Kézilabda - Már csak egy dolog hiányzik erről a kézi-vb-ről: egy igazán komoly skalp
Már csak egy dolog hiányzik erről a kézi-vb-ről: egy igazán komoly skalp
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Már csak egy dolog hiányzik erről a kézi-vb-ről: egy igazán komoly skalp

Mártha BenceMártha Bence
2019/01/23 14:21

Egyelőre ne azzal foglalkozzunk, hogy valószínűleg a nyolcadik hely is olimpiai selejtezőt ér, hanem azzal, hogy bár úgy lépünk pályára ma Norvégia ellen, hogy tudjuk, milyen eredmény kell, ez még nem biztos, hogy segít rajtunk, mert Norvégiának is nagyon kell tepernie a délutáni meccsünkön. Jöhet az a bizonyos bravúr. 

Abban talán megegyezhetünk, hogy a gondjainkat, a válogatott keretben tátongó lyukakat, illetve a mezőny erejét mérlegre téve ez egy kimondottan jó világbajnokság a magyar férfi kézilabda-válogatott számára. Legalábbis abban az értelemben, hogy sok előremutató, jó dolgot látunk, a játék is rendben van, és a küzdőszellemmel sincs probléma.

A vezér mutatja az utatA vezér mutatja az utat Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Ha viszont lecsupaszítjuk a világbajnokságot, a tények már kevésbé pozitív képet festenek. Egyelőre hiányzik az a bizonyos bravúr, amit a férfi válogatottunk rendszerint hoz a világversenyeken, és ha ez nem lenne elég, még az alacsonyabban rangsoroltak ellen sem mindig jött össze a győzelem. Utóbbinak köszönhető, hogy az utolsó fordulóban még izgulnunk kell, odaérünk-e egyáltalán a 7-8. helyosztóra.

Most még lehet számolgatni

A képlet egyszerű: ha nem kapunk ki Norvégiától, biztos a negyedik helyünk, és megyünk a helyosztóra a másik csoport negyedikjével. Ha kikapunk, akkor kezdődhet a számolgatás. Az európaihoz hasonlóan a nemzetközi szövetség sem ragaszkodik hozzá, hogy az utolsó meccseket egy időben rendezzék, aminek mi most a nyertesei vagyunk, hiszen mire kifutunk a pályára Norvégia ellen, már tudni fogjuk, hogy végzett Egyiptom és Tunézia.

Haha, jobbszélső!Haha, jobbszélső! Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Ha Egyiptom nyer (és mi kikapunk), pontszámban befogja a magyar csapatot, ebben az esetben az összesített gólkülönbség dönt a két csapat között. Ez most megnyugtató magyar előnyt mutat, 12 góllal állunk jobban, de egyáltalán nem tűnik lehetetlennek, hogy Egyiptom 5-6 góllal legyőzze Tunéziát, onnantól pedig cidrizhetünk a szélvészgyors norvégok ellen, akiknek legalább öt góllal kellene legyőzniük minket. (Erről van itt egy számolgatás, sok-sok "ha"-val).

Az valószínűnek látszik, hogy ha szorosan megyünk be a hajrába, már olyan nagy bajunk nem lesz. Tunézia biztosan keményen beleáll az Egyiptom elleni meccsbe, ráadásul Jallouzék egy nappal többet pihenhettek, ez pedig egy ilyen feszült tempójú tornán aranyat érhet. A papírforma magyar-egyiptomi pontegyenlőséget, de magyar továbbjutást ígér a középdöntő utolsó fordulójára.

Felejtsük is el gyorsan a számokat

Most, hogy ezt letudtuk, felejtsük is el az egészet. Koncentráljunk inkább arra, hogy összejöjjön az a bizonyos bravúr, ami nélkül ritkán jövünk el világversenyről. Norvégia kemény ellenfél, ráadásul a játékstílusuk nem igazán fekszik nekünk, főleg nem egy torna utolsó középdöntős meccsén, amikor már komoly tényező a fáradtság is. A norvégok hárommal verték a svédeket, akiktől mi pont ilyen arányban kaptunk ki, szűken kikaptak Dániától, a többi meccsüket nagyon simán nyerték, a csoportban például szinte mindet 10+ góllal.

Még egy kell!Még egy kell! Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Minket nem fognak, ha sikerül valahogy megállítanunk a rohanást. Például azzal, hogy jó lesz a támadójátékunk, nem szórjuk el a labdákat, és jó százalékkal gólt szerzünk a kísérleteinkből, így nem adunk esélyt nekik a gyors lerohanásokra. Ebben az esetben ez még fontosabb tényező, mint a védekezés, ami általában az alfája és omegája a magyar válogatott játékának. Most elöl is észnél kell lenni!

Szerencsére a mieink támadójátéka stabil, ha mindenki egészséges, és bevethető (ez a speciális helyzet miatt most nem ugyanaz). Lékainak zseniális vébéje van, megbízhatóan szállítja a jó teljesítmények Balogh, és már a fiatalok is bizonyították, hogy éles helyzetben is lehet rájuk számítani. 

A fáradtság nyilván tényező, de a norvégok is a nyolcadik meccsükre készülnek, így ez nem lehet kifogás. 

Sok minden függőben van még a párhuzamos csoportban is, lehet még akár nagyon fontos is a helyosztó, de hiába hulla fáradt már most mindenki, ezen a meccsen kell mindent kiadni magunkból, nem szabad a helyosztóra gondolni. Az azért elég valószínű ugyanis, hogy a 8. hellyel is lehet olimpiai selejtezőt játszani, az viszont kizárt, hogy a 9-10.-ről lehessen. Ezt kellene ma megnyerni, és nincs több kérdés.

Hozzászólások