Kézilabda - Kézi-vb: Szakértőnk nem aggódik sem a fiatalok, sem a néhol elcsúszó védekezés miatt sem
Kézi-vb: Szakértőnk nem aggódik sem a fiatalok, sem a néhol elcsúszó védekezés miatt sem
Fotó: MKSZ

Kézi-vb: Szakértőnk nem aggódik sem a fiatalok, sem a néhol elcsúszó védekezés miatt sem

Mártha BenceMártha Bence
2019/11/30 13:24
A női kézilabda világbajnokság alatt állandó szakértőnk lesz Planéta Szimonetta, akit már az első, Kazahsztán ellen simán megnyert mérkőzés után alaposan kifaggattunk. A franciaországi légiós szerint nem kell tartani a védekezéstől és a fiatalok kulcsszerepétől sem, és előre tekintve jelezte, a spanyolok játéka fekszik nekünk. 

A magyar női kézilabda-válogatott a várakozásoknak megfelelően nagyon simán lelépte Kazahsztánt első vb-meccsén, a mieink az első percek bizonytalanságai után gyorsan ráncba szedték a játékukat, és érvényesítették a papírformát.

A magyarok leiskolázták Kazahsztánt a női kézi vb nyitónapján | Hosszabbítás

A magyar női kézilabda-válogatott 39-15-re legyőzte Kazahsztán csapatát a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság szombati nyitónapján, a csoportkör első fordulójában. A mezőny legeredményesebb játékosa Schatzl Nadine és Márton Gréta volt egyaránt hét góllal. A magyarok játékát számos labdaeladás és rontott lövés jellemezte, ám volt több jó időszakuk is, így fölényesen győzték le a csoport leggyengébb csapatát.

Mivel a két csapat között klassziskülönbség volt, állandó szakértőnket, Planéta Szimonettát sem arra kértük, hogy fényezze a lányokat, hanem inkább azokat a dolgokat keresse, amiken van mit javítani. Igaz, Kazahsztán ellen olyan sok minden nem derülhetett ki, de azért találtunk néhány beszédtémát.

“Azért jó, hogy a kazahokkal kezdtünk, mert az első meccsen aratott győzelem nagyon fontos, egyrészt megnyugtatja a lányokat, másrészt önbizalmat ad a nehezebb mérkőzésekre. Fontos az is, hogy Kazahsztán ellen olyan helyzetben lehetett látni néhány hibát, amikor még belefér, és a győzelmet nem veszélyezteti, ha valami nem úgy működik, ahogy kellene.”

Felvetettük Planétának, hogy ilyen pontnak éreztük Klujber Katrin védekezését, de a sérüléséből lábadozó átlövő szerint ez természetes. “Nagyon fiatal játékosról beszélünk, aki ugyan a BL-ben edződik, de a Kim-féle védekezést még szoknia kell. Biztos, hogy a ma délutáni videózáson Kim felhívja a figyelmét, mit nem csinált jól, és tanulni fog a hibáiból.”

Nincs gond, de figyelni kellNincs gond, de figyelni kellFotó: MKSZ

“Azért azt gondolom, hogy az erősebb csapatok ellen Kim inkább Kovács Annával fog kezdeni a hosszú oldalon, és Kéti akkor kap szerepet, ha a rövid oldalon tudjuk cserélni védekezésben. Hozzáteszem, Kim azért is vitt ki ilyen fiatal csapatot, hogy a fiatalok rutint szerezzenek a válogatott tornákon, és amit most problémának látunk Kétinél, az hamarosan megoldódik” - magyarázta Planéta.

Tomorinak hívják idén Planétát

A tavalyi Európa-bajnokságon Planéta volt a védekezésünk kulcsszereplője, idén viszont Tomori Zsuzsa lesz a magyar fal irányítója. A rutinos védő több súlyos sérülés után most nemcsak egészséges, de jó formában is van, és Planéta nem aggódik amiatt sem, hogy Tomorinak szinte biztos, hogy végig kell játszania az egész tornát védekezésben. 

“Gondolni sem szeretnék arra, hogy valami történik Zsuzsival. Szerencsére most jól van, nyilatkozta is, hogy hosszú idő után most érzi először makk egészségesnek magát, ráadásul neki nem is lesz újdonság végigjátszani egy egész tornát. Okos, a játékot jól olvasó játékosról beszélünk, aki kiválóan irányítja a társait, nagy erőssége a védekezésünknek.”

Tomori vezér leszTomori vezér leszFotó: MKSZ

“Az erejére elsősorban hátul lesz szükség, de már Kazahsztán ellen is láthattuk, hogy Kim szerepet szán neki támadásban is. De még egyszer mondom: nem aggódom amiatt, hogy nem fogja bírni” - tette hozzá a védővel kapcsolatban Planéta.

Formaingadozás? A válogatottban nem számít

A válogatott támadójátékának talán legfontosabb szereplői a Fradi játékosai, Háfra Noémi és Kovacsics Anikó, akiknek a klubjukban kicsit döcögős a játékuk. A torna előtt aggódtunk is, mert az ő jó játékuk nélkül nehéz lesz támadásban, de Planéta szerint a válogatott egészen más történet.

“Kicsit el is érzékenyültem a bemelegítést látva, annyira hiányzik az a hangulat, ami a válogatottnál uralkodik. Tudni kell, hogy a tavalyi Eb utolsó meccse után úgy váltunk el a lányoktól, hogy alig vártuk, hogy újra együtt játszhassunk. Nagyon pozitív, támogató a légkör a csapatnál, ezért nem kell attól tartani, hogy valaki a gyengébb bajnoki formát magával hozza a válogatottba is.”

Pozitív, támogató légkörPozitív, támogató légkörFotó: MKSZ

“Hozzáteszem, Misi [Kovacsics Anikó] fejben az egyik legerősebb kézilabdázó, akit ismerek, ezért egyáltalán nem tartok tőle, hogy nem lesz olyan vezér támadásban, amit megszokhattunk tőle. Nonóval [Háfra Noémi] kapcsolatban is hasonlóak a gondolataim, nem a formájuktól tartok, hanem attól, hogy fizikailag hogy fogják bírni a gyűrődést, mert hosszú torna áll előttünk, és egyetértek abban, hogy nekik végig kulcsszereplőknek kell lenniük.”

Gyorsan fel kell venni a fonalat

Planéta utóbbi gondolata azért is nagyon fontos, mert ha a legerősebb sorban valakinek nem megy, fiataloknak kell beugraniuk. Csakhogy közülük többek az első, vagy a második válogatott tornájukon szerepelnek, és előfordulhat, hogy nagy nyomás alatt, éles helyzetben rágörcsölnek a feladatra.

“Én nem tartok ettől” - szögezte le Planéta. “Ha sokaknál hiányzik is a válogatott rutin, azért ezek a lányok a Bajnokok Ligájában, vagy az EHF-kupában edződnek a klubjaikban, úgyhogy olyan nagy meglepetés nem éri őket sem a tempó, sem a játék keménysége szempontjából. A rutin hiányzik, de hát azért vannak itt, hogy ezt megszerezzék.”

“Vámos Petrának nagy ugrás, de láttuk, milyen önbizalommal lépett pályára, a többiek pedig készen állnak az olyan hőfokú meccsekre, amik a mieinkre várnak. A kazahok elleni játékból persze nem lehet fontos következtetésekre jutni, de a bemutatkozás mindenesetre kiválóan sikerült. Holnap okosabbak leszünk” - utalt a spanyolok elleni rangadóra Planéta.

Az első forduló elképesztő meglepetéseket hozott, holnapi ellenfelünk például laposra verte Romániát (31-16), de a legnagyobb esélyes franciák is meglepően sima vereséget szenvedtek Dél-Koreától, Hollandiát pedig Szlovénia győzte le magabiztosan.

Holnap bele kell tenni mindentHolnap bele kell tenni mindentFotó: MKSZ

“A románoknál megalapozta a hangulatot a doppingügy. Láttam a meccsüket, biztos lesznek még ennél jobbak, de ez most borzasztó gyenge teljesítmény volt, a spanyolok pedig nagyon rápörögtek, hogy revánsot vegyenek a tavalyi vereségért. Ez amúgy ellenünk is így lesz, de nem aggódom, mert a spanyolok játéka fekszik nekünk.”

“A franciáktól megszokhattuk, hogy lassan melegszenek be egy-egy tornán, a tavalyi Eb-n is így volt. Az ő vereségüknek, főleg az új lebonyolítás fényében, nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani” - mondta a Franciaországban légióskodó Planéta. “Hogy a hollandokkal mi történt, arról fogalmam sincs, az nagyon komoly meglepetés” - tette hozzá.

A magyar válogatott vasárnap reggel 10 órakor lép pályára Spanyolország ellen. A tét nem csekély, a győztes óriási lépést tesz a továbbjutás felé, ami a Kim Rasmussennel készített interjúnk alapján is az első, legfontosabb lépés.

Rasmussen: Fontos a vb és az olimpia, de legfontosabb a jövőbe fektetett befektetés | Hosszabbítás

A tehetség megvan, a rutin még hiányzik a női kézilabda világbajnokságra készülő magyar keretből, de Kim Rasmussen kapitány szerint most az a legfontosabb, hogy a mieink helyét megalapozzuk az élmezőnyben, és ezért áldozatokat kell hozni. A kapitánnyal a vb-rajt előtt beszélgettünk.

Hozzászólások