Kézilabda - Évek óta nem látott űrkézilabdával a Final4 küszöbén a Veszprém
Évek óta nem látott űrkézilabdával a Final4 küszöbén a Veszprém
Fotó: MTI

Évek óta nem látott űrkézilabdával a Final4 küszöbén a Veszprém

Mártha BenceMártha Bence
2019/04/24 21:53
A Telekom Veszprém - az utóbbi időben látottak alapján - óriási, de nagyon kellemes meglepetésre rommá verte a Flensburgot idegenben a férfi kézilabda BL negyeddöntőjében. A második félidőben látott Veszprémet évek óta nem láthattuk, de pont a legjobbkor talált haza a Mikler-Nenadic-Nilsson trióval a szünet után gálát rendező veszprémi csapat. 

Nem alaptalanul féltettük a Veszprémet a Flensburg elleni BL-negyeddöntőtől, hiszen alig néhány héttel ezelőtt a Szeged megmutatta, hogy ha a veszprémi támadójáték döcög, a biztos védekezésből indított gyors támadásokkal elkapható a magyar csapat. Márpedig a Bundesliga bajnoka pont ebben a legerősebb: jó kapusai vannak, keményen védekezik, és ha esélyt kap fut, amíg az ellenfele teljesen ki nem készül. 

A német bajnok otthonában került hatgólos előnybe a Veszprém | Hosszabbítás

A Veszprém 28-22-re győzött a német Flensburg-Handewitt otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első, szerdai mérkőzésén. A vendégek keretéből Jamali Iman és a dán René Toft Hansen hiányzott sérülés miatt. A német bajnokságban címvédő és listavezető hazaiak remekül kezdtek, öt percig nem kaptak gólt, és 3-0-ra elhúztak.

Túlzás nélkül állítható, hogy a Veszprém két éve nem játszott olyan minőségű kézilabdát, amivel egy flensburgi BL-negyeddöntőben jó eredményt lehet elérni. A legjobbkor szakadt meg a sorozat.

Már az első félidő sem volt rossz

Az ijesztő kezdésen gyorsan túltette magát a Veszprém, 3-0 után visszajött a meccsbe a roppant agilis Lékai Máté játékának köszönhetően. Az első negyedóra inkább azért volt félelmetes, mert hiába játszott jól támadásban a Veszprém, és működött egészen jól a védekezés, a két védekezőspecialista, Blagotinsek és Terzic az első félidő közepén alig túl már 2-2 kiállításnál tartott.

Márpedig a veszprémi védekezés jól működött a 2-2-es játékokat, elzárásokat-leválásokat erőltető flensburgi támadások ellen, a németek sem a beállót nem találták, sem a széleken nem tudták befejezni az akcióikat. Félő volt, hogy az egész jól működő rendszer összeomlik, ha kiesik belőle egy kulcsszereplő. Ezt mutatta az is, hogy David Davis nem váltott, fent hagyta mindkét játékost.

A szünetig örülhettekA szünetig örülhettek Fotó: Flensburg/Twitter

Ezen kívül két további tényező sem ígért veszprémi parádét: az egyik Sterbik Árpád halovány teljesítménye, a másik az emberelőnyök, és azon belül is az ilyen játékhelyzetekre becserélt Petar Nenadic gyenge teljesítménye volt. 

Ha valaki ekkor azt mondja, hogy az irányító és a veszprémi kapus (igaz, a másik) nyeri agyon a meccset a Veszprémnek a második félidőben, arra minimum furcsán néztünk volna.

A magyar csapat a gondok ellenére vezethetett volna a szünetben, de a Flensburg kapujában Benjamin Buric több ziccert és hetest is megfogott. Ekkor úgy nézett ki, ha a kapusteljesítmény dönti el a meccset, abból nem jöhet ki jól a Veszprém.

Aztán a szünetben beállt Mikler

A második félidőben látott veszprémi játékhoz - mérlegre téve a tét nagyságát és az ellenfél erejét - talán csak a három évvel ezelőtti BL-döntőben, a Kielce ellen mutatott első 40 perc mérhető. Nagy Lászlóék a szünet után egészen egyszerűen a térdükre fektették a Flensburgot, és úgy elverték, ahogy talán a legoptimistább szurkolók sem várták.

Az űrkézilabda Miklerrel kezdődött, a kapus gyors egymásutánban két ziccert és egy hetest hárított, a Veszprém pedig élt a kínálkozó lehetőséggel, és átment Flensburgba: gyors lerohanásokkal zavarta össze a németeket, első és második szándékból is szét tudta zilálni a flensburgi védekezést, ami óriási szó volt, hiszen saját fegyverével verte a regnáló német bajnokot.

Valami átkattant a veszprémiekben, akik régen látott produkciót nyújtottak a szünet után. Mikler védései megadták a magabiztosságot, ráadásul lassan felnőttek hozzá a társai is. Különösen az első félidőben meglehetősen halovány Nenadic, aki a második félidőben olyan klasszisteljesítményt tett a közösbe, amilyet Veszprémben talán még egyszer sem. Szintén remekelt a csapat legeredményesebb játékosaként záró Andreas Nilsson, a svéd beálló egészen az utolsó percekig hibátlanul használta ki a helyzeteit, remekül dolgozott a falban, és mindig megjátszható volt.

Gyakorlatilag továbbjutott a Veszprém

Az, hogy a magyar csapat jó eredménnyel tér haza, már az utolsó 10 perchez érkezve biztos volt, de egy apró hullámvölgyet kihasználva a Flensburg feljött négy gólra, ami izgalmas hajrát ígért. Nem lett az.

A Veszprémben volt még egy sebességváltás, amihez természetesen egy újabb Mikler-hetesvédés, és egy brilliáns Nenadic-megmozdulás is kellett. A Flensburg ekkor vesztette el végleg a fonalat, bár már korábban is tanácstalanul járatta a labdát a gránitkemény, lábbal is megfelelően gyors, egymást is jól kisegítő veszprémi fal előtt. Elképesztő volt látni, hogy a németeknek egyszerűen nincs válaszuk a magyarok hihetetlen teljesítményére.Nem maradt sok kérdés nyitvaNem maradt sok kérdés nyitva Fotó: Telekom Veszprém/Facebook


A hatgólos győzelem önmagában is örömteli, az pedig még inkább, hogy egyrészt teljesen megérdemelt, másrészt a játék képéből abszolút következett, hogy a Veszprém ilyen komoly különbséggel nyer. Volt már idén a BL egyenes kieséses szakaszában egy hihetetlen fordítás (a Plock egy négygólos hazai vereség után ment tovább a Silkeborg ellen), de ez a Veszprém már nem Vranjes csapata, amely képes lenne innen is kiesni.

Hozzászólások