Kézilabda - Ennél szebb veresége még sosem volt a férfi kéziválogatottnak
Ennél szebb veresége még sosem volt a férfi kéziválogatottnak
Fotó: MKSZ

Ennél szebb veresége még sosem volt a férfi kéziválogatottnak

Mártha BenceMártha Bence
2018/06/13 21:20

Férfi kézilabda vb-selejtező, visszavágó:
Magyország-Szlovénia 22-26 (12-12)

Sem a keretén, sem a csapatán nem változtatott Ljubomir Vranjes, ami nem meglepetés, tekintve, hogy a kiválóan kézilabdázó magyar csapat váratlanul magabiztosan, öt góllal nyert Szlovéniában a vb-selejtező első meccsén. 

A nagyképű szlovénokat meglepte az igazi magyar kézilabda | Hosszabbítás

Visszatért a hagyományos magyar kézilabda, sőt úgy rárúgta az ajtót Szlovéniára, hogy a vb-bronzérmes még most is csak pislog. Ljubomir Vranjes belátta, hogy jobban járunk, ha egy kicsit pihentetjük a generáció-, és játékrendszer váltást, és visszatérünk a komfortzónánkba.

A koperi mérkőzés tapasztalatai után nem is az volt a kérdés, hogy Veszprémben ugyanolyan masszív lesz-e a magyar védekezés, mert erre többé-kevésbé garancia Nagy László és Ilyés Ferenc reaktiválása, inkább az volt kérdéses, hogy képes-e a csapat ugyanolyan hatékonyan, a labdára nagyon vigyázva is eredményes támadójátékot mutatni, mint Szlovéniában. 

Lékai megszórta magátLékai megszórta magát Fotó: MKSZ

Az első félidőben a válasz egyértelműen igen volt. Lékai egy szép test melletti lövéssel nyitott, majd Bánhidi percei következtek, akit szegedi klubtársa, Bodó többször is remek passzal talált meg. Az első félidőben csak mi lőttünk gólt lerohanásból, ez nagyon fontos volt, mert a szlovénok felállt fal ellen kevésbé hatékonyak. Veszelin Vujovic már a 15. percben időt kért, és úgy leüvöltötte a játékosai fejét, hogy csak pislogtak, pedig azért volt több helye a beállónak, mert az ezdő feljebb húzta a védőit az első meccsen remekül célzó magyar átlövőkre. 

A félidő végén feljöttek a szlovénok

Mivel a védekezés valóban jól működött, és jöttek a védések a Mikler helyett kezdő Székelytől is, a magyar csapat nemcsak őrizte, de növelte is összesített előnyét az első húsz percben. Viszont a koperi meccshez képest lényeges különbség volt, hogy ezúttal elakadt néhány labda a szlovén kapusokban is, nemhogy leszakítani nem sikerült őket, de a félidő hajrájában többször is labdájuk volt az egyenlítéshez. 

A védekezése mindkét csapatnak jól működött, de támadásban a magyar csapat is hozzászürkült a nem sokat mutató szlovénokhoz a félidő utolsó harmadában, és a kinti meccshez hasonlóan újra az utolsó másodpercében kapott gólt Székely. Ezzel lett döntetlen.  

Nagyon jöttek a szlovénok

Szlovénia ezzel még nem ment semmire, a párharc kétharmadán túl +5-re állt a magyar válogatott, és hogy ez ne változzon, a szünet után Székely gyorsan kivédte Dolenec hetesét. Támadásban viszont az első félidő végét átpihenő Nagy László visszatérése sem tudott lendíteni a mieink játékán, az alaposan összeálló szlovén fallal egyre nehezebben bírtak Lékaiék, bár az irányító próbálkozott becsülettel. A 34. percben vezetett először a vendégcsapat. 

Összeállt a szlovén védekezésÖsszeállt a szlovén védekezés Fotó: MKSZ

Kevés gól született, az már a szünetben valószínű volt, hogy Szlovéniának hat góllal kell nyernie a továbbjutáshoz, de Lékai ötödik góljával visszavette a vezetést a magyar válogatott. Székelytől továbbra is jöttek a védések, de támadásban csak a heteseket jól lövő Baloghtól, illetve Lékaitól jöttek a gólok - igaz, neki is jó sok kísérlet kellett hozzájuk - , ezúttal Bodót és Nagy Lászlót is levédekezték a szlovénok, és az utolsó negyedórába lépve újra átvették a vezetést. 

A végéig izgalmas volt

Székely hiába védett ziccert, a fáradni látszó magyar csapat emberelőnyben sem tudta megtörni Szlovéniát. Szerencsére a vendégeknek már rohanniuk kellett, és ebben benne voltak a hibák is, de azért az utolsó tíz percben közelebb araszoltak a mieinkhez.  

Fogytak a percek, de az előny is, három perccel a vége előtt összesítésben már csak három góllal vezetett a magyar válogatott, de érkezett Lékai, és hetedik góljával lezárta a párharcot. A végén hiába volt labdájuk az összesített egyenlítéshez is, idegenben lőtt góllal mindenképpen mi mentünk volna tovább, ráadásul az utolsó lövést Székely védte, így a magyar válogatott jutott a világbajnokságra. 

Ljubomir Vranjes előhúzott egy bravúrt a kalapból, így a férfi kézilabda szakág a siralmas tavaszt egy komoly sikerrel zárta, hiszen esélyesebb ellenfelet ejtett ki. Hogy a világbajnokságon milyen csapatot látunk, az többek között attól is függ, hogy Nagy László és Ilyés Ferenc a csapat része lesz-e. Ez most férfimunka volt a javából!

Hozzászólások