Kézilabda - Kézi-vb: Felejtsük el a spanyolokat, mert Montenegró ellen vb-döntő vár a női válogatottra
Kézi-vb: Felejtsük el a spanyolokat, mert Montenegró ellen vb-döntő vár a női válogatottra
Fotó: MKSZ

Kézi-vb: Felejtsük el a spanyolokat, mert Montenegró ellen vb-döntő vár a női válogatottra

Mártha BenceMártha Bence
2019/12/01 13:29
A Hosszabbítás állandó vb-szakértője, Planéta Szimonetta szerint a rossz kezdést nyögtük végig a spanyolok elleni vereség során, de nem félti a fiatal női kézilabda-válogatottat még úgy sem, hogy kvázi vb-döntőt játszunk Montenegró ellen a következő fordulóban. 

A magyar női kézilabda-válogatott meglepően simán kapott ki Spanyolországtól a világbajnokság második fordulójában, a spanyolok az első percekben összeszedett komoly előnyt szinte végig tartani tudták, és hiába csillant fel a remény a hajrában, végül megérdemelten győzött Spanyolország.

Női kézilabda-vb: négygólos magyar vereség | Hosszabbítás

A magyar női kézilabda-válogatott 29-25-re kikapott Spanyolország csapatától a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság vasárnapi játéknapján, a csoportkör második fordulójában, Kumamotóban. A magyar együttes szinte végig bizonytalanul, pontatlanul játszott, így a meccs nagy részében lendületesebb spanyolok magabiztosan, végig vezetve győztek. A mezőny legeredményesebb játékosa Cabral Barbosa volt hét góllal.

A mieink akkor tudnak eredményesek lenni, ha jól működik a védekezés, és jól fognak a kapusok, mert így tudunk lerohanásból, vagy rendezetlen védekezés ellen gólt szerezni. Tudtuk, hogy felállt fal ellen nagyon nehéz dolgunk van, ám sajnos a spanyolok elleni első félidőben sem a védekezés, sem a kapusteljesítmény nem volt megfelelő, és az ellenfél nagyon jól védekezett, így hiába a második félidő jobb játéka, igazából nem volt esély.

“Nagyon rosszul kezdtünk, sajnos már nem először, és egészen más mentális feladat nagy hátrányból folyamatosan kapaszkodni, mint egy nyílt meccsen játszani” - mondta a Hosszabbításnak szakértőnk, a sérüléséből lábadozó Planéta Szimonetta. “Az elején összeszedett hátrányt nyögtük végig, amikor pedig eljutottunk arra a pontra, hogy újra szorossá lehet tenni a meccset, belehibáztunk.”

“Többször is feljöhettünk volna két gólra, ami már teljesen nyílttá tette volna a mérkőzést. Ez egyébként nagy szó, mert kevés volt az igazán kimagasló teljesítmény, de amikor ott volt a kezünkben az esély, úgy éreztem, hogy a lányok valamiért nem hiszik el, hogy meglehet. Fejben ezúttal nem voltunk a legélesebbek, azt hiszem” - magyarázta Planéta.

A húzóembereknek fel kell javulniuk

Már két meccs után leszögezhető, hogy van okunk aggódni (már a torna előtt is írtunk erről), hiszen a támadások lelkének tűnő Fradi-kettős, Kovacsics Anikó és Háfra Noémi formája messze van a tavalyi Eb-n látottaktól. Ez nemcsak a támadásokra igaz, védekezésben sem ment a két játékosnak, sőt tulajdonképpen a spanyolok elleni vereségben a kettes pozíciókban látott gyenge védekezésünknek komoly szerepe volt.

“Én nem húznám rá a kettesekre, a fal minden pontján voltak hibák, főleg az első félidőben. A Kim által kért védekezésben egyébként is nagyon nehéz a kettesek dolga, hiszen folyamatosan fel kell lépniük a lövőkre, ami nagyon fárasztó feladat. A második félidőben látszott, hogy ha mélységben jól tagozódunk hátul, és a kilépő védők mögött mindig van, aki biztosítson, akkor meg tudjuk állítani a lövőket, de sajnos sokszor ragadtak nagyon mélyen, a vonalon a védők.”

Misi jön, ha kelleni fogMisi jön, ha kelleni fog Fotó: MKEuropress/AFP

“Misi [Kovacsics Anikó] formája miatt egyáltalán nem aggódom. Fejben ő a legerősebb játékosunk, figyeljék csak meg, amikor nagyon kell majd, hozni fogja azt a teljesítményt, ami kell. Egyébként sem lehet mindig tőle várni, hogy megoldjon mindent, azért van a teljes keret, hogy el lehessen osztani a felelősséget, és Kim forgatta is a csapatát. Ma sajnos nem volt meccsdöntő klasszis teljesítmény nálunk” - tette hozzá Planéta.

A második félidő nem volt rossz

A szünet után feljavult a magyar csapat játéka, vagy talán pontosabb, ha úgy fogalmazunk, hogy megjött a kapusteljesítmény, és gyorsan piros lapot kapott a spanyolok legjobbja. A javuló védekezés, illetve Bíró Blanka bravúrjai megadták a lehetőséget a mieinknek, és amikor a Tóth-Tóvizi játékkapcsolat sorra hozta a gólokat, felcsillant a remény.

Cabral Barbosa kiállítása nem jött rosszulCabral Barbosa kiállítása nem jött rosszulFotó: MKSZ

“Az irányító-beálló játékkapcsolatból nagyon jól jöttünk ki, furcsa is volt, hogy nem próbáltuk végig erőltetni, mert Tóvizi hatékonyan lőtte be a helyzeteit. Ebben sokkal több lehetett volna, hiszen látszott, hogy a szélsőinken kívül nincs nagyon más opció támadásban. Átlövésekből muszáj lesz javulnunk, a külső zónából szerzett gólok nélkül borzasztó nehéz dolgunk lesz, még ha tudjuk is, hogy nem ez a csapatunk legnagyobb erőssége.”

“[Bíró] Blani nagyon kellett hozzá, hogy visszajöjjünk a meccsbe, fantasztikusan védett, és ekkor már tudtunk lerohanásból, illetve rendezetlen védelem ellen gólokat lőni. Sajnos ez csak arra volt elég, hogy szorossá tegyük a meccset, de nem szabad elfelejteni, hogy nagyon fontos volt a relatív kevés gólos vereség, mert adott esetben ez is lehet döntő a továbbjutás szempontjából. Az viszont tény, hogy sajnos Spanyolország megérdemelten győzött le minket ma.”

Kedden jön a mi vb-döntőnk

Nem tudjuk, Romániánál mekkora a baj (azért úgy tűnik, elég nagy), de annyi már most biztos, hogy Montenegró ellen kvázi az életéért játszik a magyar válogatott. A délszlávok játékáról egyelőre kevés az információ, két gyenge csapattal játszottak eddig, a mieinknek azonban teljesen mindegy, mit csinál Montenegró, muszáj legyőznünk őket.

“Egyetértek, kedden mindenképpen győznünk kell” - szögezte le Planéta. “Borzasztó kemény lesz, de Montenegró ellen nem fér bele a botlás, mert akkor ki-ki meccset kellene játszanunk a végén a románokkal. A lányoknak maguk mögött kell hagyniuk a mai meccset, és fejben élesen, fizikailag és lelkileg felkészülve kell pályára lépniük a keddi rangadón. Ne felejtsük el, amekkora bajt okozhatna egy vereség, olyan nagy lökést adna egy győzelem!”

Mindenkitől több kellMindenkitől több kell Fotó: MKSZ

“Tudtuk, hogy lesz gyengébb meccsünk, ez most megvolt. Innentől csak előre kell nézni, és ha sikerül valamit kezdeni a félidők elejével, én azt gondolom, továbbra is jók az esélyeink a továbbjutásra. Fiatal csapatunk van, de sok van bennük, és én nagyon bízom benne, hogy elérjük a céljainkat” - zárta a gondolatait Planéta.

Hozzászólások