Kézilabda - Bombaelhárítóból bombázó lett Ligetvári Patrik
Bombaelhárítóból bombázó lett Ligetvári Patrik
Fotó: Europress/AFP

Bombaelhárítóból bombázó lett Ligetvári Patrik

HosszabbitásHosszabbitás
2020/01/21 19:53
A spanyolországi légióskodás még jobb kézilabdázót faragott a jövő hónapban a 24. születésnapjához érkező Ligetvári Patrikból, akit a Telekom Veszprém adott kölcsön a spanyol Ademar Leónnak. Szembetűnő az Európa-bajnokságon, hogy a diadalt diadalra arató magyar válogatott erőssége már nem csak a bombaelhárításban, azaz a védekezésben tűnik ki a teljesítményével, hanem a látványos és védhetetlen bombalövéseivel is. 

Ligetvárit a keddi, Svédország elleni újabb nehéz mérkőzés előtt érte el telefonon az SzPress Hírszolgálat.

Nagy László, még csapattársaként nem is olyan régen úgy emlegette, mint a veszprémi védelem leendő erős bástyáját. Vasárnapi hat sikeres átlövése és a korábbi EB-mérkőzések is azt bizonyították, hogy egyre több a haszna a támadások befejezésében. A „kikölcsönzés”, azaz a spanyolországi légióskodás változtatta meg, vagy az a szerep, amit a mostani szakvezetéstől kapott? – hangzott a Hírszolgálat első kérdése.

„Egyértelmű, hogy az elmúlt hónapokban egyre jobbnak és magabiztosabbnak éreztem magam, és remélem, hogy tudok még a mostaninál is jobban játszani. A válogatottban azt a feladatot igyekszem a lehető legjobban teljesíteni, amit rám szabnak. Kifejezetten jót tesz nekem és a társaimnak, hogy a szakvezetés nem vár el tőlünk többet, mint amennyit tudunk, bíznak bennünk, így talán ki tudjuk hozni magunkból a maximumot.”

Kihomorítások specialistái

Egyre többen állítják, hogy ez a 25 éves átlagéletkorú magyar válogatott a második félidei kihomorítások specialistája, aminek bizonyára több oka is van. Lehet titokról beszélni?

„Igazából nincs titok, komplex erőnléti program szerint dolgozunk, kiváló a szakmai stábunk, nincs feszültség, csak tartás a játékosokban  és erős összetartás közöttünk. A „vezérkar”, azaz Gulyás István szövetségi kapitány, Chema Rodriguez edző, Nagy László csapatmenedzser, valamint Porobic Haris kapusedző a szünetekben eddig mindig arra helyezte a hangsúlyt, hogy azt csináljuk, amit megbeszéltünk, egy-két apróságra fölhívták a figyelmünket, de a legfontosabb tanácsuk rendre az volt, hogy higgyünk magunkban, minimalizáljuk a hibák számát, de azt is érezzük, hogy nagyon bíznak bennünk.”

Csapattársai közül többen úgy nyilatkoztak, hogy ez most egy olyan csapat, amelynek a legjobb négy között a helye, vagy talán… Mit vár a Svédország és a Portugália elleni mérkőzésektől, másfelől: van még elegendő erőtartalék a játékosokban a további csatákhoz?

Hat éve EB ezüstérmes volt

„Egyelőre csak a Svédország elleni találkozóval foglalkozunk hangsúlyozta Ligetvári -, azon dolgozunk a szünnapon, hogy regenerálódjunk, és taktikailag is fölkészüljünk. Lépésről-lépésre haladunk, így most csak a keddi mérkőzés jár a fejünkben.”

Hat évvel ezelőtt U18-as EB ezüstérmes csapatban szerepelt. Akad még más valaki a mostani EB-csapatban, akivel akkor együtt harcolt és csodálatos eredményt ért el?

„Rajtam kívül Győri Mátyás és Bartók Donát, illetve a most sérült Juhász Ádám, de Nagy Bence is ezt az „évjáratot” képviseli”.  

Másodszor adta kölcsön a Veszprém, először a Balatonfürednek, aztán a Leónnak. Szívesen maradna még egy évet Spanyolországban, vagy jönne mielőbb vissza Veszprémbe?

„Most az Európa-bajnokság és a válogatott a legfontosabb, január 26-ig más nem számít” - hangsúlyozta Ligetvári Patrik. 

Forrás: Szalay Péter/SzPress Sporthírszolgálat
Hozzászólások