Kézilabda - Az őrségváltás ígéretét hozta a Szeged-Veszprém kupadöntő első félidei mészárlása
Az őrségváltás ígéretét hozta a Szeged-Veszprém kupadöntő első félidei mészárlása
Fotó: MTI

Az őrségváltás ígéretét hozta a Szeged-Veszprém kupadöntő első félidei mészárlása

Mártha BenceMártha Bence
2019/04/07 19:26
Nem meglepő, hogy a Szeged legyőzte a Veszprémet a Magyar Kupa döntőjében. Az sem meglepő, hogy Mirko Alilovic brutális teljesítményt nyújtott, és zsinórban a második kupadöntőjén lett a meccs embere. Az egyelőre még meglepő, hogy a Szeged rommá veri a Veszprémet. Márpedig az első félidőben pontosan ez történt, és akármilyen jól harcolt is a címvédő a második félidőben, a kupadöntő az első félidőben eldőlt.

A mérkőzés előtt beszélgettünk Lékai Mátéval és Balogh Zsoltival, a közös interjúból kiderült, hogy mindkét fél ugyanazzal akarja legyőzni a másikat. Azt már mi tettük hozzá, hogy a védekezése mindkét csapatnak megvan, inkább az fog dönteni, hogy támadásban kitől jön az extra, arra azonban egyetlen érintett, de tán még szurkoló sem számított, hogy a Szeged az első félidőben a földdel teszi egyenlővé a Veszprémet.

Alilovic benne van a veszprémi fejekben

Ezt mondta a szünetben Gulyás Péter, az egykori veszprémi közönségkedvenc, hozzátéve, hogy pont egy évvel ezelőtt ugyanígy mászott be a szegedi fejekbe, még a Veszprém kapusaként. Az egykori szélső kertelés nélkül állította fel a diagnózist: amíg a Szegednél úgy védekeznek, hogy ha kell, könyökölnek, ütnek-vágnak, a Veszprémnél pedig nem, addig ilyen fölényben lesz a bajnoki címvédő.

De nem csak a védekezéssel volt baj a Veszprémnél, hanem a támadásokkal is. Azzal, hogy a Szeged kb minden támadását góllal fejezte be, esély sem volt a gyors indításokra, felállt fal ellen pedig megette a veszprémieket a minden eszközt bevető Alen Blazevic által irányított fal. Ha pedig mégsem, akkor ott volt Mirko Alilovic, aki szerénytelen 44 százalékát megfogta a veszprémi lövéseknek, ami akkor is meccset eldöntő fejlemény, ha bőven volt köztük rossz lövés is.

Döntő fölény az első félidőbenDöntő fölény az első félidőben Fotó: MTI

Ha ez nem lett volna elég, a Szegedtől még támadásban is jött az extra: Bombac és Maqueda azt csinált a határozatlan veszprémi fallal, amit akart, így jött össze az utóbbi évek egyik legmegalázóbb döntős félideje, ami valójában el is döntötte a kupa sorsát.

Csak az arcát tudta megmenteni a Veszprém

A dicséretesen küzdő Veszprém szorossá tudta tenni a végét, és egyáltalán nem biztos, hogy ha egy perccel hosszabb a döntő, nem menti-e hosszabbításra a meccset. De a második félidő inkább arról szólt, hogy a Szeged is tud olyan szétszórtan kézilabdázni, mint a Veszprém az első félidőben, és nem azt, hogy a Veszprém tudna olyan jól játszani, mint a Szeged a szünet előtt. Nagy különbség.

Az első félidőnek is megvoltak a maga kulcspillanatai, és a másodiknak is. Ezekben az a közös, hogy általában a Szeged jött ki belőlük jobban, ami soha nem a kifürkészhetetlen sors kegyén múlik. 

Lehet, hogy most fizikailag, vagy fejben volt jobb a Szeged, esetleg a kispadon. Vagy mindegyikben. A lényeg, hogy ha szoros is lett a vége, mindkét fél jobban teszi, ha az első félidő mészárlása felé fordítja a fejét. Az egyik erőt meríthet belőle, a másik pedig tanulságokat lesz kénytelen levonni.

Jobban elverték az elsőben, amennyire a másodikat meg tudta nyerni a VeszprémJobban elverték az elsőben, amennyire a másodikat meg tudta nyerni a Veszprém Fotó: MTI

A második félidőre annyira visszaesett a Szeged - Bánhidi pirosa is nagy ütés volt, hát még amikor Davis Gajiccsal kivette a játékból Bombacot -, hogy a Veszprém látszólag tényleg közel került, de eközben is olyan hibákat vétett, amikkel saját magának tette egyre nehezebbé a felkapaszkodást. A fent is említett kulcspillanatok: sikerült -4-re feljönni, szegedi kiállítás és hetes… amit Gajic fölé lő. Aztán pár perccel később veszprémi ziccer lerohanásból, de Alilovic véd, a visszatámadásból pedig szegedi gól.

Akkor ez most őrségváltás?

Ha azt nézzük, hogy a Szeged - és nemcsak a kupadöntőben, a bajnokságban is - pont úgy intézte el a Veszprémet, ahogy fordítva szokott történni, tulajdonképpen igen: ez őrségváltás. A Szeged fiatalabb csapat is, és az sem kérdés, hogy a következő éveken nézve sokkal több patron van a mostani keretükben, mint az idősödő veszprémiben.

Ez a Szeged egyszerűen bitang jó kis csapat. Maqueda és Canellas nem pályájuk csúcsán érkeztek Szegedre, de a két spanyollal (és a spanyol szisztémát betévő ismerő Aliloviccsal) meghozták azt a lökést a csapatnak, ami az utóbbi években hiányzott. Valójában csak annyiról van szó, hogy ezúttal nem ment el egy év a spanyol edző által nagy kedvvel cserélgetett játékosok beépítésére. Kész rendszerbe kész játékosok érkeztek.

Ebből következik, hogy az embernek inkább az az érzése, hogy ez a Szeged nem azért bajnoki- és kupavédő egyszerre, mert a Veszprém elfüstölt másfél évet életkorérzékeny keretének ütőerejéből, hanem azért, mert ez most tényleg egy nagyon erős Szeged.

Ki kell mondani: jobb csapat a SzegedKi kell mondani: jobb csapat a Szeged Fotó: MTI

David Davis kiváló munkát végzett Ljubomir Vranjes dúlása után, de sem a bajnokságban, sem a kupában nem tudta legyőzni Juan Carlos Pastort. A rutinos szakember nyilván óriási előnnyel indult kettejük versenyében, évek óta formálgatja, alakítgatja ezt a szegedi csapatot, Davisnak viszont először tüzet kellett oltania, csak utána kezdhetett építkezni. Viszont a Veszprém kerete még mindig erősebb a Szegedénél, és az edzőnek is volt néhány utólag vitatható döntése a fináléban, nyilván nem menthető fel ő sem, ugyanakkor semmiképpen nem bűnbak. 

Szerencsére a veszprémieknek a bajnoki döntőben - valószínűleg - újra lehetőségük lesz megmérettetni csapatuk fejlődését, de a bajnoki döntőig olyan feladatok várnak elvégzésre, amiknek köszönhetően a kupadöntőn látottakhoz képest nagyjából minden megfordul a két csapat harcában.

Hozzászólások