Kézilabda - Már megint a németek: elcsalták a szlovénok győzelmét a kézi-Eb-n
Már megint a németek: elcsalták a szlovénok győzelmét a kézi-Eb-n

Már megint a németek: elcsalták a szlovénok győzelmét a kézi-Eb-n

Mártha BenceMártha Bence
2018/01/16 14:19

Mókásra sikeredett a Németország-Szlovénia rangadó utolsó perce a férfi kézilabda Európa-bajnokságon, de valahogy senkinek nincs kedve nevetni. Egyértelmű bírói műhiba történt, az EHF mégis elutasította a szlovénok óvását. 

Nem kell nagyon messzire nyúlnunk példákért, ha bizonyítani akarjuk, hogy a nemzetközi kézilabdában minden a németek körül forog. Igaz, nem az európai szövetség (EHF), hanem a nemzetközi (IHF) hozta meg eddig a legdurvább döntést a németek érdekében - amikor egyszerűen kirúgták a vb-ről a szabályos körülmények között kijutott Ausztráliát, hogy helyet csináljanak a selejtezőn elvérző németeknek -, de most az európai szövetség sem kerülheti el ezeket a vádakat.

slo2

Tegyük gyorsan hozzá, az EHF némileg kényszerpályán mozgott, de akkor is kockázatos játékba fogtak azzal, hogy elutasították Szlovénia tökéletesen megalapozott óvását. Tették mindezt annak ellenére, hogy Szlovénia jelezte, fontolgatják, hogy visszalépnek a tornától.

Lássuk, mi történt

A szlovénok - a tavalyi világbajnokság bronzérmesei - némi meglepetésre elbukták az első mérkőzésüket Macedónia ellen, így különösen fontos volt számukra az Európa-bajnoki címvédő németek elleni második csoportmérkőzés. A macedónok elleni meccsre annyiból érdemes visszatérni, hogy kapitányuk, Veszelin Vujovic telesírta a hazai és nemzetközi sajtót a mérkőzést vezető román kettős ténykedését illetően. A montenegrói szakember nyilván elfogult volt a csapatával, de a két román játékvezető ténykedésével kapcsolatban már nekünk is vannak friss élményeink, hiszen ők fújták - meglehetősen gyengén - a mieink spanyolok elleni meccsét.

Az egész meccsen rosszul fújtak a bírók

 

Ez azonban semmi volt ahhoz képest, amit a két litván játékvezető, Mindaugas Gatelis és Vaidas Mazeika megengedett magának a Németország-Szlovénia rangadón. A szokatlanul gyenge napot kifogó németek (a világsztár, Uwe Gensheimer egymaga három hetest, és néhány sorsdöntőnek tűnő ziccert hagyott ki) valószínűleg már meccsben sem lettek volna a hajrában, ha a két litván nem támogatja őket több, nemhogy véleményes, de egyértelműen téves ítélettel. Az utolsó percben mégis a döntetlenért támadhattak, és bár gólt lőttek, az utolsó pillanatban a szlovénok még végigvittek egy lerohanást, és megszerezték a győztes találatot. Legalábbis azt hitték.

A lefújás után azonban hosszas videózás kezdődött. Erre idén már van lehetőség, bár a bírók sem mindig használják, pedig néha indokolt lett volna - például a spanyol-magyaron is. A közvetítésből kiderült az is, hogy a rendezők sem tudták, mit videóznak (az utolsó szlovén támadást mutogatták), pedig nem azt nézték, hanem a két másodperccel a vége előtt elvégzett német középkezdést. Tegyük hozzá azt is, hogy joggal. 

Elvették a szlovénoktól a győzelmet

A játékvezetők végül úgy döntöttek, a szlovénok akadályozták a németek középkezdését, ezért Blaz Blagotinsek piros lapot, a németek pedig hétméterest kaptak, amit végül be is lőttek, így döntetlen lett a mérkőzés végeredménye.

A gond ezzel csak annyi, hogy a játékvezetők rosszul tudták az aktuális szabályokat, ami egy kézilabda Európa-bajnokságon nem vet különösebben jó fényt az Európai Kézilabda Szövetségre sem. Az utolsó fél percre vonatkozó speciális szabályok azt ugyan kimondják, hogy tilos késleltetni a játékot, és ezért valóban piros lap + hétméteres kombó jár, csakhogy a szabálykönyv (legalábbis a magyar és az IHF-é) külön kitér arra is, hogy mi számít akadályozásnak. Érdemes elolvasni a Hatosfal blog elemzését, hogy pontosan értsük, miért volt jogos Blagotinsek kiállítása, és miért nem kellett volna hétméterest adni az esetért.

A lényeg annyi, hogy a szlovén beálló szabálytalan, mert nincs három méterre a középkezdést elvégző némettől (kétperc), de nem ér hozzá sem a némethez, sem a labdához, azaz fizikailag nem akadályozza a labda játékba hozatalát, így a hetes téves ítélet, sima szabaddobást kellett volna ítélni. Sőt, ez nem sima tévedés, hanem játékvezetői műhiba. Örvendetes, hogy a játékvezetők alkalmazzák a videóbírót, mivel azonban jó néhány percig nézegették a felvételeket - amikről nagyjából 10 mp alatt megállapítható, mi lenne a helyes ítélet - azt kell gondolnunk, a játékvezetők nincsenek tisztában a vonatkozó szabályokkal.

Az EHF nem hitte el a szlovén fenyegetőzést

Ami ezután történt, az tiszta kabaré volt: Vujovic beállt a kapuba, hogy ő védje Reichmann büntetőjét, aztán megpróbált egyszerre több délszláv rontást a játékvezetőkre vonni komoly indulatokról árulkodó pillantásával, de minden hiába: a németek belőtték a hetest, és döntetlen lett a hivatalos végeredmény.

A szlovénok azonnal jelezték, fontolgatják, hogy visszalépnek a tornáról, ha elutasítják a szabályok szerint másnap reggel 8-ig beadott óvásukat, de az EHF nem ült fel a blöffnek (?), és - természetesen - elutasította a szlovénok beadványát. Az indoklás: a játékvezetők pályán meghozott döntése - függetlenül attól, hogy videóbíró segítségét kérték - nem támadható. Igen, jól érzik az olvasók is, hogy az érvelés fals, hiszen bírói műhiba történt: nem egy véleményes helyzetet ítéltek meg, hanem rosszul alkalmazták a szabályokat.

Ugyanakkor a cikk elején mi is jeleztük, hogy az EHF kényszerpályán mozgott, hiszen ha helyt adnak az óvásnak, csak egyetlen dolog következhet: az újrajátszás, erre pedig egy ilyen feszes időbeosztással lebonyolított tornán egészen biztosan nincs lehetőség.

“Ami velünk történik, az túlmegy minden határon, így a szövetség tiltakozásul a legkomolyabban fontolgatja, hogy visszalép a tornáról. Mondom ezt annak ellenére, hogy tisztában vagyunk egy ilyen lépés várható következményeivel” - mondta a Szlovén Kézilabda Szövetség főtitkára, Goran Cvijic.  

A végső döntést akkor fogja meghozni az azóta szintén megszólaló Franjo Bobinac elnök, ha az EHF válaszol a fegyelmi bizottság döntését szinte biztosan megtámadó (erre szerda este 20h-ig van lehetőség) szlovénok újabb beadványára. Tudnunk kell, hogy ha Szlovénia valóban visszalép a tornától, akkor az EHF súlyos szankcióit kockáztatja, akár egy teljes évre kizárhatják a szlovénokat nemcsak a válogatott, de a klubtornákról is. Ráadásul Szlovénia (Macedóniával és Montenegróval közösen) pályázik a 2022-es Európa-bajnokság rendezésére, amire nagyjából keresztet is vethet, ha sokat ugrándozik - viszont megkaphatja jutalmul, ha elengedi a keddi történetet.

Hozzászólások