Kézilabda - Flensburgon és Szkopjén át vezetne a magyar csapatok útja a Final4-ba
Flensburgon és Szkopjén át vezetne a magyar csapatok útja a Final4-ba
Fotó: Europress/AFP

Flensburgon és Szkopjén át vezetne a magyar csapatok útja a Final4-ba

Rév DánielRév Dániel
2019/03/03 20:19

Vasárnap véget ért a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportköre, kialakult a csapatok útja a kölni Final4-ig. A MOL-Pick Szeged az őszi, a Telekom Veszprém a tavaszi remeklésének köszönhetően csoportja második helyén végzett, így elvileg esélyes a négy közé kerülésre.


Szegeden talán minden idők legjobb Pickjét láthatta a közönség ősszel. Komoly riválisok elleni hazai győzelmek, a verhetetlennek tűnő Paris St. Germain legyőzése, és gyakorlatilag biztos második hely lett az eredmény a hosszú téli szünetre. Talán amiatt is, mert az utolsó néhány mérkőzésnek már nem volt tétje, a válogatott szünet után már döcögött a szekér, becsúszott egy vereség Nantes-ban (bár nem hiszem, hogy a tavalyi döntőstől három góllal kikapni szégyen lenne), és az utolsó körben sem sikerült nyerni a Zágráb ellen. De a második hely eddigre már biztos volt, a PSG megelőzésére pedig amúgy sem volt reális esély. 

Plock és Szkopje

A második helynek köszönhetően a Szeged az alsó ágról továbbjutó Wisla Plockkal találkozik a nyolcaddöntőben. A Veszprém és a magyar válogatott korábbi edzője, Xavi Sabaté által irányított lengyel csapat ugyan jelentősen meggyengült az utóbbi időben, ám az alsó ági rájátszás visszavágóján elképesztően nagy fordítást vitt véghez a Bjerringbro-Silkeborg ellen. Ennek alighanem örültek Szegeden, mivel a skandináv csapatok ellen nem egyszer akadozott Juan Carlos Pastor csapatának játéka, és a Wisla semmiképp sem tűnik verhetetlennek.

Egy körrel később pedig minden bizonnyal a Vardar Szkopje következhet, bár a macedón csapat ellenfele, a PPD Zágráb elég jó formában érkezik a kieséses szakaszba. A Vardarnál az a Roberto Garcia Parrondo a vezetőedző, aki a Pastor-korszak elején éveket töltött Szegeden játékosként, és aki azon edzők közé tartozik, akik pont a szegedi Mistertől tanulták el a szakma csínját. Igaz, hogy a másik Pastor-tanítvány, David Davis Veszprémje pont az utolsó előtti körben tudott nyerni Szkopjéban, de az ottani hangulat az egyik legdurvább - a szó pozitív és negatív értelmében egyaránt - Európában, a Vardarhoz általában nem nyerni mennek a csapatok. Mint minden párharcban, itt is rengeteget számíthat a kapusteljesítmény, ha Miloszavljev nem hozza az általában megszokott bravúrokat, sokkal könnyebb dolga lesz a Szegednek.

Kiváló tavasz Davisszal

A Veszprém feltámadását talán semmi sem mutatja jobban, mint amit a csapatkapitány, a szezon végén visszavonulni készülő Nagy László írt az Instagramon a Kielce legyőzése után:
"Októberben egy petákot sem adtam volna, hogy 2. helyen végzünk a csoportban."

Ljubomir Vranjes menesztése óta azonban nagyon megindult a Veszprém szekere, és ez különösen tavasszal, a világbajnokságot követően jött ki. A csapat a februári folytatás során legyőzte itthon a csoportelső Barcelonát, majd idegenben a Vardart és a Kielcét, a sorozat két és három évvel ezelőtti győztesét. Ennek köszönhetően pedig végül ott végzett, ahova a szezon előtt maximum vártuk: a Barcelona mögött a második helyen.

Lisszabon és Flensburg

Az alsó ágról azt a Sporting Lisszabont kapta meg a Veszprém, amely egy igazi underdog csapat. A portugál kézilabdakultúra azért nem vetekszik a legnagyobb hagyományú európai országokéval, de az utánpótlástornákon már nem egyszer nehezítették meg a portugál válogatottak a nagyok dolgát. Az ibériai és brazil játékosok megfelelő keveredése pedig elég kellemetlenné teszi az ellenfelet. A Sportingnál is van veszprémi kötődés, hiszen itt "vezet le" az a Carlos Ruesga, aki talán pályafutása legrosszabb pillanatában játszott Magyarországon, és veszprémi éveit leginkább a lelátón töltötte az állandó sérülései miatt.

A Veszprém negyeddöntőbeli ellenfele minden bizonnyal a Flensburg lesz, és alighanem ennél nehezebb riválist nem kaphatott volna csoportmásodikként a magyar csapat. Egyrészt ott van az a helyzet, hogy mindkét klub előző edzőjét Ljubomir Vranjesnek hívják, csak míg a svéd Flensburgban felépítette a tökéletes tempohandballt, amit utódja, Maik Machulla is továbbvitt, addig Veszprémben Vranjes belebukott a csapat átalakításába. Érdekes lesz Kentin Mahé és Rasmus Lauge helyzete is, akik Flensburgban csapattársak voltak, jövőre Veszprémben csapattársak lesznek, itt viszont egymás ellen vezetik majd csapataikat, még ha a pályán nem is fognak nagyon sokszor találkozni.

A másik ok, amiért a Flensburg nehéz diónak tűnik, az a vártnál gyengébb BL-szereplése. Ennek oka az is, hogy a bajnokságban 100%-os mérleggel áll a csapat, ami - ismerve a Bundesliga erejét - teljesen elképzelhetetlen volt a szezon elején. Igaz, hogy így is csak négy pont a Flensburg előnye a legnagyobb riválisának számító Kiel előtt, de azért nyugodtabban teheti oda az egész keretét a BL kieséses szakaszára Machulla, mintha a Bundesligában hátrányban lennének. Márpedig ha a Flensburg elkezd úgy játszani, ahogy tud, akkor nem sok csapat van, amely meg tudja állítani. Kérdés, hogy a Veszprém közéjük tartozik-e.

Előbb azonban még jönnek a nyolcaddöntők, március utolsó két hétvégéjén, a negyeddöntőkre egy hónappal később kerül sor, és bízhatunk abban, ami még sosem történt meg: hogy két magyar csapat legyen ott a június első hétvégéjén sorra kerülő Final4-on.

Hozzászólások