Kézilabda - Kézi-vb: Félnek a játékosok, oda az önbizalom és dadog a labda, de még nem estünk ki
Kézi-vb: Félnek a játékosok, oda az önbizalom és dadog a labda, de még nem estünk ki
Fotó: MKSZ

Kézi-vb: Félnek a játékosok, oda az önbizalom és dadog a labda, de még nem estünk ki

Mártha BenceMártha Bence
2019/12/03 13:24
Montenegrótól is kikapott a női kézilabda-válogatott a világbajnokságon, így már meglegyintette a csapatot a kiesés szele. Állandó vb-szakértőnk, Planéta Szimonetta azt látja, hogy valamiért félnek a játékosok, és a gondok megoldását sem egy valakitől várja, hanem a csapattól. 

Minden szempontból lankasztó vereséget szenvedett a magyar női kézilabda-válogatott Montenegró ellen, a világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójára nemhogy kijavítani nem sikerült az első két meccsen felbukkant hibákat, de a délszlávok ellen még látványosabban ütköztek ki a magyar csapat hiányosságai, és a húzóemberek rettenetes formája.

Női kézilabda-vb: Rasmussen szerint apró dolgokon ment el a mérkőzés | Hosszabbítás

Kim Rasmussen szövetségi kapitány szerint apró dolgokon ment el a magyar női kézilabda-válogatott Montenegró elleni vesztes mérkőzése kedden, a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában. "Apró dolgokon ment el a mérkőzés, jobbak lehettünk volna, de nagyon büszke vagyok a lányokra. Küzdöttek, mindent megtettek, amit tudtak" - nyilatkozta a 25-24-re elveszített kumamotói meccset követően a dán edző.

“Azt hiszem, önbizalomhiánnyal küzdünk, és ehhez jön még, hogy a húzóemberek nagyon le lettek terhelve ősszel, nincs meg az a frissesség, amire szükség lenne. Pedig nem kezdtünk rosszul, a meccs elején még gyorsan járt a labda, és látszott, hogy megvan az a tűz a játékosokban, amit megszokhattunk. De aztán valami eltört” - mondta a Hosszabbítás állandó vb-szakértője, Planéta Szimonetta.

“Amikor azt látod, hogy lassan jár a labda, mert mindenki lepattintja, mielőtt továbbtenné, akkor tudod, hogy baj van. Ugyanez a helyzet a gyors indításokkal is, hiszen Blani jól védett, és a védekezésünk is rendben volt, azaz sokat volt nálunk a labda, de meg sem próbáltuk rájuk vinni lendületből. A taktikánk tulajdonképpen működött, mégsem tudtuk kiaknázni.”

Sajnos nem látszik, hogyan lehetne kirángatni ebből az állapotból - főleg - Kovacsics Anikót, de Háfra Noémi is rossz formában van, ráadásul egyikük potenciális helyettese sem oldja meg a gondokat. A fiatalok kérdő szemekkel nézik a rutinos játékosokat, egyszerűen nincs vezére a válogatottnak, még ha csapatként tudjuk is, mit akarunk csinálni.

Kovacsics formájával valamit kezdenünk kellKovacsics formájával valamit kezdenünk kell Fotó: MKSZ

“Ha nagyon tehetségesek is a fiataljaink, azért a rutin hiánya borzasztó fontos, és ezt sokan nem látják. Pedig ott volt ma a példa: Katarina Bulatovic csinált néhány butaságot ma, gyorsan kiszórták kétszer, de amikor a döntő pillanatban a kezébe került a labda, könyörtelenül bevágta. Ez az a rutin, ami nálunk borzasztóan hiányzik.

Átlövők nélkül hogy lehet kézilabdázni?

Az persze nem újdonság, hogy nincsenek átlövőink (Montenegró ellen mindössze nyolcszor próbálkoztunk a szaggatottról, ebből lett két gól), így a jó védekezésből, illetve a kapusbravúrokból megszerzett labdákkal való lerohanásokban, illetve a betörésekben és a szélsőkben bízunk. Csakhogy hiába működik a védekezés, ha nem tudunk belőle indulni (egyetlen lerohanásunk sem volt), felállt fal ellen pedig egyszerűen lenulláznak minket.

“Kimnek megvan az a játéka, amivel a magyar csapat sikeres tud lenni, és az Eb-n jól is mentek a dolgok, pedig akkor sem az átlövésekkel nyertük meg a meccseket. Valamiért most azt érzem, hogy kicsit félnek a lányok. Nincs meg az önbizalom, kételyekkel a fejedben pedig nem tudsz jó döntéseket hozni. Nem tudom, mi a gond, de Kimnek valahogy fel kell hoznia a lányokat.”

A szélsők Montenegró ellen is hozták magukatA szélsők Montenegró ellen is hozták magukat Fotó: MKSZ


A keret egyik átlövője, aki képes a szaggatottról is gólt lőni, az a Kovács Anna, akinek a beválogatása is megosztotta a szakértőket. Spanyolország ellen a kétkedőket igazolta, Montenegró ellen viszont egyetlen percet kapott (az utolsót), egyébként végig a padon ült, pedig Klujberen érezhető volt, hogy nincs igazán meccsben, alig mert a kapu felé nézni.

“Nem tudok Kim fejével gondolkodni, talán úgy érezte, hogy a montenegróiak ellen nem fekszik annyira Anna játéka. Én is azt láttam, hogy indokolt lett volna a bevetése, de ha Kim nem számolt vele, annak oka volt” - mondta Planéta.

Még a bírók is velünk voltak

Pedig minden feltétel adott volt, hiszen Montenegró ellen kulcsfontosságú, milyen szellemben fújnak a játékvezetők, és a két spanyol úgy megszórta a délszlávokat kiállításokkal (összesen tizennégy percet kaptak szemben a mi négyünkkel), hogy azzal muszáj lett volna élni. Nem sikerült, és ahogy a spanyolok ellen, úgy ezúttal is napvilágra került a legnagyobb bajunk: a magyar csapat támadójátéka nem vb-színvonalú.

“Sajnos így van, nekünk kedvezett a játékvezetés, de nem tudtunk élni sem az emberelőnyös helyzetekkel, sem azzal, hogy fontos játékosaik álltak két kiállítással már az első félidőben. Ahogy láttam, próbáltuk egy-egyezésre kényszeríteni őket, de nem sikerült kiharcolnunk még egy pirosat.”

“Egyébként nem véletlen, hogy ennyit lőhetett Lukács Vica: a montenegrói fal középre, és inkább a hosszú oldal felé tolódott a második félidőben, pont Bulatovic védelmében. Okosan játszott az ellenfél, és sajnos sokkal többet mutatott meg az erényeiből, mint mi” - tette hozzá a sérülése miatt kimaradó átlövő.

Furcsa döntések Rasmussentől

A kapitánynak, bár nyilván abból főz, amit a kluboktól megkap, Montenegró ellen nem igazán jöttek be a húzásai, és talán már az is leszögezhető, hogy a keret összetételénél sem volt szerencséje, még ha indokolhatóak is a döntései.

Mélyről jött vissza Lukács VicaMélyről jött vissza Lukács Vica Fotó: MKSZ

“Az nekem is furcsa volt, hogy a végén, amikor próbálkoztunk a hét-hat elleni támadásokkal, és egyből lőttünk is egy gólt, nem maradtunk ennél. A következő támadásnál már maradt is fent a kapus, pedig ebben lehetett volna valami. Azt hiszem, Kim azért nem próbálkozott vele, mert látta, hogy dadog a labda a játékosok kezében, és ilyenkor a labdaeladás szinte biztos kapott góllal zárul” - magyaráza Planéta.

Felmerült a kérdés, hogy miközben Klujber nem találja a ritmust, a keretszűkítés áldozataként Kiss Nikolett a lelátón ül. “Kettest és hármast is tud védekezni, és tőle valóban joggal várhatnánk átlövéseket. Ugyanakkor neki is az első világversenye lesz ez, hiszen tavaly is pont az utolsó szűkítésnél esett ki. Nem szabad rá túl nagy nyomást helyezni, de ha érzi, hogy számítanak rá, és fontos szerep jut neki, szerintem tud segíteni a csapatnak.” 

A csapat oldja meg a gondotA csapat oldja meg a gondot Fotó: MKSZ

“Arra nem kell számítani, hogy valaki hirtelen elkezd világklasszis szinten játszani, viszont nem osztom a pesszimisták véleményét. Vannak rövidebb-hosszabb periódusok, amikor néhány játékos már nagyon jól játszik, ezekből az apró darabokból kell összerakni a kirakóst, és akkor szép lassan mindenki felveszi a fonalat.”

Nem estünk még ki

A magyar válogatottnak már nincs több hibázási lehetősége, Szenegál még hagyján (bár az afrikaiak alaposan megnehezítik minden ellenfelük dolgát), de az utolsó fordulóban Romániát kéne legyőzni a továbbjutáshoz. Az eddig látottak alapján lehetnénk akár pesszimisták is, de Planéta egyáltalán nem gondolja, hogy kiesik a magyar válogatott.

“A románoknak is elég súlyos gondjaik vannak, ráadásul ha sikerül hatékonyan játszani a Neagu-Pintea páros kapcsolat ellen, akkor kimondottan jók az esélyeink. Én nagyon bízom a lányokban, és biztos vagyok benne, hogy az utolsó pillanatig küzdeni fognak. Rendezni fogják a sorokat, és úgy gondolom, lesz még okunk az örömre ezen a világbajnokságon” - zárta gondolatait a franciaországi légiós.

Hozzászólások