Kézilabda - Ezt is megértük: a Szeged az új Veszprém
Ezt is megértük: a Szeged az új Veszprém
Fotó: MTI

Ezt is megértük: a Szeged az új Veszprém

Mártha BenceMártha Bence
2018/11/25 13:04

A MOL-Pick Szeged az első perctől az utolsóig kiválóan játszva, teljesen megérdemelten győzte le a világ leggazdagabb kézilabdaklubját, és továbbra is harcban van a Bajnokok Ligája-csoportja első helyéért. Ha a mondat elejére behelyettesítjük a Veszprém aktuális nevét, semmi meglepő nem lenne benne, de alaposan megváltoztak a dolgok az utóbbi időben. 

Amikor a sportra, főleg a kiemelt csapatsportokra rászakadt a tejjel-mézzel folyó kánaán, semmi nem utalt arra, hogy a Szeged jobban ki tudná használni a TAO-bőséget, mint a Veszprém. Sőt, először úgy nézett ki, csak nőni fog a két csapat között a különbség.

A Szeged azzal nyitott, ami újabban a Veszprém válságát okozza: hozott egy nagy nevet a kispadra, és a csapat vezetőségéből kikerültek a szegedi kötődésű, a csapattal egybeforrt nevű sportvezetők. Nem is alakultak jól a dolgok Szegeden, hiszen közben a spanyol útra lépő Veszprém kettesével vette a lépcsőfokokat, és gyorsan az abszolút elit része lett, az örök ezüstérmes pedig reménytelenül lemaradni látszott.

2015: Szeged-Veszprém 25-312015: Szeged-Veszprém 25-31 Fotó: NSO

Őszintén szólva én is azt hittem, hogy Juan Carlos Pastor csak kenegetni jött Szegedre. A spanyol minden évben lecserélte a fél csapatát, és csapatépítés címszóval ilyen-olyan részsikerekkel érte el, hogy megtarthassa az állását. Ha egy darabig így is nézett ki, mostanra egészen más megvilágításba került a szegedi munkája: 

felépült, amiről azt hittük, soha nem fog, sőt még a lehetetlen is megtörtént: jelen pillanatban a MOL-Pick Szeged az első számú magyar férfi kézilabdaklub.

Most megnyerik, amit nemrég elveszítettek volna

Ha egy magyar klubcsapat végig jól kézilabdázva, a szurkolói által teremtett óriási hangulatban legyőzött egy nála magasabban jegyzett csapatot, egyből a Veszprémre gondolt mindenki. Pedig most a Szeged szállítja az ilyen bravúrokat, ők azok, akik a BL-csoport első helyéért harcolnak, és nem náluk tüntetnek a szurkolók (bizony, tavaly ősszel még a szegedi tábor egy jelentős része is Pastor kirúgásáért tüntetett, amikor hosszabbítottak a spanyollal) a csapat gyenge eredményei miatt.

Voltak nehéz időszakokVoltak nehéz időszakok Fotó: MTI

Pastor szép lassan olyan keretet hozott össze, amiben minden megvan, ami a győzelemhez kell. Összejött a megfelelő elegy a rutinos/fiatal, magyar/légiós és a különböző meccshelyzetekre alkalmas, egymást váltó játékosok mixéből, a spanyol pedig pontosan megkomponált, szervezett rendszerbe építette őket.

A Szeged pedig levetkőzte minden korábbi gátlását és betegségét: idén már megnyerik azokat a meccseket, amiket az utóbbi években - hajszál híján - elbuktak, a kulcsemberek nem begörcsölnek, hanem csúcsra járatják magukat a fontos pillanatokban, és mindig akad valaki, aki a vállára veszi a csapatot.

Persze nem akárkik alkotják most a szegedi keretet, hiszen a magyar válogatott kulcsjátékosai mellett minőségi légiósok alkotják a csapatot, ráadásul idén úgy igazolhatott Pastor, hogy a spanyol szisztémát jól ismerő kézilabdázókat hozhatott, így a csapatépítés is nagyon gyorsan ment. Pastornak most nemcsak két teljes sora van, de az ellenféltől, illetve a meccshelyzettől függően jól variálható is a csapata. Erről a bőségről elég annyi, hogy a kidőlő Jonas Källman helyén kezdő Sigurmansson 11 gólt vágott a PSG-nek úgy, hogy minden hetesét gólra váltotta.

Pastor a saját főnöke is

A sportban elengedhetetlen a szerencse, és ez néha elég furcsa módon képes megmutatkozni. Az például, hogy a szegediek egy öles ugrással két kört vertek a Veszprémre, tulajdonképpen egy rossz döntés eredménye volt.

Szegeden nincs sportigazgató, Juan Carlos Pastor a saját főnöke is egyszemélyben, így ő felügyeli az átigazolásokat is. Veszprémben kinevezték a csapat egykori játékosát, Eklemovics Nikolát, aki fogalmunk sincs, mit csinált ebben a minőségében, mindenesetre a Veszprém drágán vett olyan játékosokat, akikre semmi szüksége nem volt, így lett végül a történelmi mélyrepülésben Ljubomir Vranjes mellett elvitathatatlan szerepe a vezetőségnek is.

Nem kell neki főnökNem kell neki főnök Fotó: Origo

Pont egy évvel ezelőtt még úgy tűnt, Szegeden sem lett volna rossz ötlet, ha van szakmai kontroll Pastor feje fölött, hiszen az ősszel minden szembejövő által bucira vert csapatnál a válság jelei kezdtek mutatkozni, de a vezetőség végül kitartott Pastor mellett - és nekik lett igazuk.

Pastor tavaszra gatyába rázta a Szegedet, és bár a bajnoki címben nagy szerepe volt a kráter mélyére hatalmasat placcsanva megérkező Veszprémnek is, az azóta eltelt holtszezon, illetve a szezon eleje azt mutatja, ha Pastor szabadon igazolhat, és pénzt is kap hozzá, neki tényleg nincs szüksége senkire, hogy megmondja, jó lesz-e egy adott játékos Szegedre.

Nem csak a kapuson múlik

Az utóbbi hetekben a magyar klubcsapatok (a Veszprém is) úgy arattak sikereket, hogy jött az extra teljesítmény a kapusaiktól. Mondhatnánk, enélkül nem is lehet legyőzni a kontinens legjobbjait, de sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a kapusok védéseinek legtöbbször a csapatuk védekezése ágyaz meg. A védekezés, illetve néhány esetben a hiánya: 

Nem véletlen, hogy Vranjes alatt a veszprémi kapusok semmit nem tudtak hozzátenni a csapat játékához, de mióta David Davis átvette a csapatot, Mikler egymaga három meccset nyert meg. Hasonló a helyzet Szegeden is: a szezon első felében Marin Sego remekelt, a PSG ellen pedig Mirko Alilovic védett pazarul - és bár igaz, hogy mindketten rengeteg ziccert fogtak, azért a stabil, egész meccsen át tartó jó teljesítmény nem hozható stabil védelem nélkül. 

Tizenegy gombócTizenegy gombóc Fotó: MOL-Pick Szeged

Ahhoz, hogy a Szeged legyőzze a párizsiakat, önmagában nagyon kevés lett volna Alilovic. A szervezett, jól megkomponált védekezés nagyon kellett hozzá, főleg, amikor a PSG hét játékossal támadott, és a magyar bajnok tokkal-vonóval hozta, amit a mesterétől megtanult. Nem véletlen, hogy a párizsiak edzője (Pastor korábbi padavanja) is azzal kezdte: teljesen megérdemelten nyert a Szeged.

Hozzászólások