Kézilabda - Indul az őrült küzdelem az olimpiai helyekért!
Indul az őrült küzdelem az olimpiai helyekért!
Fotó: Europress/AFP

Indul az őrült küzdelem az olimpiai helyekért!

Rév DánielRév Dániel
2020/01/09 16:48
Csütörtökön két csoport küzdelmeivel megkezdődik a kézilabda Európa-bajnokság, amelyet három ország hat városában rendeznek meg, most először 24 csapatos létszámmal. A torna az európai csapatok számára az utolsó lehetőség, hogy az olimpiai kvótát, vagy az olimpiai selejtezőtornákon történő részvétel lehetőségét megszerezzék, ezért a szokásosnál is nagyobb küzdelem várható már a csoportkörben is.

Több szempontból is teljesen új Európa-bajnokságot láthatunk a következő két és fél hétben. Egyrészt a 16-ról 24-esre bővített létszám miatt hosszabb lesz a torna az eddigieknél, és természetesen minden eddiginél több mérkőzést rendeznek. Három új szereplője lesz az Eb-nek: a korábban többször is közel járó Bosznia-Hercegovina, a nőknél nemrég vb-címet nyerő Hollandia, és a világ egyik legjobb játékosát soraiban tudó Lettország is először szerepel az Eb-n. A három rendező is újdonságot jelent: korábban mindig egy országban rendezték meg az Eb-ket. Igaz, az elmúlt években több más fontos labdajátékban volt hasonló lebonyolítás, idén nyáron pedig egy szinte rendező nélküli foci Eb vár ránk. 

A helyszínek

A fő házigazdának Svédország tekinthető, hiszen két csoport mérkőzéseit, az egyik középdöntőt és a torna végi helyosztókat is itt rendezik. A 12 ezer fős göteborgi Scandinavium csak a csoportkörben kap majd szerepet, a 13 ezres Malmö Arenában egy csoport és az egyik középdöntő csoport mérkőzéseit rendezik, a végjátékra pedig a stockholmi Tele2 Arenát választották ki, a befedhető labdarúgó stadionban 35 ezren nézhetik majd az elődöntőket és a helyosztókat - ennyien világversenyen még nem nézhettek kézilabda mérkőzéseket korábban.

Az előző Eb-n döntőig menetelő svédek végig otthon játszhatnakAz előző Eb-n döntőig menetelő svédek végig otthon játszhatnak Fotó: Europress/AFP

Norvégiában, azon belül is a 8 ezres Trondheim Spektrum sportcsarnokban két csoport mérkőzéseit rendezik majd, míg a hozzánk legközelebb eső helyszínen, Ausztriában a 12 ezres bécsi Stadthalle és a hatezres grazi Messe Arena lesz a két helyszín, előbbiben egy csoport plusz egy középdöntő, utóbbiban csak egy csoport mérkőzései lesznek.

Ami a logisztikát illeti: azok jártak a legrosszabbul, akik a C-csoportba kerültek, hiszen ebből a négyesből a németek és a spanyolok is reális eséllyel rendelkeznek az elődöntőbe jutásra, márpedig ha végigmennek a tornán, a Trondheim - Bécs - Stockholm háromszöget kell majd bejárniuk, két hosszabb repülőúttal.

A mezőny

Az olimpia előtti Európa-bajnokság mindig különleges. Négyévente fordul csak elő ugyanis, hogy az éppen aktuális januári világverseny nem az év legfontosabb tornája. Sosem szabad elfelejtenünk 2012-t, amikor Újvidéken a magyar válogatott legyőzte Franciaországot, az akkor mindhárom sorozatban címvédő franciák pedig az Eb-t a 12. helyen zárták. Hogy hét hónappal később olimpiát nyerjenek.

Éppen ezért érdemes ketté venni a mezőnyt: az olimpia szempontjából még kaparó és a már nyugodtan érkező csapatok halmazait kell kialakítanunk. Kezdjük utóbbiakkal: Európából egyelőre Dániának van olimpiai kvótája, Hansenékhez csatlakozik majd az Európa-bajnok a biztos tokiói résztvevők közé (Japán, Argentína és Bahrein lesz még ott az olimpián). Ha Dánia az Eb-t is megnyeri, az Eb-döntős kapja meg az európai kvótát.

A tavalyi vb-ről további hat csapat már biztosan ott lesz az olimpiai selejtezőtornák valamelyikén: Norvégia, Franciaország, Németország, Svédország, Horvátország és Spanyolország is úgy készülhet, hogy legrosszabb esetben áprilisban kivívhatja az olimpiai részvételt. Ezek a csapatok tehát egy fokkal nyugodtabban készülhetnek az Eb-re, mint a többiek.

Ugyanakkor az olimpiáért harcolók között is érdemes különbséget tenni: nyilván nem ugyanannyi eséllyel próbálkozik Szlovénia mint Hollandia. A kereteket és az ágakat megnézve arra tippelnénk, hogy a fehérorosz-osztrák-macedón-cseh négyes egyike, és a szlovén-izlandi-orosz hármas egyike érhet oda a selejtezőt érő helyekre. És itt persze meg kell jegyezni, hogy utóbbi hármad normál esetben négyes lenne, ám a magyar válogatott részben kényszerből, részben szándékosan egy nagyon fiatal csapattal megy az Eb-re.

Sok a kérdőjel a férfi kéziválogatott körül, pedig elvben még Tokióba is mehetnénk | Hosszabbítás

A férfi kézilabda-válogatott talán most először fut neki úgy egy nagy tornának, hogy abszolút teher nélkül játszhat. Csehország ellen győzelemmel mutatkozott be a csapat, de egyelőre nehéz megmondani, milyen súlyú lesz a csapatunk az Európa-bajnokságon. Bemutatkozott Gulyás István és Chema Rodriguez (valamint talán Nagy László alelnök) csapata, az Európa-bajnokságra készülő férfi kézilabda-válogatott hol jól, hol közepesen játszva legyőzte Csehországot.

A csoportok és az ágak

A létszámnövelésnek köszönhetően a lebonyolítási rend is átalakult. Az első körben hat db négycsapatos csoportban zajlanak majd a meccsek, ahonnan az első két helyezett jut a középdöntőbe. Itt minden csapat négy mérkőzést játszik, az első két helyezett pedig az elődöntőbe kerül. Így a legjobb négy csapatnak már 9 mérkőzést kell lejátszania akár 16 nap alatt, úgyhogy a regenerálódásnak és a keretek mélységének különösen fontos szerepe lesz.

Az ABC-ágra három erős csapat került: a horvátok, a németek és a spanyolok. Előbbiek az A-csoportban, Grazban játszanak a csoportkörben a "balkáni" csoportban Szerbiával, Montenegróval és Fehéroroszországgal. Látva a csapatok keretét, meglepődnénk, ha a horvátoknak gondot jelentene a csoport, a másik három csapat közül viszont nem lehet egyiket sem kiemelni.

A B-csoportban - elég barátságos sorsolással - játszik az egyik házigazda, Ausztria Bécsben simán továbbjuthat Csehország, Észak-Macedónia és Ukrajna ellen. Utóbbi csapat továbbjutása óriási szenzáció lenne, itt ők lógnak ki lefelé ugyanúgy, ahogyan a horvátok fölfelé az A-csoportból. Viszont az osztrákok, a csehek és a macedónok elég komoly sanszot kaptak a sorstól, ha az egyik csapat végigveri a csoportját, az könnyen elképzelhető, hogy az olimpiai selejtezős helyekre érhet.

A C-csoport elég egyértelműnek tűnik, hiszen a címvédő Spanyolország és a négy évvel ezelőtti döntőben éppen a spanyolokat verő Németország sokkal jobb csapat, mint Lettország és Hollandia. Kettejük egymás elleni mérkőzése viszont akár az elődöntőbe jutás szempontjából is döntő lehet, hiszen a csoportkörből ugyanúgy továbbviszik a másik továbbjutó elleni eredményüket a csapatok a középdöntőbe, mint eddig.

Sok a sérült a németeknél, de Gensheimertől most is mindenki tartani fogSok a sérült a németeknél, de Gensheimertől most is mindenki tartani fog Fotó: Europress/AFP

A másik ágon négy olyan csapat szerepel, amely végső esélyesnek tekinthető. A D-csoport hasonló a C-hez, a tavalyi vb-n egyaránt dobogós Franciaország és Norvégia messze erősebb csapattal rendelkezik a portugáloknál és a bosnyákoknál. A norvégoknak mindenképpen nagy esély, hogy Trondheimben játszhatnak a torna végkimenetele szempontjából is fontos meccset a franciákkal.

Az E-csoportban találjuk az olimpiai- és világbajnoki címvédő Dániát, Magyarországot, Izlandot és Oroszországot. A dánok egyértelműen kiemelkednek, a második helyért pedig inkább tűnnek esélyesnek az oroszok és az izlandiak, mint a mieink. Ahogy az ezúttal csapatmenedzseri szerepben az Eb-re utazó Nagy László mondta: ha úgy jövünk haza három vereséggel, hogy a csapat minden tőle telhetőt megtett, nem leszünk elégedetlenek. A cél a következő, nagyrészt hazai rendezésű Eb lesz.

Az F-csoport is kétesélyesnek tűnik, bár a svédek alighanem nagyon csalódottak lesznek, ha hazai pályán nem jutnak el Stockholmig (ehhez minimum a harmadik helyen kell zárniuk az águkat). A szlovénok nagyon erősnek tűnnek, simán eljuthatnak az éremig, és ezáltal az olimpiai selejtezőtorna is meglehet nekik.

Az esélyek

A fentiekben azért nagyjából már körvonalazódott, hogy ezúttal is azok a csapatok az esélyesek az első hatba jutni, amelyek már rendelkeznek olimpiai selejtezőtornás indulást biztosító vb-eredménnyel. Igazán komoly eltérések a keretek mélységében vannak, ebből a szempontból a franciák, a spanyolok és a dánok talán előrébb járnak a többieknél, bár a norvégokat sem érdemes lebecsülni. A németeknél nagyon sok az ismeretlen játékos a keretben, négy éve ez nagyon bejött az Eb-címig jutó csapatnál. A horvátoknál érezhető ugyan egy lefelé ívelés, de ahol ott van Duvnjak, ott bármi lehet.

A két évvel ezelőtti Eb-n a svédek nagyon sokáig jutottak, és megérkezett a visszavonulásból visszatérő Ekdahl du Rietz is a keretükbe. Érdemes felhívni a figyelmet a 2000-es születésű Valter Chrintzre, aki a BL-ben már alkotott szép dolgokat a Kristianstadban, de azért ez mégis más szint lesz neki is. A másik házigazda norvégoknál Tönnesen biztosan hiányozni fog, bár jobbátlövőben azért így is megvannak (Röd, Reinkind, Tangen), és a Johannessen-Sagosen páros a villámgyors szélsőkkel szinte garancia a jó szereplésre.

Norvégia most is sokra vihetiNorvégia most is sokra viheti Fotó: Europress/AFP

Csak a történeti hűség kedvéért: a magyar válogatottnak az olimpiai selejtezőtorna eléréséhez tovább kéne jutnia a csoportból (minden bizonnyal Dánia mögött), a középdöntőben megelőznie a szlovénokat, és bíznia abban, hogy egy csapat sem borítja a papírformát egyik ágon sem. Ez a jelenlegi kerettel nem tűnik reálisnak, de ki tudja.

Érdekessége a lebonyolításnak, hogy két csoportban január 9-13. között zavarják le a meccseket, a magyar csoportban viszont január 11-15. a csoportkör időpontja. Ebben bizonyára szerepet játszottak a hosszabb utazások, bár azért a Graz-Bécs túrát akármivel meg lehet tenni két és fél nap alatt. A bécsi középdöntőt január 16-ától, a malmöit 17-étől rendezik, mindkét csoport küzdelmei 22-én zárulnak, hogy a 24-i elődöntőkre mindenki megérkezzen Stockholmba. A döntőt 26-a délután rendezik.

Hozzászólások