Kézilabda - Miénk az olimpiai selejtező, első vizsgáját ötösre teljesítette a kézilabdás sportdiplomácia
Miénk az olimpiai selejtező, első vizsgáját ötösre teljesítette a kézilabdás sportdiplomácia
Fotó: MKSZ

Miénk az olimpiai selejtező, első vizsgáját ötösre teljesítette a kézilabdás sportdiplomácia

Mártha BenceMártha Bence
2019/12/20 13:51
Magyarország, azon belül Győr rendezi a női kézilabdázók olimpiai selejtezőjének kvalifikációs tornáját, a magyar sportdiplomácia tehát az első feladatával remekül vizsgázott. A kérdés az, ugyanilyen hévvel vetik-e magukat Kim Rasmussen esetleges eltiltásának elhárításába is. 

Bár a magyar női kézilabda-válogatott számára már vagy két hete véget ért a világbajnokság, most nagyobb a zsongás a csapat körül, mint amikor pályára léptek a lányok. Először kiszurkoltuk, hogy az Eb 7. helyünk olimpiai selejtezőt érjen, aztán Kim Rasmussen fefüggesztése adott beszéd- és vitatémát (nem csak nekünk, az elnökségnek is, hiszen a felfüggesztés nélkül is megosztott lenne a 12 tagú testület a kapitány személyét illetően), utóbb pedig az olimpiai selejtező rendezési jogáért benyújtott pályázatunk tartotta a közbeszédben a női kézilabdát.

  

“A sportág világszövetségének (IHF) pénteki tájékoztatása szerint a március 20. és 22. közötti három kvalifikációs viadalra Magyarországon, Spanyolországban és Montenegróban kerül sor. A Rába-parti városban a házigazda magyarok mellett Kína, Szerbia és a világbajnoki bronzérmes Oroszország válogatottja lép majd pályára, és a kvartettből az első két helyezett szerez tokiói kvótát” - írja - anyanyelvünk elleni merényletbe ágyazva - az MTI.

Egyelőre jól vizsgázik a magyar sportdiplomácia

Még a Rasmussen-felfüggesztés miatt kerestem pár napja Horváth Gabriellát, az MKSZ nemzetközi ügyekért felelős főtitkárát, aki hivatalosan nem akart nyilatkozni az IHF végső döntése előtt, de elárulta, hogy erőket mozgósítottunk az olimpiai selejtező rendezési jogáért, és erőfeszítéseinket siker koronázta.

Az IHF, amely számos üggyel bizonyította, hogy nagytestvére, a FIFA erkölcsi nyomvonalán halad, természetesen nem azt mérlegelte a rendező kiválasztásakor, ki hogy került a selejtezőbe, sőt nem is a rangsort (mi az utolsó európaiként, és a csoport utolsójaként (4.) rangsorolva feszülünk neki a feladatnak márciusban) nézte, amikor rábökött Győrre.

OdasurrantunkOdasurrantunk Fotó: MKSZ

Mondanunk sem kell, a hazai rendezés brutális előnyt jelent, és Győrben várhatóan betyáros hangulatban játszhatnak a mieink, úgyhogy a magyar spordiplomácia megtette, amit megtehetett a kijutásért. Egy fontos feladatuk azonban még van: így vagy úgy, de megoldást kell találniuk a kapitánykérdésre.

Ha ezt elintéztük, Rasmussent is el tudjuk?

Ha azt nézzük, a dolog nemzetközi súlyát nézve sokkal nagyobb feladat megszerezni egy olimpiai selejtező rendezési jogát, mint kibulizni egy hivatalosan 2-4 meccses eltiltás ejnye-bejnyévé enyhítését. Ha az elsőt könnyedén megoldotta a szövetség, akkor a második nem jelenthet gondot, más kérdés, hogy nem tudhatjuk, van-e egységes szövetségi akarat a kapitány megmentésére.

Ha ugyanis felfüggesztik két meccsre, nélküle kell lejátszanunk a sorsdöntő, Szerbia elleni selejtezőt, ebben az esetben pedig súlyos érvekhez jutnának a sok szempontból elbaltázott vb miatt egyébként is a kapitány fejét követelők.

Rasmussen felfüggesztése tovább bonyolítja a női válogatott amúgy sem egyszerű kapitánykérdését | Hosszabbítás

Kim Rasmussent felfüggesztették a románok elleni trágár kirohanása miatt, és ha a vizsgálat két cikkely megsértésében is bűnösnek találja, pont az olimpiai selejtezőről tilthatják el. Még az is kérdés, hogy a magyar szövetség meg akarja-e menteni a dánt, aki egyébként is az elvárások alatt teljesített a világbajnokságon.

Eddig tehát a pályán kívüli eseményekből sokkal jobban jöttünk ki, mint a lejátszott meccsekből: a svédek feltették a pontot a csapat által az Eb-n felírt I-re, és nemcsak selejtezőt játszunk Tokióért, de mi is rendezzük a kvalifikációs tornát.

Hozzászólások