Kézilabda - Az elmúlt két nyáron mindent megnyerő fiatalok megérkeztek a Tokióra hajtó kéziválogatottba
Az elmúlt két nyáron mindent megnyerő fiatalok megérkeztek a Tokióra hajtó kéziválogatottba
Fotó: Europress/AFP

Az elmúlt két nyáron mindent megnyerő fiatalok megérkeztek a Tokióra hajtó kéziválogatottba

Rév DánielRév Dániel
2019/11/12 16:51
Alig néhány nappal azután, hogy benevezte 28 játékosát a november 30-án kezdődő női kézilabda világbajnokságra a válogatott szövetségi kapitánya, Kim Rasmussen hétfőn nyilvánosságra hozta annak a 18 kézilabdázónak a nevét, aki kiutazhat a Japánban megrendezendő tornára. Bár igazán nagy meglepetés nincs a keretben, az mindenképpen érdekes, hogy hét olyan játékos készülhet a vb-re, akik tavaly nyáron még az utánpótlás világversenyeken játszottak.

Rendkívül fontos világbajnokság előtt áll a női kézilabda válogatottunk. Kim Rasmussen csapata november 30-ától Japánban szerepel az olimpiai kvalifikáció szempontjából legfontosabb eseményen. A leendő világbajnok automatikusan kijut a jövő évi olimpiára, és bár arra kevés esély van, hogy ez a magyar válogatott legyen, az olimpiai selejtezőtornás szereplést jelentő 2-7. hely elérése egyáltalán nem irreális elvárás a mieinkkel szemben.

Szövetségi kapitányunk múlt héten nevezte be csapatát a világbajnokságra (minden válogatott 28 játékost nevezhet a vb-re, akik közül bárki szerepelhet a mérkőzéseken), és már abból a keretből is látszott, hogy Rasmussen a veterán vezérek mellett nagyban alapoz majd azokra a fiatalokra, akik tavaly nyáron junior világbajnoki arany- és ifjúsági világbajnoki ezüstérmet szereztek, idén pedig megnyerték az ifi Eb-t is hazai pályán.

Ez a női kéziválogatott jó esélyekkel indul harcba Tokióért | Hosszabbítás

Miközben a férfi kézilabda-válogatottnál szinte szóba sem kerül, hogy az Eb-ről kiharcolja a csapat a olimpiai selejtezőt, addig a nőknél óriási csalódás lenne, ha legalább a kvalifikációs tornáig nem jutna el Kim Rasmussen csapata. Szűk egy hónappal a japán női kézilabda-vb előtt keretet hirdetett a kapitány. A decemberi világbajnokságon a győztesen kívül a 2-7.

A szűkített, 18 fős utazó keretbe nagyjából azok kerültek be, akiket vártunk. Kapusposzton Bíró Blanka és Kiss Éva jelenléte szinte biztos volt a keretben, (győri szurkolók szerint Kiss idén ősszel jobban véd az ETO-ban, mint a világklasszis Amandine Leynaud,) a harmadik kapus pedig a várakozások fölött teljesítő Debrecen kapusa, Triffa Ágnes lett. Az érdi Janurik és a siófoki Szikora szomorkodhat a kapitány döntése után, bár kettejük közül a válogatottban csak Janurik Kinga mutatta meg eddig magát fontos mérkőzéseken.

A bal szélen Schatzl Nadine helye volt biztos, mellé pedig a másik fradistát, Márton Grétát viszi magával Rasmussen. Érdekesség, hogy Márton a tavalyi junior vb-n a győri Fodor Csengével osztozott a játékidőn úgy, hogy általában Fodor volt a kezdő szélső, mostanra viszont a több játéklehetőségnek köszönhetően egyértelműen megelőzte a 28-as keretbe sem került Fodort a ranglétrán. A balszélsők közül a bő keretből a győri Puhalák és a siófoki Hársfalvi maradt ki.

Kim Rasmussen a kerethirdetéskor azt mondta, hogy a balátlövő posztja okozta a legnagyobb fejtörést neki a keret kialakításakor. A Siófokra igazolt Tomori Zsuzsának az elmúlt időszakban voltak remek mérkőzései, legutóbb például a Nantes elleni EHF-kupa mérkőzés után nyilatkozta róla norvég edzője, hogy a csapat vezére volt. Ő ráadásul olyan játékos, aki támadásban és védekezésben is klasszis teljesítményre képes, ami igaz poszttársára, Háfra Noémire is. A még mindig csak 21 éves átlövő helye betonbiztos volt a csapatban. A korábban megszokott nevek közül itt van az egyik nagy hiányzó, hiszen a sérüléséből felépülő Klivinyi Kinga nem került be az utazó keretbe.

Az irányítóknál Kovacsics Anikó helye volt teljesen egyértelmű, a csapatkapitány nem csak a pályán vezére a magyar válogatottnak. Mellette Tóth Gabriella rendszeresen lehetőséget kapott Rasmussentől, és ez idén sem lesz másként. A tavaly 20 évesen Eb-szereplővé váló Lakatos Rita viszont ezúttal kimaradt, és az "új Kovacsics", a debreceni Vámos Petra lesz a harmadik irányító a keretben. A 19 éves átlövő-irányító tényleg nagyon hasonlít testalkatában és játékában is Kovacsicshoz, és már a nyári ifjúsági Eb-n, illetve a DVSC azóta elért sikereiben is fontos elem volt. Az viszont tanulságos lehet a felnőtt válogatottról álmodozó fiataloknak, hogy Vámos korosztályából először a győri Pál Tamara, majd pedig a ferencvárosi Tóth Nikolett nevét is megismerte az ország, hiszen mindketten nagyon fiatalon odakerültek sztárcsapataik felnőtt keretébe, ám mégis Vámos az, aki elsőként mutathatja meg magát a felnőtt válogatottban világversenyen.

A jobbátlövő poszt, ahol éveken keresztül keresték a különböző szövetségi kapitányok a balkezes játékosokat, most lehetőségek egész tárházát adták. Rasmussen végül úgy döntött, hogy bő kerete mindhárom balkezes lövőjét elviszi Japánba. Egy év kihagyás után így ismét ott lehet egy világversenyen a Debrecenben újra magára találó Kovács Anna, a tavalyi junior vb-n, majd januártól a Ferencvárosban a BL-ben is remeklő Klujber Katrin fontos szerepet kaphat, az érdi Kiss Nikolett pedig sokoldalúsága miatt lesz érdekes, hiszen hármas védőként is játszatható. A nagy hiányzó itt a sérült Planéta Szimonetta, aki a tavalyi Eb-n remekelt a védekezés közepén.

Alighanem a jobbszélsőkön gondolkodott a legkevesebbet a kapitány, a válogatottban általában kiválóan teljesítő Lukács Viktória mellett a tavalyi junior vb-győztes korosztályból a nyáron Győrbe igazolt Faluvégi Dorottya utazik Japánba.

Beálló poszton lesz a legfiatalabb a csapat átlagéletkora, hiszen a két junior világbajnok, a már fradista Pásztor Noémi és a debreceni Tóvizi Petra mellett az aranyérmes korosztályból két hónap híján kiöregedő, a torna idején épphogy 22 éves Szabó Laura lesz a harmadik beállónk. Mindhárman rendszeresen játszanak csapataik védekezésének tengelyében is, így ez várható tőlük a világbajnokságon is.

Remélhetőleg eltűnik a kérdő tekintet a kapitány arcárólRemélhetőleg eltűnik a kérdő tekintet a kapitány arcáról Fotó: Europress/AFP

A keretét előszeretettel forgató Rasmussen várhatóan a Schatzl, Háfra, Kovacsics, Tóvizi, Kovács, Lukács hatost küldi majd pályára kezdőként a legtöbb fontos mérkőzésen, ám a keretre ránézve azt láthatjuk, hogy igazán pótolhatatlan játékos nincsen, egy esetleges sérülés vagy formahanyatlás esetén sem kell nagyon megijedni. A két kérdéses pontnak az tűnik, hogy Tomori, aki az elmúlt években azért keveset játszott balátlövőben, mennyire tud visszaszokni eredeti posztjára, és hogy Vámos Petra, a válogatott történetének első olyan játékosa, aki 2-essel kezdődő születési évszámmal mutatkozik be világversenyen, tudja-e majd pótolni Kovacsics Anikót azokban az 5-10 percekben, amíg a csapatkapitány pihen.

Ha mindkét fenti kérdőjel kiegyenesedik a torna során, jövő márciusban olimpiai selejtezőn izgulhatunk majd a magyar lányokért.

Hozzászólások