Kézilabda - Rasmussen felfüggesztése tovább bonyolítja a női válogatott amúgy sem egyszerű kapitánykérdését
Rasmussen felfüggesztése tovább bonyolítja a női válogatott amúgy sem egyszerű kapitánykérdését
Fotó: Europress/AFP

Rasmussen felfüggesztése tovább bonyolítja a női válogatott amúgy sem egyszerű kapitánykérdését

Mártha BenceMártha Bence
2019/12/14 14:48
Kim Rasmussent felfüggesztették a románok elleni trágár kirohanása miatt, és ha a vizsgálat két cikkely megsértésében is bűnösnek találja, pont az olimpiai selejtezőről tilthatják el. Még az is kérdés, hogy a magyar szövetség meg akarja-e menteni a dánt, aki egyébként is az elvárások alatt teljesített a világbajnokságon. 

Pénteken jelent meg a hír a magyar sajtóban, hogy a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) eljárás alá vonta Kim Rasmussen a románok ellen elveszített mérkőzés utáni sajtótájékoztatón mutatott viselkedése miatt. Aznap délután az IHF honlapján egy rövidhír is megjelent, amelyből kiderül, hogy a dán szövetségi kapitányt felfüggesztette a szövetség, sem válogatott, sem klubszinten nem végezhet kézilabdához köthető tevékenységet.

Az egyáltalán nem meglepő, hogy vizsgálat folyik, hiszen elég ritkán fordul elő, hogy egy szövetségi kapitáyn sűrű fuckolások közepette kérje számon a játékvezetők, illetve a zsűri tevékenységét. Rasmussen nem fogta vissza magát, szinte biztos volt, hogy az esetnek lesz utóélete.

Bár mentegethetnénk a dánt azzal, hogy a felháborodása 100 százalékig jogos és megalapozott volt, azt Rasmussennek is tudnia kellett, mit kockáztat a szókimondó kirohanással, és ha ez nem lenne elég, a feje felett lebegő eltiltás is a lehető legrosszabbkor robbanna a női válogatott arcába, hiszen márciusban olimpiai selejtezőn kellene vezetnie a csapatát a dán kapitánynak.

Elcsalták a meccsünket, de ez akkor sem fér bele

A stáb tagjaival beszélgetve megtudtuk, hogy az IHF delegátus két tagja közül a hölggyel már volt előélete Rasmussennek, a lengyel úrral azonban jó viszonyban volt, a mérkőzés előtt váltottak is néhány szót. Hogy a hölggyel mi volt a probléma, és hogy mi történt korábban, azt nem tudjuk, ugyanakkor van itt egy dolog, amit érdemes közelebbről megvizsgálni.

A Románia elleni mérkőzés mindkét csapat számára elképesztően fontos volt, a továbbjutás, illetve az olimpiai selejtezős remények múlhattak rajta. Egy ilyen meccsen, különösöen egy ilyen szoros hajrában a játékvezetőnek annyi a feladata, hogy hagyja, hogy a játékosok döntsék el a mérkőzést, és csak akkor ítéljenek, ha 100 százalékig biztosak a jogosságában. Ehhez képest jött ez 

Neagu nem kegyelmezettNeagu nem kegyelmezett Fotó: MKSZ


Egy ilyen helyzetben fújtak rá egy képterces büntetést - a zsűriasztal jelzése nyomán - Kim Rasmussenre, ami egyébként is elég szokatlan dolog, aztán erre pakolták rá a mérkőzés utolsó másodperceiben azt a büntetőt, amiről még az ellenfél edzője is bevallotta, hogy jogtalan volt. Nem csoda, hogy egy ilyen helyzetben Rasmussen ledobta a láncot, és ritkán látható, trágárkodással tarkított kirohanást rendezett.

Ugyanakkor a dánnak is pontosan kellett tudnia, hogy a hisztizése nem marad megtorlatlanul, annál is inkább, ha tényleg volt előélete a IHF delegátusának egyik tagjával. Arról nem is beszélve, hogy nyilván tök felesleges az egész, óvni nem lehet, visszacsinálni még kevésbé, a DeLorean pedig messze parkolt.

Hajszálon függ a kapitány sorsa

A világbajnokság mindenképpen csalódás volt, sem a csapat játéka, sem az eredményei nem alakultak jól, azaz megtorpant a dán kapitány alatt érezhető folyamatos fejlődés. Generációváltás ide, rutintalan fiatalok oda, ez az időszak nemcsak a végül az Eb-szereplésnek köszönhetően kiharcolt olimpiai selejtező miatt fontos, hanem azért is, mert most kell beépíteni az utánpótlásban mindent megnyerő fiatalokat, akik a következő olimpiai ciklusban a csapat gerincét alkotják majd.

Egy ilyen helyzetben elért 14. hely szükségszerűen megkérdőjelezi a kapitány posztját, és más sem hiányzott Rasmussennek, mint egy esetleges eltiltás, ami ráadásul a lehető legrosszabbkor, az olimpiai selejtezőről zárná ki a szövetségi kapitányt. Az már nagyon nem mindegy, hogy egy, vagy két meccsre meszelik el, mert Kínával kezdünk, és a második meccsen Szerbiát kell megvernünk, és kb ott vagyunk Tokióban.

Az ügy kirobbanása előtt a kérdés, ahogy Pálinger Katalin alelnök a Hosszabbításnak kifejtette, nem az, hogy jó úton jár-e a csapat - a női szakág vezetőjéhez hasonlóan mi is úgy gondoljuk, hogy igen -, hanem az, hogy történt-e bizalomvesztés a játékosok és a kapitány között. Mostanra azonban kiderült, hogy praktikusabb okai is lehetnek Kim Rasmussen eltávolításának: az, hogy az olimpiai ciklus legfontosabb meccsén nem lehet a csapata mellett.

Nagy feladat előtt a magyar sportdiplomácia

Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy működik a nemzetközi nyomásgyakorlás, de úgy képzelem, inkább kávézó-, mint tárgyalóasztalok mellett dőlnek el bizonyos kérdések. Ilyenformán azt sem tudom, ki lehet az a magyar sportdiplomata, akinek meg kellene mentenie Kim Rasmussen hátsóját az eltiltástól - és a vele szinte biztosan együtt járó kirúgástól.

Megmentik? Meg tudják? Akarják?Megmentik? Meg tudják? Akarják? Fotó: MKSZ


Úgy tudjuk, az elnökség az ügy nélkül is megosztott volt kapitánykérdésben, több helyről is hallottuk a juniorokkal taroló Golovin Vlagyimir nevét, mint potenciális jelöltét, így arra a kérdésre sincs válaszunk, van-e egyáltalán szövetségi akarat a kapitány megmentésére. Azt tudjuk, hogy Pálinger megtartaná, de az egykori világklasszis játékos is hangsúlyozta, elnökségi döntés születik majd.

Kézi-vb: Kim Rasmussen gyenge pont volt a vébén, de szűklátókörű kontárság lenne kirúgni | Hosszabbítás

Ugyan még nem ért véget a magyar női kézilabda-válogatott számára a világbajnokság, ami hátravan, puszta formalitás. Egy jó stressztűrő-képességgel megáldott barátom mondta közvetlenül a magyar-román lefújása után, hogy ha a vb előtt azt mondja valaki, kupáért játszhatunk a franciákkal, ott helyben szívrohamot kap, ám így, hogy már tudjuk, ez a resztlinek kiírt Elnök-kupa lehet, már nincs akkora zsongás.

Ebben a helyzetben nem segít, hogy az alelnök nem volt ott a helyszínen, mert csak a középdöntőre utazott volna ki. Ha Pálinger a helyszínen van, ott helyben megkezdhette volna a kármentést, hiszen az egy pillanatig sem lehetett kérdés, hogy nem marad annyiban Rasmussen kirohanása. Nem tudjuk, milyen lépések történtek a háttérben, az mindenesetre tény, hogy a vizsgálatot nem tudtuk elkerülni, és ez baj, merthogy olyan nagyon nincs mit vizsgálni, elég egyértelmű a helyzet.

Ezek most borzasztó feszült pillanatok, hiszen túl azon, hogy az irtózatos pénzből működtetett sportág zsinórban másodszor hagyhatja ki egyszerre a férfi és a női csapatával az olimpiát, egy reménykeltő korosztályra kellene lecserélni a női válogatott keretét, és nagyon nem mindegy, kire bízzuk a feladatot. Egy rossz döntés nemcsak Tokiót, de Párizst is befolyásolhatja. Ahogy egy jó is. Legyen észnél mindenki.

Hozzászólások