Kézilabda - Balogh: Tétlenül néztük, ahogy a közönség belehergeli őket a végjátékba
Balogh: Tétlenül néztük, ahogy a közönség belehergeli őket a végjátékba
Fotó: MTI

Balogh: Tétlenül néztük, ahogy a közönség belehergeli őket a végjátékba

Mártha BenceMártha Bence
2019/04/30 14:16
Mielőtt ráfordulnánk a visszavágóval járó feszült reménykedésre, érdemes még néhány gondolat erejéig visszatérni a MOL-Pick Szeged szkopjei vereségére. Elég sok a megválaszolatlan kérdés, ezek közül a legtöbbre választ kaptunk Balogh Zsolttól, de a végjátékban történtekre a válogatott jobbátlövőnek sincs magyarázata. 

A MOL-Pick Szeged a várakozásokkal ellentétben roppant súlyos, már-már megsemmisítő vereséget szenvedett a Vardar elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntőben. A mérkőzésen egyébként is haloványan játszó Szeged ráadásul pont a hajrában omlott össze teljesen, ami elsősorban azért volt meglepő, mert a szétesés szélén táncoló Vardar mindössze kilenc mezőnyjátékossal játszotta végig a mérkőzést. 

A Szeged 12 perc alatt tönkretette egy teljes szezon munkáját | Hosszabbítás

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy az idei férfi kézilabda BL sötét lova volt a MOL-Pick Szeged, amivel azt is elmondtuk, hogy a világon semmi nem utalt arra, ami végül a Vardar elleni BL-negyeddöntő utolsó negyedórájában történt. A súlyos összeomlásért iszonyatos árat fizetett a Szeged, amelynek elhanyagolható esélye maradt csupán a továbbjutásra, pedig nagyon úgy tűnt korábban, hogy idén a csillagos ég a határ.

“Keressük mi is a magyarázatot, nyilván nagyon megviselt mindenkit, ami történt. Most volt két napunk, hogy kicsit kitisztuljon a fejünk, aztán holnaptól már minden idegszálunkkal arra koncentrálunk, hogy megcselekedjük a csodát. Mert az tiszta sor, hogy most már csoda kell” - szögezte a szegediek jobbátlövője, Balogh Zsolt a Hosszabbítás kérdésére.

Mi a bánat történt Szkopjéban?

Felvetettük Baloghnak, hogy miként a meccs alatt a kommentátorok, úgy a szünetben a szakkomentátorok is azt várták a nyögvenyelős játékkal lehozott első félidőben, hogy a Vardar ki fog fulladni, hiszen kvázi csere nélkül játszik, és nagyon úgy tűnt, hogy a szegedi játékosok is erre számítanak.

“Nem mondanám, hogy számítottunk rá, mindenesetre bíztunk benne, de nem emiatt alakult így a dolog. Lejátszottunk már néhány meccset életünkben, és pontosan tudjuk, milyen az, amikor ennyire speciális helyzetben lép pályára egy csapat. Ha ilyen energiát kapsz a lelátóról, és ennyire elkapod a fonalat, akkor egyszerűen nem fáradsz el! A közönség belehergelte őket egy olyan meccsbe, ahol bárkit legyőztek volna, de persze ettől még nagyon bosszant, hogy eközben mi tétlenül néztük, ahogy egyre inkább fölénk kerekednek” - magyarázta Balogh.


A szegediek, bár nem játszottak jól, 13 perccel a lefújás előtt mindössze egygólos hátrányban voltak, és semmi nem utalt arra, hogy egyrészt a Vardarban még ennyi szufla maradt, másrészt arra, hogy a Szeged képes lesz szezonja legfájdalmasabb összeomlását produkálni a hátralevő szűk negyedórában.

“Azt  be kell ismernem, hogy a Vardar meglepett minket. Minden elismerésem a játékosaiknak, mert ilyen helyzetben tudtak elképesztően nagy meccset játszani. Nem könnyű úgy, hogy hetek, sőt néhányan talán hónapok óta nem kaptak fizetést, és úgy általában elég jó esély van rá, hogy ez az óriási csapat teljesen eltűnik a térképről. 

"Ilyen helyzetben nagy lelkierő, és mentális erő kell ahhoz, hogy jó meccset tudj lehozni, és ezért le a kalappal a Vardar játékosai előtt” - dicsérte az ellenfelet a jobbátlövő.

Balogh küzd a Vardar védőivelBalogh küzd a Vardar védőivel Fotó: Vardar/Facebook

“Az ellenfelünk tökéletesen átérezte ennek a meccsnek a jelentőségét, és csúcsra tudta járatni magát, mi azonban meg sem tudtuk közelíteni a saját szintünket. A végén aztán össze is estünk, amire az a magyarázat, hogy az ilyen helyzetekben az ember könnyen görcsössé válik, főleg ha azt látja, hogy az ellenfélnek tényleg minden sikerül, ő meg hiába szakad meg, semmi nem jön össze.”

A szkopjei hangulat, meg a nyomás

Aki járt már a Jane Sandanski Arenában, az tudja, milyen nehéz ott vendégként jól szerepelni, hiszen nemcsak a szkopjei tábor - a közepén a Vardar focicsapatának ultracsoportjával, a Komitivel -, hanem az egész csarnok szurkol.

“Játszottam már itt többször, és tudtam, hogy ez egy nagyon forró csarnok. De őszintén szólva a játékosok elég keveset érzékelnek a hangulatból, szóval nem tulajdonítottam neki túl nagy jelentőséget előzetesen. De kiderült, hogy ez a meccs ebből a szempontból kivétel volt.”

Búcsúmeccs, gálahangulatBúcsúmeccs, gálahangulat Fotó: Vardar/Facebook

“Nem arról van szó, hogy minket megbénított a hangulat, hanem arról, hogy a hazai játékosokból kipréselte az utolsó izzadtságcseppnyi energiát is. Tudom, milyen érzés ez, szerencsére hétről hétre kiváló szurkolótábor előtt játszhatok, és most láttam, hogy a szkopjeieket is elkapja a gépszíj. Ilyen hangulatban, ekkora támogatással nem is tudsz rosszul játszani” - magyarázta Balogh, aki szerint volt még egy döntő tényező:

“A Vardar tökéletesen teher nélkül játszhatott. Kvázi búcsúmeccs, senki nem tesz nekik szemrehányást, hiszen a jövőre már felesleges gondolni. Miközben mi olyan szezont futottunk, hogy felfigyelt ránk Európa, és már lehetett olyanokat is hallani, hogy titkos esélyesnek kiáltottak ki minket. 

"Ez mind szép és jó, és mi is büszkék vagyunk a szezonunkra, de közben elég komoly nyomást is helyezett a csapatra. Nem foghatunk erre semmit, de azért az nem mindegy két, egymáshoz tudásban elég közel álló csapat meccsén, hogy kit nyom az eredménykényszer” - tette hozzá Balogh.

Se a védekezés, se a támadás nem ment

Az Európa egyik legszervezettebb védelmével büszkélkedő MOL-Pick Szeged támadásban is sokszor teljesít kiemelkedően - elég csak a Veszprém elleni kupadöntő első félidejére gondolnunk -, de Szkopjéban, pont a legrosszabb pillanatban semmit nem tudott megmutatni erősségeiből a magyar csapat. Balogh szerint a védekezés és a támadás gyengélkedése részben összefügg.

“Ha már a Veszprém elleni kupadöntőt említetted, ott azért tudtunk az első félidőben ennyire dominálni, mert a jó védekezésnek köszönhetően sok könnyű gólt tudtunk szerezni. Mivel a Vardar ellen nem voltunk elég jók hátul sem, így esélyünk sem volt könnyű gólokat szerezni, felállt fal ellen pedig alaposan megszenvedtünk, mert a Vardar kimondottan jól védekezett.”

Az egykori játszótárs csúnyán büntetette a SzegedetAz egykori játszótárs csúnyán büntetette a Szegedet Fotó: Vardar/Facebook

“Mi viszont ezúttal nem tudtuk olyan jól megfogni az ellenfél támadásait. A meccs után mi is arról beszélgettünk, hogy a széleket és a beállót többé-kevésbé kivettük a játékból, de a középső zónában nem sikerült megállítanunk őket. Ezt mutatja, hogy a belső hármasuk vert meg minket. [Stas] Skube és [Igor] Karacic valahogy mindig átcsúszott közöttünk, nem tudtunk velük jó helyeken ütközni, Kristopans pedig tökéletesen használta ki a testfelépítéséből származó előnyöket.”

Taktikai vereség, vagy gyenge játék?

Juan Carlos Pastornál nem sok edző tud többet a kézilabdáról, ezért is volt különösen meglepő, hogy egy alaposan beszűkült variációs lehetőségekkel rendelkező, abszolút rutintalannak számító edző (Garcia Parrondo 2016-ban Pastor játékosa volt a Szegedben) húzásaival ennyire nem tudott mit kezdeni. 

Parrondo wins: FatalityParrondo wins: Fatality Fotó: Vardar/Facebook

“Őszintén szólva nem tudom, taktikailag mit csinálnék másképp, ha újra lejátszhatnánk a meccset, hiszen például ha kinyitnánk a falat, azzal mind a beálló, mind a szélsők több területet nyernének. Biztos, hogy a visszavágóra sok mindenen fogunk változtatni, de elsősorban abban bízom, hogy egyénileg jobb teljesítményt fogunk nyújtani, hiszen a legjobb taktika is csak annyit ér, amennyit a játékosok a pályára tesznek belőle” - szögezte le Balogh.

“Szkopjéban az volt a tervünk, hogy hosszú lefolyású támadójátékkal addig mozgatjuk a falat, amíg valahol szétszakadnak, és be tudunk menni. Fárasztani akartuk őket, és közben fontos volt, hogy csak a biztosat lőjük, hogy ne legyen esélyük futni.”

“Aztán van az a pillanat, amikor rájössz, hogy nem jött be a számításod, és hirtelen frusztrálttá válsz. Csinálod, amire készültél, de nem működik. Nem tudod elkapni a fonalat, az ellenfél meg szórja a könnyű, és szerencsés gólokat, amit elég nehéz elviselni, ha te közben alig tudsz gólt szerezni első szándékból. Aztán belemész egy birkózásba, ami mindig kétséges kimenetelű dolog, és most is az volt, mert ezek a játékosok nem gyengébbek nálunk fizikailag.” - idézte fel a meccs hangulatát a szezon végén Szegedről távozó jobbátlövő.

Nem a kapusokon múlt

Érzésre lehet, hogy úgy tűnik, sok múlt a kapusteljesítményen, és tény, hogy Miloszavljev jobban védett a magyar bajnok kapusainál, de Balogh szerint nem ezen múlt a súlyos vereség.

“Könnyebb lenne megmagyarázni a vereséget, ha a kapusuk negyven labdát fogott volna, de nem ez történt. Jól védett Miloszavljev, de a mi kapusaink is fogtak labdákat, és a végén a védési hatékonyságban nem is volt olyan óriási a különbség.”

Balogh itt éppen Ghedbanéval küzdBalogh itt éppen Ghedbanéval küzd Fotó: Vardar/Facebook

“Annyira jól védtek idén a kapusaink, hogy az ember már önkéntelenül is várja tőlük a 40 százalékos teljesítményt, de most nem fogtak annyi labdát. De én egy pillanatig sem gondolom, hogy a kapusteljesítmények közötti különbség döntött Szkopjéban.”

Ettől a Szegedtől meglepő az összeomlás

Arról beszélgettünk a válogatott jobbátlövővel, hogy ha ez tavaly, vagy tavalyelőtt történik, nem lenne benne semmi meglepő, hiszen a Szegedre korábban jellemzőek voltak a szkopjeihez hasonló összeomlások. Idén azonban ez nemcsak megváltozott, de a visszájára is fordult, más szóval igencsak nagycsapatos erényeket villogtatott a Szeged.

Még a szünetben sem ígérte semmi az összeomlástMég a szünetben sem ígérte semmi az összeomlást Fotó: Vardar/Facebook

“Való igaz, idén többször is megnyertünk olyan meccseket, amiket talán tavaly elveszítettünk volna. Ami még nagyobb szó, hogy úgy is tudtunk nyerni, hogy nem érdemeltük meg. Ha végignézzük a gyengébb meccseinket, azt látjuk, hogy mindig akadt egy kulcsszereplő, aki a nehéz pillanatokban a hátára vette a csapatot. Akár a kapuban, akár védekezésben, akár támadásban valaki mindig előlépett, és hozta az extrát. Ez az ember Szkopjéban hiányzott” - vonta le a következtetést az átlövő.

Kilenc az a nyolc

A MOL-Pick Szeged utolsó tíz perce egy az egyben benne volt az utolsó másodpercben, amikor az egyébként is bitang, hétgólos hátrányt a meccs utolsó mozzanatával még eggyel megtoldotta Kristopans.

“Egyetértek, valószínűleg kilenc az a nyolc” - mondta Balogh arra a felvetésre, hogy mivel elég sok a kapott (31) és elég kevés a lőtt (23) gól, valószínűleg kilenc góllal kellene nyerni a továbbjutáshoz. 

Nem véletlenül dohogta a meccs utáni sajtótájékoztatón Pastor, hogy “nagyon sok a 31 gól egy olyan ellenféltől, amelynek a védekezés az erőssége”. A csoportkörben a Vardarnál egyébként csak a Veszprém kapott kevesebb gólt a Szegedénél lényegesen erősebb A csoportban.

Mindenkitől extra kell a visszavágónMindenkitől extra kell a visszavágón Fotó: EVardar/Facebook

“A nyolc is sok, szó se róla. Hülyeség is most ezzel foglalkozni, nem visz előre a matekozás. El kell fogadnunk a tényt, hogy már ahhoz is óriási teljesítmény kell, hogy egyáltalán harcban legyünk a továbbjutásért. Ha ez összejön, és jó helyzetből megyünk bele az utolsó tíz percbe, most minket fog támogatni a szenvedélyes szurkolótábor, és mi jöhetünk ki jól a hajrából. Szóval nem mondom, hogy reménytelen a dolog, de hogy iszonyú nehéz lesz, az egészen biztos.”

A MOL-Pick Szeged május 5-én, vasárnap fogadja a Vardart a visszavágón. A mérkőzés 19h-kor kezdődik.

Hozzászólások