Kézilabda - Létezik, hogy a címvédő Szeged a kézibajnokság esélyese?
Létezik, hogy a címvédő Szeged a kézibajnokság esélyese?

Létezik, hogy a címvédő Szeged a kézibajnokság esélyese?

Mártha Bence ·
2018/09/25 14:23

Nagyon régen fordult utoljára elő, hogy nem az aktuális nevén szereplő veszprémi csapat volt a kézilabda bajnokság esélyese. Most a Szeged nemcsak bajnoki címvédő, de nyári igazolásaiban is több fantázia van, mint a veszprémiekben, ahol ráadásul iszonyatos nyomás is nehezedik mind Ljubomir Vranjesre, mint a tavaly történelmi mélypontra érkező csapatra. Juan Carlos Pastor likes this.  

Csak bő évtizedenként egyszer fordul elő, hogy a Veszprémen kívül más nyerje a férfi kézilabda-bajnokságot, és ezekben a bajnoki címekben egyetlen közös elem mindig volt az elmúlt durván 25 évben: vaskos meglepetés volt, hogy nem a Fotex/MKB/Telekom Veszprém nyerte a bajnokságot. 

1996-ban ugyan egy olyan Szeged nyert, amely a korábbi években a KEK-ben és a City Kupában is játszott elődöntőt, Veszprémben azonban éppen a csúcson járt az Éles-Csoknyai-Sótonyi-Zsigmond korosztály, és a bajnokság előtt senki nem várt trónfosztást. Hasonló volt a helyzet 2000-ben, amikor a Dunaferr szakította meg a Veszprém sorozatát.

Szegedi örömünnepSzegedi örömünnep Fotó: pickhandball.hu

A szegediek 2007-es, tavaszig az utolsó bajnoki címe konkrétan döbbenetes meglepetés volt, hiszen az ősszel minden szembejövő által megvert szegedieknél válságstáb ült össze télen, kirúgták Zoran Kurtest, és a csapat szélsőjét, Vladan Maticot nevezték ki játékosedzőnek. Aztán tavasszal ez a csapat verte meg a bajnoki döntőben (Veszprémben hetesekkel nyerve) a Pérez-Lazarov-Vujin-Eklemovic-féle Veszprémet.

Bár Juan Carlos Pastor többször is közel volt ahhoz, hogy trófeát nyerjen (erre leginkább a Magyar Kupában volt esélye) a Szegeddel, a 2018-as bajnoki cím sem lóg ki a sorból. 

Ha csak azt nézzük, hogy 2017-ig a Veszprém zsinórban négyszer jutott be a BL négyes döntőjébe, kétszer a fináléba, és szinte korlátlan anyagi lehetőségeinek köszönhetően évről évre sztárokat vásárolhatott, még sokkolóbb volt a veszprémiek legutóbbi szezonja, benne a Szeged bajnoki címével. 

Idén talán nem is lenne meglepetés

Elkezdődött a szezon érdemi része, és bár két meccs alapján teljesen felesleges tíz hónappal későbbi eseményekre tippelgetni, azért vannak kibontakozóban levő folyamatok, amiket érdemes figyelni.

A Szeged minden évben úton van, Pastornak mintha lételeme lenne az építkezés, annyi játékosát cseréli le minden évben. Ez idén sem volt másképp, 6-7 új játékos érkezett, ami nem feltétlenül növeli a szegediek esélyeit, viszont az eddigiekhez képest változás, hogy most nagyon is jól látható koncepció mentén erősített a Szeged, miközben Veszprémben Vranjes vett a tavaly nagy sikert aratott tempóhandballhoz három harminc feletti játékost.

Hamarosan összeáll a védőfal CanellasékkalHamarosan összeáll a védőfal Canellasékkal Fotó: pickhandball.hu/ Kocsis Alíz

A BL első fordulójában a Szeged idegenben verte azt a Zágrábot, amely a következő körben legyőzte a Flensburgot, majd hazai pályán legyőzte a BL-döntős Nantes-ot. Egyik meccsen sem játszott igazán jól a Szeged, egy dolgot viszont megtett: megnyert két olyan meccset, amit az elmúlt években szinte biztosan elveszített volna. Eközben a Veszprém jónak mondható játékkal legyőzte a Kielcét, aztán viszont esélytelenül kapott ki Barcelonában.

A veszprémiek sorsolása nehezebb volt az első két körben, és ahogy a Szegedet, úgy őket sem ildomos két meccs alapján megítélni, de annyi már most leszögezhető, hogy hiába változott több helyen, a Szeged előrébb tart az építkezésben, pedig Vranjes már túl van egy szezonon a csapatával.

Senki sem számít a spanyol inkvizícióra

Pastor rájött, hogy az ő végletekig megtervezett, precíz csapatmozgásokra épülő játéka akkor lesz igazán hatékony, ha olyanokkal csinálja, akik jól ismerik a spanyol szisztémát. Jorge Maqueda és Joan Canellas személyében két rutinos, a sportágban kvázi mindent megnyert spanyol klasszist igazolt, és elhozta Mirko Alilovicot, aki éveken át védett a Leónban, majd dolgozott Carlos Ortega és Xavi Sabaté irányítása alatt is.

Amellett, hogy a Szeged potens lövőerővel, komolyabb variációs lehetőségekkel és a szisztémát jól ismerő játékosokkal erősödött, egyúttal tavalyi hiányosságainak jelentős részét is pótolta. Egyelőre az összeszokatlanság jeleit még az ideálisnál erősebben lehet érezni a csapaton, de hogy komplett, sokra hivatott társaság jött össze, az nem kérdés.

És ahogy fent is szóba került, most olyan társaság gyűlt össze, akik már nyertek néhány mázsa aranyat pályafutásuk során. Ráadásul szüzek már egyébként sincsenek a csapatban, a bajnoki cím által szavatolt magabiztosságra építhetnek a csapat magyar tagjai, ami a válogatott szempontjából sem hangzik rosszul.

A Veszprémen óriási a nyomás

Nagyon messzire kell visszamennünk az időben, hogy a tavalyihoz hasonlóan hitvány veszprémi szezont találjunk. Ljubomir Vranjes a tamáskodók félelmeit igazolta, és úgy váltott játékrendszert, hogy nemcsak az újat nem tudták elsajátítani a játékosai, de a régit is elfelejtették hatékonyan alkalmazni. Igaz, a kerete nem is igazán volt alkalmas arra, amit játszani próbált, és az ősszel még sokkal inkább a korábbi erényeire támaszkodó csapat tavaszra “összeomlott, mint a szüreti széklet” (Idézet a Hatosfal kézis blog levlistájáról).

Vranjes a nyáron azt nyilatkozta, “ez már az én csapatom”, pedig a csapat szerkezetét tekintve olyan nagy változások nem történtek. Idősödő szélsőt idősödő szélsőre cseréltek, lett egy harmadik irányítójuk (már ha Nenadic annak számít), és a veterán védőspecialistát egy veterán - és igencsak sérülékeny - védőspecialistára cseréltek. Oké, Toft Hansen Schuchhal szemben támadásban is hatékony, és ez fontos szempont volt, de ő is már 33 éves, és nem a gyorsaság a legnagyobb erénye.

Hogy bírja a nyomást?Hogy bírja a nyomást? Fotó: MTI

Az első két meccs alapján látszanak bizonyos törekvések, de ahogy a Szeged, úgy a Veszprém sincs még készen. A barcelonai nyitott elleni szenvedés inkább a rengeteg kihagyott helyzetben öltött testet, mint a tanácstalanságban, és végre veszélyesen lőtt távolról is a Veszprém.

Mahé biztosan jó lesz, Mackovsek szintén, és Strlekben is bőven van még annyi, hogy segítse a Veszprémet. Sokkal inkább a régi harcosokkal, illetve az ő ideális játékperceik számával van gondja Vranjesnek - annál is inkább, mert Blagotinsek látványosan nem tudja középen pótolni Nagy Lászlót, aki cserébe távolról sem olyan hatékony kettesben, mint hármasban. Kérdéses, mihez kezd Ilic a cserelövő szerepével, az elmúlt idény legjobbja, Lékai Máté a megnövekedett konkurenciával, illetve Vranjes a beállókérdéssel.

Sima biztosan nem lesz

Ha Vranjesnek sikerül hasonlóan hatékony gépezetet építenie, mint Flensburgban, akkor persze továbbra is a Veszprém lesz az esélyes. De ha Pastor is kihozza a Szegedből, ami benne van, akkor nemcsak a két sztárcsapat, hanem a két egymással ellentétes felfogást képviselő játékfilozófia is összecsap a magyar bajnokság keretein belül, és ilyesmire sem sokszor volt még példa.

Összeállhat a Veszprém nagyon jól, és tarthat a szokottnál is hosszabb ideig a szegedi építkezés, az leszögezhető, hogy bárki nyeri is a bajnoki címet, és a Magyar Kupát, alaposan meg kell küzdenie érte. Ez azért jó hír a magyar kézilabdának, mert régen futottak már neki a szezonnak az ideihez hasonló alapállásból a sztárcsapataink, és ez komoly izgalmakat ígér.

Hozzászólások