre hatása van. Az önbizalomra, a pszichés állapotra, sőt egy idő után a saját magába vetett hitre is. Tavaly volt egy időszak, amikor csak keresgéltük magunkat, nem találtuk a fonalat, és ennek katasztrofális eredménye lett” - idézte fel az elmúlt tavaszt Nagy.

Mi változott Davisszal?

“Egyelőre már az a tudat is sokat segít, hogy jó úton járunk az új edzővel. Októberben nagyon nehéz mozdítható, felkészült edzőt találni, de a klubnál jól választottak Davisszal, amit az eredmények drasztikus javulása is bizonyít.

Először is nagyon fontos, hogy az edző pontosan felmérje a játékosait, és a rendelkezésre álló kerethez igazítsa mind a taktikát, mind az edzéseket, és persze a csapat stratégiáját is. Nem vagyunk gépek, mindenkinek megvan az a játékstílusa, amiben a leginkább érvényesülni tud, és a spanyol szakember ezt pontosan érzi is. 

Ehhez Davis még kérlelhetetlen maximalizmust tesz hozzá, és tőlünk is rengeteget követel. Sok az intenzív edzésünk, és az egész csapat nevében mondhatom, hogy könnyebb a felkészülésünk úgy, hogy rendszeresen videózunk” - magyarázta Nagy, majd felnevetve hozzátette: “unalmas, de kétségkívül nagyon hasznos”.

Davis telitalálat voltDavis telitalálat voltFotó: MTI

A jobbátlövő szerint a csapat előbb utolérte magát, aztán szép lassan a fejlődés útjára lépett, amit elsősorban annak köszönhet, hogy “komplett, összetett terv alapján folyik a munka.” Nagy szerint nagyjából ez is volt a várakozás, amikor kiderült, ki veszi át a csapatot.

“A spanyol szisztéma, köszöni, jól van. Nézzük meg az utóbbi évek BL-győztes edzőit, Patrice Canayer előtt zsinórban három spanyol szakember nyerte meg a sorozatot. És Veszprémben is jól ment, hiszen két BL-döntőt is játszottunk ezzel a játékrendszerrel. Nem lesz meglepő, amit mondok: én is ebben a szisztémában érzem magam a legjobban, ezt tanultam, ebben nőttem fel, és ebben nyertem pályafutásom összes trófeáját. Tizenkét évet töltöttem Barcelonában, hozzám nőtt, ahogy én hozzá.”

A kielcei győzelem 2. helyet értA kielcei győzelem 2. helyet értFotó: EHFcl.com

“Davis ráadásul kőkemény pasas. Minden győzelem után bejön az öltözőbe, és azzal kezdi, hogy gratulál a csapatnak, majd vesz egy mély levegőt, és belekezd a 'De'-vel kezdődő monológjába. Hol a védekezést korholja, hol a koncentrációt, talán még egyszer sem volt olyan, hogy mindennel teljesen elégedett lett volna, pedig legyőztük az utóbbi időben a Barcelonát otthon, a Vardart és a Kielcét pedig idegenben” - mondta nevetve Nagy.

Szeged: csak idő kérdése volt

A veszprémi szurkolóknak talán mindennél nagyobb pofon volt a bajnoki cím elvesztése, kivált úgy, hogy a MOL-Pick Szeged a Veszprém Arénában ünnepelhette a bajnokság megnyerését. Ezt a szegediek idén még megfejelték azzal, hogy könnyedén megnyerték a két csapat alapszakasz-meccsét, így adja magát a kérdés, hogy tényleg eljött-e az őrségváltás ideje férfi kézilabdában.

Legyünk őszinték: már tavasszal éreztük, hogy csak idő kérdése, mikor taszít le minket időlegesen a trónról a Szeged. Az utóbbi években olyan közel volt egymáshoz a két csapat, hogy tényleg csak nüanszok döntöttek, bár a mi javunkra. Tavaly azonban olyan mélyen magunk alatt voltunk, hogy ezek a nüanszok végül a Szeged javára billentették a mérleg nyelvét. Hozzá kell tennünk: megérdemelten nyertek.” - mondta Nagy.

“Bevallom, elég nehezen viseltem azt az időszakot. A győzelmekhez könnyen hozzászokik az ember, és az én pályafutásom szerencsére bővelkedett aranyakban, így különösen nehéz volt, hogy elúszott a bajnoki cím. Az ezüst nem illik Veszprémhez, a klub történelme sem engedi meg, hogy belenyugodjunk egy ilyen helyzetbe, ezért tényleg úgy éltem meg, mintha egy kicsit összeomlott volna a világ.”

Kicsit összedőlt a világKicsit összedőlt a világFotó: MTI

“Természetesen azért dolgozunk, hogy idén újra mi végezzünk az élen. Az elszántságunkon semmi nem fog múlni, ezt megígérhetem” - tette hozzá Nagy, aki óriási csatára számít már az alapszakaszban, amikor lehetősége lesz a Veszprémnek visszavágni a Szegednek.

Addig még sok minden történik

- mondta a jobbátlövő, aki azonnal elhárította a kérdést, miszerint nem tűnik lehetetlen küldetésnek a Flensburg kiejtése a Bajnokok Ligája négyes döntőjéért. “Na, ezt most fejezzük be. Nem jó ómen” - mondta Nagy.

Tavaly mindenki biztosra vette, hogy könnyedén kiejtjük a Skjernt, aztán láttuk, mi történt. Nem szabad másra figyelnünk, csak a Sporting elleni meccsre, mert nagyon jó csapattal találkozunk. És szerintem a Flensburg is jobban teszi, ha minden erejével a Bresztre készül, mert a fehéroroszokat sem lehet félvállról venni.”

“A februárunk nagyon kemény volt, a március pedig még erre is rátesz egy lapáttal. Jön a Fradi, aztán Tatabánya, kupameccs, bajnoki derbi a Szegeddel, úgyhogy egyelőre egyetlen gondolatom sem forog az esetleges Flensburg elleni meccs körül” - magyarázta Nagy.

Még nem biztos benne, hogy visszavonul 

Kikerülhetetlen kérdés volt, hogy a pályafutása végéhez közeledő klasszis mit gondol a magyar férfi kézilabda előtt álló kihívásokról, és hogy részt kíván-e venni az elkerülhetetlen reformok kivitelezéséből, de Nagy László ezzel kapcsolatban türelmet kért.

“Még az sem biztos, hogy befejezem az év végén. Fizikailag jó állapotban vagyok, élvezem a játékot, és ahogy korábban is mondtam, amíg úgy érzem, hogy tudok segíteni a pályán, addig játszani szeretnék.” 

Van még hátra öröm a pályán isVan még hátra öröm a pályán isFotó: MTI

“A kérdés másik része természetesen nagyon izgat engem is. Az a megtiszteltetés ért, hogy beválasztottak a Magyar Kézilabda-szövetség elnökségébe, és természetesen szeretném később a munkámmal a sportágat szolgálni. Folynak már egyeztetések, de ezekről egyelőre nem szeretnék beszélni. Kézilabdajátékos vagyok, most csak az fontos, hogy a Veszprémmel elérjük a kitűzött célokat” - tette hozzá.

Hozzászólások