Kézilabda - Kézi-vb: Nem ezt érdemeltük, de fejben még túl nagy feladat volt a románok elleni ki-ki meccs
Kézi-vb: Nem ezt érdemeltük, de fejben még túl nagy feladat volt a románok elleni ki-ki meccs
Fotó: MKSZ

Kézi-vb: Nem ezt érdemeltük, de fejben még túl nagy feladat volt a románok elleni ki-ki meccs

Mártha BenceMártha Bence
2019/12/06 14:54
Minden megfordult a szünet után, és a parádésan kézilabdázó magyar válogatott végül szívszaggató körülmények között kikapott Romániától, és nem jutott a középdöntőbe a világbajnokságon. Planéta Szimonetta elmondta, mit kellett volna csinálni a 7-6 ellen támadó románok megállítására, és óva int mindenkit a túlzottan erős kritikák megfogalmazásától. 

“Reméltem, hogy elfelejtesz felhívni” - mondta földöntúli hangon a Hosszabbítás állandó vb-szakértője, Planéta Szimonetta pár perccel azután, hogy a magyar női kézilabda-válogatott sokkoló vereséget szenvedett Romániától, és nem jutott tovább a csoportjából.

Női kézilabda-vb: A magyar válogatott egygólós vereséget szenvedett Romániától, oda a továbbjutás | Hosszabbítás

A magyar női kézilabda-válogatott 28-27-re kikapott Románia csapatától a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság pénteki játéknapján, a csoportkör utolsó fordulójában, így nem jutott a középdöntőbe. A magyar együttesnek a döntetlen is elég lett volna a továbbjutáshoz. A románok a vége előtt nyolc másodperccel szerezték meg először a vezetést.

A sérüléséből lábadozó átlövő perceken át csak azt ismételgette, hogy “ezt nem hiszem el”, aztán kérdések nélkül elkezdett ömleni belőle a szó.

“Egy ilyen első félidő után ez hogy történhetett meg velünk? Felfoghatatlan, hogy fordult így meg minden, hiszen döntően nem játszottunk mást, csak a befejezések nem sikerültek, és elkezdtek felkapaszkodni a románok.”

“Azt hiszem, mentálisan még nem tart ott ez a fiatal csapat, hogy elbírjon egy akkora csapást, mint ami ezen a mérkőzésen történt. Arról beszélek, hogy van egy ilyen első félidőd, és aztán folytatod ott, ahol abbahagytad, mégis fogy az előny. Egy kis billentés elég volt, hogy az önbizalmunk meginogjon, erre még a román kapus is elkezdett védeni. Ez már így sok volt együtt, főleg azért, mert közben nem találtuk a megoldást a románok 7-6 elleni támadásaira. Azt hiszem, a második félidőben egyszer sem lőhettünk üres kapura úgy, hogy minden támadásuknál lehozták a kapust” - magyarázta szomorúan Planéta.

Bár utólagos okoskodás, rákérdeztünk, mit kellett volna másképp csinálni védekezésben, mert a románok szinte minden támadásukból gólt szereztek emberelőnyös támadásaikkal. “Egyetlen hibapontot tudok csak mondani: nagyon kevés volt a fault, hagytuk, hogy végigmenjen a labda a románokon, nem volt megállító, megzavaró fault.”

Tomori megint odatette magátTomori megint odatette magátFotó: MKSZ

“Ezen kívül sajnos azt kell mondjam, ha valaki jól játssza ezt a fajta játékot, az ellen nagyon nehéz. Valószínűleg Kim [Rasmussen] kérése az volt, hogy a beállók felé védekezzünk, és inkább a szélsőiket lövessük meg. Ez egyébként logikus is, mert [Bíró] Blani nagyon jól fog a szélről, és a román szélsők egyébként sem annyira magabiztosak. Aztán amikor látta, hogy most elég jól lőnek, inkább széthúzta a falat, de ekkor meg a beállósoknak lett több lehetőségük. Sajnos nagyon jól játszottak a románok az egész második félidőben, ezt azért tudni kell, amikor a védekezést kritizáljuk.”

Az utolsó hetest még mindig nem hiszem el

A végig vezető magyar válogatott vereségét az utolsó román támadásnál megadott hetes okozta (Neagu heteseihez hozzá sem tudtak szagolni a kapusaink, az utolsóhoz sem). A büntető nevetséges ítélet lett volna a meccs 13. percében is, de egy ilyen helyzetben, amikor kis túlzással élet-halálról döntött, felfoghatatlan, hogy befújták. 

Végig össze-vissaz fújt a két bíróVégig össze-vissaz fújt a két bíróFotó: MKSZ

“Az egész meccsen össze-vissza fújtak, be kell vallanunk, hogy a javunkra is tévedtek, de ahogy minden más tényező is, úgy a játékvezetők hibáinak kárvallotjai is megfordultak a szünet után. De ezt a hetest tényleg nem hiszem el, még el is rontották a románok, mert egy jobbkezes sodródott át jobbátlövőbe, és Blani ki is védte a lövését. Ha nincs a hetes, lepörgetjük az órát, és mi jutunk tovább. Felrobbanok, komolyan mondom” - dohogott a tavalyi Eb egyik hőse.

Megszakad a szívünk

“Az első félidőt szívszorítóan jó volt nézni. Már a bemutatásnál csupa mosoly volt a csapat, és látszott, hogy borzasztó elszántak a lányok. A szívem szakad meg értük, hogy ezt most meg kellett élniük” - mondta Planéta a könnyeivel küzdve.

“Amit sokan hiányoltak, hogy a rutinos játékosok a vállukra veszik a fiatal csapatot, az maximálisan megvalósult Románia ellen. Misi [Kovacsics Anikó] csodálatos vezér volt, a legfontosabb pillanatokban is vállalta a felelősséget, de Tomori Zsuzsi is óriásit játszott. Az első félidőben sokszor húzta ki a bajból a csapatot.”

Ebben Rasmussen is benne volt

Akárhogy is, a vereség a kiesést jelentette, ami óriási kudarc, ráadásul a legbiztosabbnak vélt pont, Kim Rasmussen döntései sem igazolódtak be, a románok elleni meccsen pedig kétszer is nagyon nehéz helyzetbe hozta a csapatát. Az első félidőben csak egy labdát vesztettünk el a reklamálása miatt, a másodikban viszont kétperces büntetést kaptunk a meccs kritikus szakaszában. A kapitány egyébként sportszerűen vállalta a felelősséget.

Kovacsics ma vezér voltKovacsics ma vezér voltFotó: MKSZ

“Ezek szerencsétlen incidensek voltak, ezért van olyan érzése az embernek, hogy a második félidőben már tényleg ellenünk dolgozott a sors is, mindenből rosszul jöttünk ki. Hozzáteszem, Kim jogosan reklamált, nagyon rosszul dolgoztak a bírók.”

“A kapitány döntéseinek kritizálását meghagynám a sajtónak, annyit viszont szeretnék elmondani, hogy óriási felelősség nyugszik a szövetségi kapitány vállán. Sokan előveszik, mert egy átlövőt a padon hagyott a csoportkörben, és benevezett három kapust, de gondoljanak bele, milyen nehéz meghozni ezeket a döntéseket! Klujber Ketitől nagyon sokat vártunk, mert a BL-ben is meghatározó tagja a Fradinak, de ő is rágörcsölt, akkor mi a garancia arra, hogy Kiss Niki majd beáll, és azonnal meccsdöntő teljesítményt nyújt?”

“Nem akarok most számolgatni, hogy mi kell az olimpiai selejtezőhöz, most még túl friss az élmény. Persze, jó lenne eljutni odáig, és szerintem a csapatunk jogosan pályázik rá. Nem kell kidobni ezt a vébét sem, hiszen értékes tapasztalatokkal gazdagodtak a fiatalok, a kudarc pedig biztosan megerősíti a lányokat. De most én is velük sírok, mert így elveszíteni egy ilyen meccset… hát, ez nagyon kemény” - tette hozzá Planéta. 

Hozzászólások