Kézilabda - Hihetetlen meglepetés: szinte biztosan kialakult a Final4 mezőnye a férfi kézi BL-ben!
Hihetetlen meglepetés: szinte biztosan kialakult a Final4 mezőnye a férfi kézi BL-ben!
Fotó: PGE Vive Kielce / Facebook

Hihetetlen meglepetés: szinte biztosan kialakult a Final4 mezőnye a férfi kézi BL-ben!

Rév DánielRév Dániel
2019/04/27 20:53
Amióta kialakították a férfi kézilabda Bajnokok Ligája jelenlegi lebonyolítását, a sorozat azért is annyira sikeres, mert alig-alig van olyan mérkőzés, ami unalmas. A felsőházi csoportok kiegyenlítettek, szinte bárki elkaphat bárkit, és hetente 4-5 magas szintű, izgalmas mérkőzést játszanak. Ehhez képest akkor, amikor már tényleg csak nagyon jó csapatok maradtak versenyben, jött négy negyeddöntő, és jó eséllyel mind a négy párharc eldőlt az odavágókon.

Meglehetősen furcsa egy alapvetően hétvégi sorozat esetén, de a Bajnokok Ligája negyeddöntőinek első mérkőzései közül egyetlen jutott csak a hétvégére. Szerdán játszottak le két csatát, köztük a Veszprém flensburgi meccsét, amelyen a magyar rekordbajnok rég nem látott teljesítményt rakott a pályára.


Évek óta nem látott űrkézilabdával a Final4 küszöbén a Veszprém | Hosszabbítás

A Telekom Veszprém - az utóbbi időben látottak alapján - óriási, de nagyon kellemes meglepetésre rommá verte a Flensburgot idegenben a férfi kézilabda BL negyeddöntőjében. A második félidőben látott Veszprémet évek óta nem láthattuk, de pont a legjobbkor talált haza a Mikler-Nenadic-Nilsson trióval a szünet után gálát rendező veszprémi csapat.

A másik szerdai mérkőzés is hasonlóan alakult. A vendég Barcelona szanaszét szedte a tavaly döntőt játszó Nantes-ot, amely kifejezetten gyenge lövési hatékonysággal játszott, összesen négy olyan játékos volt a franciáknál, aki 50% fölötti teljesítményt nyújtott, és ha Valero Riveránál csak az akciógólokat néznénk, akkor ez a szám háromra csökkenne. Még aggasztóbb a helyzet, ha megnézzük, ki ez a három (Pechmalbec, Tournat és Emonet), miközben Lazarovok, Balaguerek, Nyokasok és Lagarde-ok játszanak a Nantes-ban. Csak a rend kedvéért: a Barcelonában nyolc ilyen játékos volt, köztük a kapus Perez de Vargas, a csapat motorja pedig a 9 gólos Ludovic Fabregas volt. A 32-25-ös végeredmény után a Barcelonának talán még a Veszprémnél is jobb esélye van a négyes döntőbe jutni.

Nem kellett sokat várni a következő negyeddöntőre, bár kiegyeztünk volna azzal, ha ezt a meccset nem kell végignéznünk. A szétesés előtt álló Vardar Szkopje bő hatezer fanatikus nézője előtt gázolta el az eddig remek szezont futó MOL-Pick Szegedet, amely ha valamibe kapaszkodhat a visszavágóra, az az, hogy szemben a Flensburggal és a Nantes-tal, legalább hazai pályán próbálhat meg fordítani.

A Szeged 12 perc alatt tönkretette egy teljes szezon munkáját | Hosszabbítás

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy az idei férfi kézilabda BL sötét lova volt a MOL-Pick Szeged, amivel azt is elmondtuk, hogy a világon semmi nem utalt arra, ami végül a Vardar elleni BL-negyeddöntő utolsó negyedórájában történt. A súlyos összeomlásért iszonyatos árat fizetett a Szeged, amelynek elhanyagolható esélye maradt csupán a továbbjutásra, pedig nagyon úgy tűnt korábban, hogy idén a csillagos ég a határ.

Így álltunk csütörtök este, egyetlen hátralévő mérkőzéssel, amelyen a sérülésekkel küzdő Kielcéhez látogatott az a Paris St. Germain, amely évek óta próbál egy olyan keretet összevásárolni, amely képes megnyerni a Bajnokok Ligáját (akárcsak a klub focicsapata - itt is hasonló sikerrel). A franciák az elmúlt három évben már a négyes döntő résztvevői voltak, ám kétszer az elődöntőben, két éve pedig a döntőben játszottak a tőlük elvárható szint alatt. Ebben a szezonban viszont mindössze két meccset vesztettek, nem kellett nyolcaddöntőt játszaniuk, és a csoportkörből pont 50%-os mérleggel továbbjutó lengyel bajnok állt az útjukban. De valahogy ez a Párizs minden évben képes egyszer lábon lőni magát, és úgy tűnik, hogy ez megint a BL-jükbe kerül.

Maga a meccs hasonló volt, mint a szkopjei. A kielcei közönség fantasztikus hangulatot varázsolt, az esélytelenebb csapat kapusa - a Vardarban Miloszavljev, a Kielcében Cupara - sokkal jobb teljesítményt nyújtott a szemben állónál, és az esélyesebb csapat több fontos tagja is vészesen gyenge napot fogott ki.

Luc Abalo nagyjából 8-10 éve tartozik a világ legjobb játékosai közé, de ezúttal semmit nem tudott belőni, pedig helyenként kifejezetten nagy helyzetei voltak. A világ legjobbjának is jelölt Sander Sagosen szinte végigjátszotta a mérkőzést támadásban, mégis lehozta egy lőtt góllal a meccset. Nikola Karabatic támadásban észrevehetetlen volt, de az öccse sem jeleskedett, szinte csak Gensheimer hozta a klasszisát, meg néha Mikkel Hansen.

A túloldalon pedig a két világsztár, Cindrić és Alex Dujshebaev mellé felnőtt két fehérorosz kézilabdázó, Kulesh és Karalek. A belarusz tengely igazságos elosztásban terhelte meg 12 góllal a párizsi kaput, amelyben Omeyer két énje közül a haloványabbat láthattuk, Corrales pedig csak a hajrában kapott szerepet, de sok köszönet abban sem volt.

De a meccset talán a legjobban az a jelenet foglalta össze, amikor Cupara egyik védése után az oldalvonal/Gensheimer felé tartó labdát Blaž Janc egy kétméteres vetődéssel csípte el. A Kielce játékosai úgy játszottak, mintha az életük múlott volna a győzelmen, a párizsiak meg kényelmes, jóllakott sztároknak tűntek.

Cupara megint szárnyalt a kielcei kapubanCupara megint szárnyalt a kielcei kapuban Fotó: PGE Vive Kielce / Facebook

A 34-24 után elég komoly képzelőerő kell ahhoz, hogy valaki a párizsiakat lássa a legjobb négyben, de ahogy az első három meccs után, úgy most is meg kell jegyezni: ami megtörtént ezen a héten az egyik előjellel, megtörténhet a másikkal is. Viszont, ha minden így marad, akkor a Barcelona, a Veszprém, a Vardar és a Kielce lesz ott a kölni négyes döntőben.

Hozzászólások