Kézilabda - Amorim: A Final4-rutin miatt a döntő pillanatokban mi voltunk a higgadtabbak
Amorim: A Final4-rutin miatt a döntő pillanatokban mi voltunk a higgadtabbak
Fotó: MTI

Amorim: A Final4-rutin miatt a döntő pillanatokban mi voltunk a higgadtabbak

Mártha BenceMártha Bence
2019/05/14 16:22
Eduarda Amorim, ha nem is olyan heroikus küzdelemben, mint tavaly, amikor törött ujjal lett a döntő legjobbja, ezúttal is kulcsfigurája volt a Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO-nak. A brazil átlövővel a döntőről, az ellenfélről, és a még beteljesületlen kézilabdás álmokról is beszélgettünk. 

Ötödször ült fel a női klubkézilabda trónjára a Győri Audi ETO, amely a budapesti négyes döntő fináléjában 25-24-re verte a Rosztov Dont. A döntő legeredményesebb győri játékosa (holtversenyben a mezőnyé is) Eduarda Amorim lett, aki hét gólt szerzett, védekezésben és támadásban is óriási munkát végzett, és a győriek ötödik BL-győzelmében is oroszlánrészt vállalt.

Veretlenül lett BL kupagyőztes a Győr kézilabda csapata | Hosszabbítás

Danyi Gábor, a győztes Győr, valamint Ambros Martín, a vesztes orosz Rosztov-Don vezetőedzője is úgy vélekedett, hogy az első félidő második felében dőlt el a női kézilabda Bajnokok Ligája (BL) vasárnapi döntője a Papp László Budapest Sportarénában. "Minden meccsen a saját stílusunkban, a saját taktikánk szerint akarunk játszani.

“Talán idén volt rajtunk a legnagyobb nyomás” - mondta a Hosszabbításnak a döntő másnapján a brazil balátlövő. “Persze a Győrrel szemben minden évben komoly elvárásokat támaszt a közvélemény, és már hozzá kellett szoknunk, hogy a győzelmen kívül minden más kudarcnak számít. De ezt is el kell tudni viselni, és mi kibírtuk.”

Veretlenül a trónon

“Amikor ilyen sorozat végén jutsz el a végjátékig, az emberek hajlamosak készpénznek venni, hogy biztosan nyersz. A győzelmek persze közben a szurkolókat is elkényeztetik, és ilyenkor gyakran hall fanyalgást az ember, amikor egy-egy meccsen küzdeni, harcolni kell, de igazából ezt is vehetjük bóknak: már nemcsak a győzelmet várják el tőlünk, hanem azt is, hogy szép játékkal nyerjünk” - mondta nevetve Amorim.

A győriek káprázatos menetelést mutattak be idén. A csoportkört hat győzelemmel zárták, fölényükről sokat elmond, hogy a mögöttük második helyen végző Ljubljanát idegenben is kilenc góllal verték. A középdöntőben két döntetlen is becsúszott, mindkettő a Ferencváros ellen, de egyik sem veszélyeztette a csoportelsőséget, és a negyeddöntőben az Odense sem okozott gondot: idegenben szűken, hazai pályán nagyon simán nyert a Győr, amely a Final4-ban sem lassított.

Megvan!Megvan! Fotó: MTI

“Az elődöntőben egy nagyon erős Kristiansand várt ránk, és azt hiszem, a szezon egyik legjobb játékát nyújtottuk ellenük. Nem gyakori, hogy a Final4-ban ilyen különbségű győzelmek szülessenek, de ez most talán nem is volt túlzónak mondható” - mondta büszkén Amorim a kilenc góllal megnyert elődöntőről.

A döntőbe a másik ágról a Rosztov Don jutott, amely óriási csatában győzte le a második elődöntőben a francia Metz-t. Az oroszok edzője, Ambros Martín tavaly még a győrieket irányítva nyerte meg a BL-t, így több szempontból is pikánsnak ígérkezett a döntő.

Ő ismer minket, mi meg őt

“Valahol természetes, hogy a döntő a legkeményebb meccs, és ezt idén részben az is szavatolta, hogy az ellenfél edzője hosszú éveken át irányított minket. Az viszont mindig csak utólag derül ki, hogy kinek segít többet a közös múlt” - magyarázta Amorim.

“Az azért végig érezhető volt, hogy olyan nagyon meglepni nem fogják tudni egymást a csapatok. Mindkét csapat próbált menet közben változtatni, de ahogy Ambros jól ismert minket, úgy mi is jól ismertük őt, így az talán elmondható, hogy nem ez döntötte el a finálét.”

A döntő kiegyenlített, feszült meccset hozott, az első félidő közepéig vezetni is tudott a Rosztov, majd a Győr - elsősorban a hét gólig jutó Amorim remeklésének köszönhetően - átvette az irányítást, és biztos győztesnek tűnt. Az utolsó percekáre azonban még maradt annyi szufla a Rosztovban, hogy egy hétperces győri gólszünetet kihasználva visszakapaszkodjanak, és az utolsó percet is izgalmassá tegyék.

Voltak nehéz pillanatok

“A Final4 egy nagyon különleges lebonyolítási forma. Itt van a szezon négy legjobb csapata, amelyek közül kettővel bő egy napon belül kell megküzdeni úgy, hogy a szezon utolsó meccsén kell a legjobban játszani. Az nem kérdés, hogy nekünk, győri játékosoknak van a legnagyobb rutinunk ebben a lebonyolításban, és ez sokat számít egy olyan mérkőzésen, ahol nincs második esély, és a nyomást és a győzelmi kényszert is el kell tudnunk viselni. Úgy érzem, nyugodtabbak voltunk, a döntő pillanatokban higgadtabbak tudtunk maradni, méghozzá azért, mert már átéltünk hasonlót, nem is egyszer” - magyarázta Amorim.

Volt mit ünnepelniVolt mit ünnepelni Fotó: MTI

A döntő azonban így is kemény meccs volt, többször is érezhető volt, hogy keresgéli a ritmust a győri csapat, a végén pedig olyan érzése volt az embernek, hogy ha még három percig tart a finálé, talán meg is nyeri a Rosztov.

“Azt nem szabad elfelejteni, hogy a hajrára kiesett Nycke [Groot], és a világ egyik legjobb irányítójának a kiesése vélhetően a világ bármely csapatát visszavetné. Ebben az időszakban az ellenfél kapusaiban is több labda akadt el, mi pedig többször is emberhátrányba kerültünk, úgyhogy van magyarázat az utolsó percekre. De így is sikerült nyernünk a rendes játékidőben, ami azért is volt fontos, mert ha hosszabbításba bonyolódtunk volna, akkor már én sem lehettem volna a pályán, hiszen megkaptam a harmadik kiállításomat.”

Egy olimpiai érem kell még

Amorim ötödször lett BL-győztes, már csak két játékos előzi meg az örökrangsorban (Görbicz Anita szintén ötszörös győztes): Fridrikas és Popovic nyertek hatszor. A brazil átlövő emellett világbajnoknak is mondhatja magát - sőt, a vébé MVP-je is lett 2013-ban -, 2014-ben pedig a világ legjobb játékosának választották.

A legtöbbet talán a tavalyi döntő mond a 32 éves játékosban dolgozó erőről: a Vardar elleni finálé második félidejében eltört az ujja, amikor egy kipattanóért vetődött, de nemhogy a pályán maradt, hanem a döntetlenre végződő rendes játékidő után a hosszabbításban négy gólt vágott, ezzel kvázi megnyerte a Győrnek a trófeát. 

Mindent megnyertMindent megnyert Fotó: Győri Audi ETO KC

“Hogy mi hajt még tovább? Elsősorban a játék szeretetet. Szenvedélyesen szeretem a kézilabdát, ez az életem. Mindig újabb és újabb célokat fogalmazok meg magamnak, mert csak akkor halad előre az ember, ha mindig magasabbra teszi a lécet. Igen, sok címet szereztem, de még vannak beteljesületlen álmaim. Például egy olimpiai érem” - tette hozzá Amorim.

Hozzászólások