Kézilabda - Értjük is, meg nem is, miért Gulyás István lett a férfi kézikapitány
Értjük is, meg nem is, miért Gulyás István lett a férfi kézikapitány
Fotó: Veszprém Handball

Értjük is, meg nem is, miért Gulyás István lett a férfi kézikapitány

Mártha BenceMártha Bence
2019/07/12 15:16

A Magyar Kézilabda Szövetségnek szuper kis checklistje volt a szövetségi kapitány kiválasztásához, és elsőre úgy tűnik, elég volt nekik, hogy minden rubrikába pipa került, amikor kiválasztották az új kapitányt, illetve kapitányokat. Gulyás meglepő választás lehet, de egyrészt nagyon kevés szakemberre illik a szövetség leírása, másrészt úgy tudjuk, tényleg bíznak benne. 

Gulyás István lett a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, a segítője pedig a korábbi BL-győztes irányító, Chema Rodriguez lesz. Az exveszprémi játékosok kinevezésével a kéziszövetség által megfogalmazott kritériumrendszer minden rubrikájába pipa került: magyar, és életvitelszerűen Magyarországon tartózkodó kapitányunk lett, Chema pedig a mieinknek leginkább fekvő spanyol játékfelfogás visszatérését szavatolja.

Gulyás Istvánt nevezték ki a férfi kézilabda-válogatott élére | Hosszabbítás

Gulyás Istvánt nevezték ki a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányi posztjára szerdán, segítője a játékosként világbajnok spanyol José María Rodríguez Vaquero lesz. A magyar szövetség sajtótájékoztatóján Nagy László alelnök elmondta, hogy Gulyás szerződése a 2022 januárjában sorra kerülő magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság végéig szól.

Kérdések azért merülnek fel szép számmal, legelőször például az, hogy mivel tud többet adni a csapatnak Gulyás, mint a Csoknyai-Matic páros, és hogy a nemzetközi szinten 1 (azaz egy) mérkőzésnyi tapasztalattal rendelkező új kapitány képes lesz-e a magyar kézilabda Pep Guardiolájaként tündökölni. És hogy lesz-e rá egyáltalán lehetősége.

Akkor Csoknyaiék rossz edzők voltak?

Beszélgettem olyannal, aki Gulyás főnöke volt, és olyannal is, aki a játékosa, egybehangzó véleményük szerint szakmailag nincs vele a világon semmi gond. Az egykori irányító - aki gyakran jobbkezesként volt kénytelen jobbátlövőt játszani - az ikonikus Fotex Veszprém immáron harmadik játékosa, aki próbát tesz a válogatottal, és csak remélni tudjuk, hogy nagyobb sikerrel teszi, mint a korábbi társkapitányok, Csoknyai István, illetve Sótonyi László.

Bár jogos a felvetés, hogy akikkel két BL-győztes edző, Talant Dujshebaev és Ljubomir Vranjes sem tudott mit kezdeni - pedig itt-ott még volt egy Nagy Lászlójuk is -, azokat hogyan fogja győzelemre vezetni egy nemzetközi szinten konkrétan semmiféle tapasztalattal nem rendelkező edző, nem lehet csípőből elvetni a lehetőséget, hogy pont Gulyás lesz az, aki valahogy összerázza a csapatot.

Két klasszissal...?Két klasszissal...? Fotó: MKSZ

A szövetség (Nagy László) indoklása szerint azért volt szükség váltásra, mert a világbajnokságon csalódást keltően szerepelt a magyar csapat, amely csak a 10. helyen szerepelt. Polemizálhatunk azon (mi meg is tettük), hogy a szereplés mennyire a két kapitány hibája, vagy fogalmazzunk inkább úgy, megkapta-e a csapat a padról a szükséges támogatást, mindenesetre a szövetség szerint nem.

Hogy Gulyás mennyivel jobb edző náluk, azt nem tudhatjuk, de azt tényszerűen megállapíthatjuk, hogy Csoknyai csapata, a Balatonfüred három játékost is ad a válogatottnak, Matic Tatabányájából pedig négy játékos számíthat meghívóra. Eközben a Veszprém, ahol Gulyás sportigazgatóként dolgozik, a következő összetartásra egyetlen mezőnyjátékost delegál majd Lékai Máté személyében.

Ezzel azt is elmondtuk, hogy míg a Csoknyai-Matic kettős folyamatosan látja a teljes NBI-es mezőnyt (azaz a válogatottak jelentős részét, hiszen mindössze 2-3 kézilabdázó érkezik külföldi csapatból), addig Gulyás utoljára négy évvel ezelőtt edzett magyar csapatot, sőt felnőtt férfi csapatnál az a bizonyos Gyöngyösön eltöltött két év az összes tapasztalata. Ezek alapján azt kell gondolnunk, minimum két klasszissal többet tud a játékról, mint Csoknyaiék.

Hisznek benne a szövetségnél

Mivel a szövetség a Dujshebaev-Vranjes időszak tapasztalatai után meghozta azt a döntést, hogy csak magyar, illetve Magyarországon dolgozó edző lehet a szövetségi kapitány, és elégedetlenek voltak a Tatabánya-Balatonfüred együttműködés hatékonyságával, akkor igencsak szűk merítésből dolgozhattak, amikor új kapitányt kerestek.

Ha kivesszük a lehetőségek közül a két hazánkban dolgozó spanyolt, David Davist és Juan Carlos Pastort, és nem számítjuk azokat, akik már próbát tettek a válogatottal, tényleg nem maradnak fenn sokan a rostán. Sőt, tulajdonképpen az a helyzet, hogy Gulyás Istvánon kívül nem is igazán van más alternatíva.

Nem is nagyon volt más alternatívaNem is nagyon volt más alternatíva Fotó: Veszprém Handball

Az MKSZ-nél - bár tapogatózásig eljutottak - valamiért nem vetettek be mindent a korábban a válogatottnál is sikerrel dolgozó Xavi Sabaté, vagy az idén BL-győzelmet arató, korábban szintén Magyarországon dolgozó (és a nyelvet is pötyögő) Roberto Garcia Parrondo megszerzése érdekében. Mindketten szavatolták volna a spanyol vonalat, a magyar nyelvvel is elboldogulnak, és első blikkre úgy tűnik, mindketten mozdíthatóak is lettek volna, ha komolyak a szövetség szándékai.

Információnk szerint azért döntöttek Gulyás mellett a szövetségben, mert tényleg bíznak a játékosként KEK-győztes, és 1995-ben az év játékosának választott szakemberben. Hogy a hit meddig tart, az már más kérdés.

Elengedjük a következő két évet?

Nagy László - már szövetségi alelnöki tisztségében - azt nyilatkozta a bitangul sikerült Eb-sorsolás után, hogy tulajdonképpen már a 2022-es, hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülünk. Furcsán hangzik ez egy olimpiai ciklus végén, kivált, hogy kimondottan jó esélyünk van kijutni Tokióba, de legalábbis megharcolni érte.

A következő nagy torna, a januári Európa-bajnokság - bármilyen furcsa is ilyesmit leírni egy olimpiai ciklus selejtezők előtti utolsó kvalifikációs eseményéről - tulajdonképpen lényegtelen a magyar válogatott számára. Ha ki akarunk jutni az olimpiára, arra több esélyünk van a vébén elért 10. helyünkkel, mint az Eb-ről, ráadásul a brutális csoport miatt akár még azt is meg lehet magyarázni, ha már ott elvérzünk.

Kifut egy elég jó generációKifut egy elég jó generáció Fotó: MKSZ

Ezek alapján Gulyás feladata lesz, hogy letegye annak a válogatottnak az alapjait, amely majd a hazai rendezésű Európa-bajnokságon eredményesen fog szerepelni. Ha bízunk is benne, hogy szakmailag készen áll a feladatra, az mindenképpen furcsa, hogy egy tapasztalatlan edzővel reszkírozunk egy olyan torna előtt, ahol egyszerűen muszáj jól szerepelni, mert még egy év sem telt el a nyertes pályázat kihirdetése óta, de máris háromszor annyiba kerül a rendezés, mint terveztük. 

Mindez azért érdekes, mert a női válogatottnál tökéletesen bevált az a recept, hogy idehoztuk a világ egyik legjobb edzőjét, aki időt kapott az építkezésre, és lám, máris szép eredményeket szállít. A férfiak a jelek szerint nem kapnak ilyen esélyt.

Hozzászólások