Kézilabda - Kézilabda: újabb lépéssel távolabb a férfi olimpiai torna
Kézilabda: újabb lépéssel távolabb a férfi olimpiai torna
Fotó: Europress/AFP

Kézilabda: újabb lépéssel távolabb a férfi olimpiai torna

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2019/08/05 15:22

Nem jutott döntőbe a brazil válogatott a Peruban zajló Pánamerikai Játékok férfi kézilabda tornáján, így szinte kizárt, hogy a magyar válogatott ott lesz az olimpián.

A januári világbajnokság óta tudjuk, hogy kisebb csoda kell ahhoz, hogy a férfi kézilabda válogatott ott legyen a 2020-as tokiói olimpián. Mivel a vb 2-7. helyezettjei vehetnek részt biztosan a jövő évi selejtező tornán, így a csalódást keltő 10. hely biztossá tette, hogy nem a mi kezünkben van a továbbjutás.

Ehhez három dolog kellett volna:

1. valamely előttünk végző ország nyerje meg a jövő januári Európa-bajnokságot
2. Brazília megnyerje a jelenleg Limában zajló Pánamerikai Játékok férfi kézilabdatornáját, és
3. Egyiptom is aranyérmes legyen saját kontinenstornáján!

Ezzel ők automatikusan megszerzik a tokiói repjegyet, mi pedig mehetünk a selejtezőtornára.

Brazilia azonban magyar idő szerint ma éjjel 32-29-es vereséget szenvedett Chile együttesétől, így biztosan nem jut ki kontinensgyőztesként egyenes ágon. Marad tehát nekik a világbajnokságon elért 9. hely.

Hatalmas űr tátong a női és a férfi kézilabda utánpótlása között | Hosszabbítás

Miközben a női utánpótlásunk letarolja a nemzetközi kézilabdatornákat, és ennek már kézzel fogható jelei vannak a felnőtteknél is, addig a férfiaknál régen látott mélypontra került a szakág helyzete. Valami nem stimmel.

Egyetlen esélye azonban mégis van a válogatottnak. A jövő áprilisi selejtezőtornákon ugyanis nemcsak a világbajnokság 2-7. helyezettjei vesznek részt (már persze aki nem nyeri meg saját kontinenstornáját), hanem az Európa-bajnokság ezüst- és bronzérmese is. Noha annak elérése valóban hiú ábránd volna, ha ezeken a helyeken olyan ország végez, amelyik a vb-ről egyszer már elérte a selejtezős helyet, ismét befuthatunk az ott elért 9. hellyel.

Ezért a két helyért is nagy a verseny: nincs még olimpiai kvótája vagy selejtezőt érő helye többek között Szlovénia, Izland, Szerbia vagy éppen Oroszország válogatottjának. Egyre nagyobb tehát a valószínűsége, hogy a 2012-es negyedik hely után sorozatban a második olimpiáról marad le a férfi kézilabda válogatottunk.

Hozzászólások