Kézilabda - Mire mennek a jövő Görbiczei és Nagy Lacijai a nyár négy nagy kézilabdás világeseményén?
Mire mennek a jövő Görbiczei és Nagy Lacijai a nyár négy nagy kézilabdás világeseményén?
Fotó: Europress/AFP

Mire mennek a jövő Görbiczei és Nagy Lacijai a nyár négy nagy kézilabdás világeseményén?

HosszabbitásHosszabbitás
2019/07/08 10:56
A fiúknál a csoportkörből való továbbjutás, a lányoknál akár nagyobb célok is megfogalmazhatók a nyári kézilabdás utánpótlás-világesemények kapcsán. Minden, amit a négy nagy tornáról tudni érdemes.


Mi? Férfi ifjúsági (U19-es) világbajnokság

Hol? Szkopje, Észak-Macedónia

Mikor? augusztus 6-18.

U19-es válogatottunk a tavalyi U18-as Európa-bajnokságon az erős mezőnyben 10. helyen zárt, ennek megfelelően nem számíthat sétagaloppra Észak-Macedóniában. Az IHF június elején sorsolta ki a négy, egyenként hat nemzeti csapatot felsorakoztató csoportot, amelynek értelmében Kárpáti Krisztián együttese a B jelzésű hatosban az Eb-címvédő svédekkel, az egyaránt erős franciákkal, valamint három verhetőnek tűnő ellenféllel, Egyiptommal, Tajvannal és Kanadával csap össze.

A Jane Sandanski Arenában már a nyitónapon pályára lépnek a magyarok (Tajvan ellenében), majd 7-én (Kanada), 9-én (Franciaország), 10-én (Svédország) és 12-én (Egyiptom) is élesnek kell lenni – azaz a menetrend igencsak húzós. Az első négy helyezett jut a legjobb tizenhat közé, ahol egyenes kieséses rendszerben folyik tovább a küzdelem. A B-csoport tagjai az A-csoportból kapnak ellenfelet a nyolcaddöntőben, így Horvátország, Spanyolország, Szlovénia, Norvégia, Chile vagy Szaúd-Arábia jöhet adott esetben a folytatásban a válogatottra 14-én. A negyeddöntőket 15-én, az elődöntőket 17-én, a bronzmeccset és a finálét 18-án tartják.

Az előzetes várakozásokat tekintve egyelőre nehéz megmondani, meddig juthat a legutóbb áprilisban pályára lépő magyar csapat, hisz a tervezett hat felkészülési mérkőzés mindegyike július közepén és végén, valamint augusztus elején lesz – a lengyelekkel, a horvátokkal, az oroszokkal és a szlovénekkel is összecsap Balatonbogláron a MOL-Pick Szegednél szerződést kapó Bajusz Brunó, vagy épp Rosta Bálint (Rosta Miklós kisebbik fia) fémjelezte együttes. A legjobb nyolc közé jutás reális és szép eredménynek tűnhet. 


Mi? Férfi junior (U21-es) világbajnokság

Hol? Pontevedra és Vigo, Spanyolország

Mikor? július 15-28.

Az U21-eseket tekintve kissé letisztultabb a helyzet abból a szempontból, hogy Gyurka János jó erőkből álló, ígéretes legénysége a felkészülési mérkőzések alapján megmutatta, mire is számíthatunk Spanyolországban. Legutóbb Budaörsön Máthé Dominik vezetésével bravúros döntetlent ért el a válogatott az Eb-címvédő szlovénekkel, előtte a szerbeket és a cseheket is legyőzték a fiúk, egyedül a norvégok ellen mutatkozott meg nagyobb különbség (38-32 az északiak javára).

A C-csoportban korántsem verhetetlen ellenfelekkel, nevezetesen Portugáliával, Horvátországgal, Brazíliával, Bahreinnel, valamint Koszovóval csapnak össze, talán egyedül a horvátok emelkednek ki a hatosból. Noha az előző világversenyek a magyarok számára nem éppen a tervek szerint alakultak (a 2016-os, divízió I-es U18-as Európa-bajnokság megnyerése után 2017-ben, az U19-es vb-re nem jutott ki a csapat, míg a tavalyi U20-as Eb-n a 11. hely jött össze), a nyolcaddöntőbe jutás itt is alap elvárás lehet. Bahrein (július 16.) és Koszovó (július 18.) ellen „bemelegíthetnek”, hisz július 19-én a horvátokkal, majd július 21-én a portugálokkal, és július 22-én a brazilokkal szembeni találkozó az egész torna alaphangját és kimenetelét befolyásolhatja.

Már csak azért is, mert a lebonyolítási rendszer megegyezik az U19-esekével, azaz a legjobb tizenhat között egyenes kiesés történik, és a D-csoport tagjait elnézve (Németország, Dánia, Izland, Norvégia, Argentína, Chile) főleg az európai válogatottak mindegyike bivalyerős. A magyar keretet elnézve nem aggódhatnak a szurkolók, hisz akár Máthé Dominiket, akár Szita Zoltánt vagy épp Ubornyák Dávidot, Borzas Urost, Rosta Miklóst vagy épp Nagy Martint említjük, a hazai kézilabdázás legtehetségesebb (egyben némi rutinnal már felvértezett) tagjai állnak csatasorba. A cél adott: kihozni a létező legtöbbet a világbajnokságból!


Mi? Női ifjúsági (U17-es) Európa-bajnokság

Hol? Celje, Szlovénia

Mikor? augusztus 1-11.

Vajon ki tud-e jönni zsinórban a harmadik generáció is valami világraszóló eredménnyel a lányoknál? Ha igen, akkor tényleg egy nagyon fényes évtized előtt áll a női szakág. Ezen a nyáron mindjárt két világeseményen, előbb július végén az EYOF-on (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál), majd augusztus elején az ifjúsági Európa-bajnokságon hívhatják fel magukra a figyelmet ifj. Kiss Szilárd tanítványai.

A 2002-03-ban születettek közül a váci kapus, Bukovszky Anna, valamint a győri jobbszélső, illetve jobbátlövő, Kürthi Laura és Farkas Johanna nevei már most ismerősen csenghetnek. Bár még hivatalos kerethirdetésről nincs információnk, a március végén Párizsban a franciák és a finnek elleni felkészülési mérkőzéseken a csapat gerincét – több, mint tíz játékost – a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia adta, a két átlövő poszton csak NEKA-növendékek voltak a keret tagjai.

Az augusztus első napján Celjében kezdődő ifi-Eb első csoportkörében Szlovákia (augusztus 1.), Ausztria (augusztus 2.), és Románia (augusztus 4.) ellen kellene kivívni a továbbjutást. Ha sikerült az első két helyen végezni, akkor a középdöntőben a norvég-spanyol-svéd-horvát négyesből jöhet két újabb. Bár a már említett márciusi tornán mindhárom mérkőzését magabiztosan nyerte a csapat, mégis inkább csak annyit kérünk a lányoktól, hogy élvezzék a játékot, és akkor az eredmény is jönni fog.


Mi? Női junior (U19-es) Európa-bajnokság

Hol? Győr, Magyarország

Mikor? július 11-21.

Győr ad otthont az időben legelső nyári utánpótlástornának, a helyszín az „ikercsarnokoknak” tekinthető Audi Aréna és a Magvassy Mihály Sportcsarnok lesznek. Az érdeklődőknek csak az Audi Arénába kell jegyet váltani, és azzal a jeggyel lehet majd átmenni a Magvassyba meccset nézni, ezért az ötletért jár a piros pont a szervezőknek. Ahogyan az olcsó jegyárakért is: a döntő napjára 1000 Ft, a többi napra pedig egységesen 500 Ft-ért be lehet jutni, hogy egy aranyesélyes csapat útját a helyszínen kövessük végig.

Sokan fiatal kora ellenére Pál Tamarát a következő Görbicz Anitaként tartják számon, azonban mi nem helyeznénk rá ekkora nyomást, inkább csak annyit szeretnénk, hogy továbbra se törjön meg a fejlődése a felnőtt bajnokságban már 16 évesen bemutatkozó irányítónak. A csapatban többen is nagy NB I-es rutinnal bírnak, kiemelendő a váci Kácsor Gréta, aki 19 éves korára 76 mérkőzésen 208 gólt lőtt eddig a világ legjobb bajnokságában, de Kellermann Dóra, Kuczora Csenge, Bánfai Kíra, Schatzl Natalie, vagy Zsiborás Luca neve is ismerősen csenghet. Van két komolyabb sérültje is a csapatnak, Afentáler Sára és Varga Emőke nagy eséllyel kihagyni kényszerül a kontinensviadalt.

Golovin Vlagyimir lányainak az Eb-győzelemhez első körben Montenegró (július 11.), Ausztria (július 12.) és Spanyolország (július 14.) testén keresztül vezet az út. A középdöntőben a norvég-román-svéd trióból jöhet kettő. A túlsó ágról a két évvel ezelőtti ifjúsági Európa-bajnok Németország, az előző nyáron az ifi-vb fináléjában pont a magyarokat legyőző Oroszország, valamint ezen két világesemény két gólkirályát, Nikita van der Vliet-t és Zoe Sprengerst soraiban tudó Hollandia juthat be a legjobb négybe.

Szerzők: Nagy Benjámin és Szendrei Zoltán

Hozzászólások