Kézilabda - Ilyen még sosem volt: esélyesként megy Veszprémbe a Pick Szeged
Ilyen még sosem volt: esélyesként megy Veszprémbe a Pick Szeged
Fotó: MTI

Ilyen még sosem volt: esélyesként megy Veszprémbe a Pick Szeged

Mártha BenceMártha Bence
2018/10/18 13:22

Tegye fel a kezét, aki emlékszik olyanra, hogy a MOL-Pick Szeged bombafavoritként indult volna neki egy veszprémi meccsnek? Senki? Nem véletlenül. De ha egy csapatnál fogják, és kilúgozzák a szakmát, akkor hiába áll rendelkezésre temérdek pénz, a végeredmény nem lehet kérdéses. Ennek a megállapításnak az állatorvosi lova a Telekom Veszprém. 

Amikor a TAO-programmal beköszöntött a tejjel-mézzel folyó kánaán, egy darabig úgy tűnt, csak tovább nő a veszprémiek előnye hazai riválisaikkal, elsősorban természetesen a Szegeddel szemben. A Veszprém Carlos Ortega irányításával gyorsan vette a lépcsőfokokat, és már egyértelműen a kontinens szűk elitjéhez tartozott, így semmi meglepő nem volt abban, hogy Ortega (és utódja, Xavi Sabaté) veszprémi tartózkodásuk alatt az összes létező hazai trófeát besöpörték, miközben két Bajnokok Ligája-döntőt is játszhattak.

Vranjes nem mindenért felelősVranjes nem mindenért felelősFotó: Veszprém handball/Facebook

Ebből lett 2018 őszére az, hogy a tavaly boldog-boldogtalan által melegre pofozott csapat az új szezont is gyengén kezdte, legutóbb pedig a bajnokságban kapott ki a Tatabányától. És el is érkeztünk a vasárnapi mérkőzéshez, amit vélhetően remegő lábakkal várnak a veszprémiek - és nagyon jól is teszik.

Kóklerek döntési helyzetben

A Veszprém problémája kvázi ugyanaz, mint a tengernyi közpénzből gazdálkodó többi szövetség, elnökség és csapatvezetés baja: a hozzáértő vezetők krónikus hiánya. Sajnos a sportban nem működik, hogy “aki a cigányt fizeti, az kéri a nótát”, mert ez egy szakmai kompetencia kérdésében roppant érzékeny terület. 

A sportba nem lehet potentátokat beültetni vezető pozícióba, ha pedig valaki azt hiszi, hogy pénzzel mindent meg lehet oldani, arra keserű ébredés vár.

Veszprémben Hajnal Csaba szisztematikus kiebrudalása után még nem volt akkora a baj, hiszen Kálomista Gábor - ha nem is tekinthető szakembernek - szívét-lelkét adta a csapatáért, és bár a jelenlegi helyzetért nagyban felelős, hiszen ő (valójában Fonyó Károllyal közösen) rúgta ki Carlos Ortegát, az út akkor még megvolt a veszprémiek előtt.

Amikor még az út megvoltAmikor még az út megvoltFotó: MTI

Aztán Mészáros Lőrinc érkezésével Kálomistáék is partvonalon kívülre kerültek, és nem kellett egy év sem, hogy a szakmai kompetencia teljes hiánya belerobbanjon a klubvezetők arcába. Ljubomir Vranjes alatt történelmi mélypontra zuhant a Veszprém, és bár maga a svéd szerződtetése nem volt óriási hiba, a kirúgásának az időzítése már súlyos kudarccá hitványította az elmúlt másfél évet.

Kevesebb pénzből jobb csapataink voltak

A válogatott TAO-korszakbeli sikertelenségét sportszerűtlen volna a vezetőség nyakába varrni, hiszen nem ők tehetnek arról, hogy a magyar kézilabda fölött már sokkal korábban eljárt az idő, és egyik klub sem képzett nemzetközi szintű játékosokat.

Viszont a kluboknál érdemes megfigyelni a tendenciát. A Szeged úgy nyert EHF-kupát 2014-ben, hogy a legeredményesebb játékosai Ilyés Ferenc és Ancsin Gábor voltak, és a védekező specialista Blazevicen, illetve Larholmon kívül nem is voltak igazán fajsúlyos külföldiek a csapatban (Källman sérült volt). Mielőtt fumigáznánk a második számú kupát: a Szeged az elődöntőben a hazai pályán játszó Berlint, a döntőben a jelenlegi BL-címvédő Montpellier-t győzte le.

Második számú kupa, de kupaMásodik számú kupa, de kupa Fotó: MTI

Győrben látszólag minden oké, hiszen BL-címvédő a csapat, de azért talán nem mellékes megjegyezni, hogy Vanyus Attilával a mostani költségvetés durván 30 százalékából is kifértek Lundék, Lökék, Amorimok és Tomorik, azaz Görbicz-cel együtt minimum négy poszton játszott a világ aktuális legjobbja a győri csapatban. A mostani csapat is erős, de bő háromszor annyi pénzből most talán Nycke Groot az egyetlen, akinél nem biztos, hogy a posztján találunk jobbat.

A nőknél 2016-ban a Dunaújváros úgy nyert EHF-kupát, hogy egyetlen légiósa sem volt: a Metzingen elleni döntőt a Triscsuk-Bulath-Azari hármas döntötte el, a kapuban pedig Oguntoye Viktória parádézott. Sem előtte, sem azóta nem tett semmit az asztalra a világklasszis légiósokkal kistaffírozott Érd, Siófok, vagy éppen a Vác - tavaly írtunk is róla, hogy szerepeltek az EHF-kupa selejtezőjében a magyar női csapatok.

Veszprém, a helyzet állatorvosi lova

Ami negatív hatás csak kijöhet a helyzetből, abba Veszprémben tévedhetetlenül lépnek bele. Vranjes a válogatott és a klub szempontjából sem tűnt rossz döntésnek, és váltani is kellett, mert Xavi Sabatét felemésztette a munka, de közben talán nem ártott volna egyeztetni az edzővel, hogy mi szeretne a csapattal, kikkel szeretné, és hogyan. Ez a feladat Eklemovics Nikoláé lett volna, de vagy a kommunikáció ment félre, vagy az egykor zseniális irányító felejtett el mindent a játékról sportvezetővé válva - vagy a csapatérdek helyett más szempontok alapján igazolt.

A legnagyobb kóklerség azonban talán nem is az, hogy szeptemberben rúgták ki Carlos Ortegát, hanem az, hogy ezt három éven belül másodszor is kénytelenek voltak megtenni egy edzővel. Ahogy korábban is írtuk, ilyenkor csak az amatőrök kerülnek ilyen nehéz helyzetbe, hiszen azt mindenki látja, hogy ekkor már az összes szóba jöhető helyettes foglalt, ráadásul az új edzőnek a régi keretével kellene megvalósítania a saját játékát.

A kép tavaly ősszel készült: most hányan vannak itt közülük?A kép tavaly ősszel készült: most hányan vannak itt közülük?Telekom Veszprém

Így kerülhetett a csapat élére David Davis, aki játékosként zseniális kézilabdázó volt, de vezetőedzőként egyelőre egy rövid ideig dolgozott csak egy női csapatnál, egyébként csak segédedző volt (mondjuk nem akárkik mögött). Az a helyzet, hogy egyszerűen nem volt más szabadon, így esett a választás az egyiptomi szövetségi kapitányra, aki mellé odaültették másodedzőnek azt a Carlos Pérezt, akit Ortega azért küldött el anno a csapattól, mert 

Nem értette a csapat taktikáját!

Hogy a világ második leggazdagabb klubja miként került ilyen helyzetbe, arra nagyon könnyű a válasz: Magyarországon ezek a vezetői pozíciók politikai szempontok alapján kerülnek kiosztásra, és pénzért nem lehet hozzáértést, szakmai tudást, de még csak lojalitást sem venni.

Esélyesként érkezik Veszprémbe a Szeged

Nincs minden rendben Szegeden sem, Pastor is minden évben kicseréli a fél csapatát, viszont egyrészt van egy világos játékkoncepció, másrészt tényleg évről évre egyre jobb lesz a MOL-Pick Szeged. Ez brutálisan nagy különbség.

Az esetleges őrségváltással tulajdonképpen nem is lenne semmi gondja a magyar kézilabdának, a baj csak az, hogy a jelenlegi helyzet csak 20 százalékban köszönhető a szegediek jó döntéseinek, a maradék 80-ért pedig a veszprémiek amatőrsége felelős.

Bodó mindig megszórja a VeszprémetBodó mindig megszórja a Veszprémet Fotó: MTI

A Szeged most sokkal jobban néz ki. Játékban is javulgatnak (ugyebár megint jó sok érkezőt kell beépíteni), még ha vannak is gondjaik, de hangsúlyozzuk: egy látható koncepció gyerekbetegségeiről beszélünk. 

Veszprémben ezzel szemben semmi nincs: se játék, se koncepció, se tiszta jövőkép, és bár Vranjes kirúgása óta kettőt nyertek idegenben a BL-ben, mindkettőt annak köszönhetik, hogy Mikler Roland az utolsó tíz percben 50 százalék környékén fogott. Ha a kapus csak egy stabil, jó teljesítmény nyújt az extraklasszis helyett, mindkét meccset elbukják. 

A Veszprém nagy bajban van. A játékosoknak nincs erőnlétük, a csapatszellem sem néz ki fényesnek, de ami a legnagyobb baj, hogy jelenleg nincs játéka a csapatnak. És itt harap vissza a farkába a kígyó: ki gondolta volna, hogy a csapatot nyáron ért legfontosabb változások közül Schuch Timuzsin távozásának lesz a legnagyobb hatása, és nem az érkező világklasszisoknak? Aki gondolhatta volna, az már rég nincs a klub környékén.

Hozzászólások