Kézilabda - Mocsai: nem jó irányba mentek a dolgok
Mocsai: nem jó irányba mentek a dolgok
Foto: MTI

Mocsai: nem jó irányba mentek a dolgok

HosszabbitásHosszabbitás
2014/12/15 19:55

Mocsai Lajos augusztusban eredményes korszakot hagyott maga mögött azzal, hogy vezetőedzőként elköszönt a magyar kézilabda válogatottól, de éppen ezzel a lépésével egy új – várhatóan december 17-én kezdődő – korszak kezdetét is megalapozta. Sikeres pályázata és eddigi munkássága elismeréseként a Testnevelési Egyetem rektorává avatják. Az 1925-ben Magyar Királyi Testnevelési Főiskola néven megalakult tanintézmény jövőre fennállásának 90. évfordulóját ünnepeli.

„Olyan esemény előtt állok, ami a sport, az oktatás, a képzés és a kutatás területén elvégzett sok évtizedes munkám megkoronázását jelenti a számomra, de azok számára is – és itt a családomra, a munkatársaimra és a barátaimra gondolok – akik a maguk idejében és módján támogatást és erős hátországot jelentettek a számomra. Idén negyven éve, hogy elkezdtem a tanulmányaimat a Testnevelési Főiskolán, amelynek rektora azokban az időkben a nagy tiszteletnek örvendő dr. Koltai Jenő volt: válogatott atléták, köztük a gerelyhajító olimpiai bajnok Németh Angéla, valamint az ezüstérmet szerzett Kulcsár Gergely sikereinek kovácsa. Maga a patinás intézmény a hazai tanár- és edzőképzés igazi fellegvárának számított, ahová igen nehéz volt a felvételizőknek bejutni. A főiskolát évente tucat számra keresték fel vendéghallgatóként a tanulni vágyó külföldi fiatalok, európaiak és más kontinensek képviselői is, mert tudták, hogy itt olyan ismeretekhez juthatnak, amelyre máshol nehezen tudtak volna szert tenni. Tizennégy évvel ezelőtt azonban a függetlenség elveszítése, azaz a „nagy testvérhez” való betagozódás sajnálatos módon egyet jelentett a tanár- és edzőképzésben elfoglalt stratégai szerepkör elveszítésével is. Miközben a befogadó Semmelweis Egyetemre az óta is az orvostudomány ismert és elismert tudásközpontjára tekint a szakma itthon és külföldön, a rangsorban lejjebb csúszott TF és az ott kínálkozó lehetőségek szinte teljesen feledésbe merültek. Az egykor erős brand újjáépítésére és a régi vonzerő visszaállítására irányuló kísérletek az elmúlt években sorra kudarcot vallottak.” - hangsúlyozza Mocsai Lajos, aki a Testnevelési Egyetem rektoraként a szép hagyományok ápolása mellett a korszerűség, a magas színvonalú oktató, képző és kutató munka, az erőteljes központosítás, valamint a versenyképesség jelszavait a zászlójára tűzve kezd munkához.

Mocsainak az a véleménye, hogy nem jó irányba mentek el a dolgok azzal, hogy a Testnevelési Egyetemen megszerzett diplomával egyenértékű, vagy közel olyan értékű végzettséget manapság tíznél is több felsőfokú oktatási intézményben lehet megszerezni. Ez ugyanis tagadhatatlanul erős felhíguláshoz, túlkínálathoz, közvetve pedig az igazi értékek devalválódásához vezetett.

„Meggyőződésem, hogy előrelépést a jelenleg is működő képzőhelyek számának csökkentése jelenthet, a legjobbakkal viszont jó együttműködést készülünk kialakítani.  Ebben a felállásban a Testnevelési Egyetemnek stratégiai szerepet kell betöltenie. Olyan diplomát kell átadnunk az itt végzőknek, ami a biztos elhelyezkedés és az értékteremtés dokumentumának számít. Ez viszont csak úgy lehetséges, ha a szerkezeti átalakítások után, illetve az oktatói létszám 150 fősre emelését követően a TF mind az öt intézetében világszínvonalú munka kezdődik el, nem csupán a tanár- és edzőképzés, hanem a tudományos kutatások területén is. Szükségünk lesz külföldi előadókra is, vagy olyan magyar munkatársakra, akik már most nemzetközi hírnévnek örvendenek. Mindez közvetve vagy közvetlenül a magyar felsőoktatás általános színvonalának emelkedését is eredményezheti, de emellett a magyar versenysport és utánpótlás nevelés területén is éreztetheti a hatását.” – nyilatkozta Mocsai Lajos, aki a Magyar Kézilabda Szövetség válogatott csapatokat felügyelő szakmai igazgatójaként, valamint a Magyar Kézilabda Akadémia sporttudományos és szakmai vezetőjeként továbbra is hű marad kedvenc sportágához, ahol már 2002-ben életműdíjat vehetett át az európai szövetség vezetőitől.

(Telekom Sporthírszolgálat)

Hozzászólások