Kézilabda - A Vardarnál sehogy nem lehet tartalékosabb a Veszprém a BL-döntőben. Itt az esély!
A Vardarnál sehogy nem lehet tartalékosabb a Veszprém a BL-döntőben. Itt az esély!
Fotó: Europress/AFP

A Vardarnál sehogy nem lehet tartalékosabb a Veszprém a BL-döntőben. Itt az esély!

Mártha BenceMártha Bence
2019/06/01 19:52
Egy félidőnyi Sterbik-, és egy félidőnyi Nenadic-varázslat kellett ahhoz, hogy a Veszprém bejusson a BL-döntőbe, de a fináléban sporttörténeti hőstett kell a magyar bajnoktól, hiszen valószínűleg Nagy László és Sterbik Árpád nélkül lesz kénytelen lejátszani a finálét. Szerencsére az ellenfél sem áll sokkal jobban.

Talán nem én voltam az egyetlen, aki a brutális veszprémi kezdés után még egy kicsit meg is nyugodott, amikor a Kielce az első negyedóra végére visszajött döntetetlenre. Nem mintha rossz lett volna nézni a nagyszerűen védekező magyar bajnokot, amelynek kapujában a kezdő sípszóval biturbóra kapcsolt Sterbik Árpád, csak túlságosan ismerős volt a helyzet a két csapat BL-döntőjéről, ahol hasonlóan jól kezdett a Veszprém, aztán tudjuk, mi lett a vége…

Legyőzte a Kielcét, BL-döntőben a Veszprém | Hosszabbítás

A Telekom Veszprém 33-30-ra legyőzte a lengyel Vive Kielce csapatát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája szombati elődöntőjében, a kölni négyes döntő első játéknapján. A tizedik kölni négyes döntő alkalmából látványos show-műsor vezette fel az első mérkőzést: 16 LED-fal ereszkedett a pályára, amelyen az eddigi kilenc torna legemlékezetesebb pillanatai voltak láthatóak.

A Kielce azzal jött vissza a meccsbe, hogy bár a kapusai Sterbikhez képest a kanyarban nem voltak - ez szerencsére többé-kevésbé az egész meccsre igaz volt - a védekezése a veszprémihez hasonlóan masszív volt. Nem is tudtak vele mit kezdeni Lékaiék, akik Mahéval közösen sok technikai hibát követtek el, így Gajic és Nagy László góljaival már a magyar bajnoknak kellett kapaszkodnia, hiába védekezett jól a Blagotinsek-Mackovsek páros.

Sterbik őrületes tempóban szórta a bravúrokat, az első 20. percben 50 százalék körül védett a vajdasági kapus, ám ekkor egy szerencsétlen ütközésbe belesérült. Óriási pechje volt, hogy pont az a Marko Mamic került egy lerohanás végén ziccerbe, aki csak elvétve kerül gólhelyzetbe, ezért a lerohanás végén biztosra ment, és konkrétan beugrott a kapuba, elsodorva Sterbik támaszkodó lábát.

Gajic az elején volt gólerősGajic az elején volt gólerős Fotó: MKSZ

A Veszprém Manuel Strlek góljaival lerázta magáról a Sterbik kiesése által okozott sokkot (gyorsan védett egyet Mikler is), és döntetlenre hozta le az első félidőt. A szünetben azért jogosan volt optimista a magyar csapat, hiszen egyrészt Mikler remek formában volt, másrészt az első félidőben még nem mutatta meg magát az a Petar Nenadic, aki a másodikban valami hihetetlen teljesítménnyel érkezett meg a BL-elődöntőbe.

Gyorsan beindult a Nenadic-show

A szerb irányító a második félidő elején gyorsan lőtt két gólt, aztán az üres kapuba is beívelt egyet, amitől úgy megjött az önbizalma, hogy megállíthatatlan üzemmódra kapcsolt. Ez van, ha egy ilyen támadókvalitású játékost elkapja a gépszíj: Nenadicnak helyzet sem kellett, bármit elengedett, a kapuban kötött ki.

A második félidőre feljavult Lékai teljesítménye is, Miklerben is elakadt néhány lövés, de a helyzet továbbra sem volt könnyű, hiszen a Kielce szívósan küzdött, és az első félidőt átalvó Cindric góljaival nem engedte meglépni a Veszprémet. Aztán, ha Sterbik kiesése nem lett volna elég, előbb a kiválóan játszó Blagotinsek kapott egyből pirosat arcra ütésért, pár perccel később pedig Nagy László kért ápolást az ütést kapó vállára.

Nenadic brutális voltNenadic brutális volt Fotó: MKSZ

Mindez együtt már bőven elég lett volna ahhoz, hogy megtörjön egy csapatot, de a Veszprémnek volt egy Nenadicsa, aki valahogy mindig lőtt egy gólt, amikor szorossá vált az állás. Közeledett az utolsó tíz perc, és nem dőlt el semmi. Ekkor már a Veszprémnél volt az előnyt, de a döntő pillanat még hátra volt: az utolsó öt percre fordulva egy lengyel technikai hibát, és egy Mikler-védést kihasználva Nenadic háromgólosra növelte a Veszprém előnyét, és innen már nem volt visszaút a Kielcének.

A győzelemben talán az volt a legszebb, hogy a Veszprémet sem az nem törte meg, hogy elveszítette a brillírozó Sterbiket, sem a védekezés kulcsfigurái, Nagy László és Blagotinsek kidőlése nem nyomta össze, és fejben végig erős tudott maradni. Egy ilyen speciális lebonyolítású sorozatban ennek döntő jelentősége lehet, és bíznunk is kell benne, mert egyébként nem néz ki nagyon jól a helyzet. 

Mi lesz itt a döntőben?

Nenadic, aki végül 12 gólig jutott, remélhetőleg nem lőtte ki magából az összes gólt, mert a döntőben is nagy szükség lesz rá. De nemcsak rá, hanem mindenkire, mert egyelőre úgy néz ki, óriási hendikeppel, sőt talán hendikepekkel kezdi majd meg a döntőt a magyar csapat. Sterbik biztosan nem tud játszani, legalábbis erre utál, hogy a Veszprém már riadóztatta is otthon hagyott harmadik számú kapusát, Palasics Kristófot, és Nagy László játéka is kérdéses.

A veszprémi védekezés időszakosan nagyon jó volt a Kielce ellen, Mackovsek és Blagotinsek néhány hibától eltekintve jól tették a dolgukat, és támadásban is van még patron a Veszprémben, hiszen Mahé és Ilic alig tudott hozzátenni a lengyelek elleni győzelemhez, és szükség is lesz rájuk, mert a veszprémieknek a Vardar elleni döntőben úgy kell majd vigyázniuk támadásban a labdára, mintha aranyból lenne. 

Sterbik biztosan nem lép pályáraSterbik biztosan nem lép pályára Fotó: MKSZ

Szerencsére a Barcelona elképesztő hülyeségcunamit gerjesztett a macedónok elleni meccs utolsó 20 percére, és a szinte agyonvert Vardar visszajött a meccsbe. Xavi Pascual a második félidőben már elkezdte pihentetni legjobbjait, amikor a semmiből feltámadó macedónok elkezdték csökkenteni a hátrányukat, majd olyan lendületbe jöttek, hogy a Barca már nem tudott felpörögni. 

Ez a veszprémieknek azért jó hír, mert a Vardar - ahogy a Szeged ellen is - gyakorlatilag kispad nélkül játszik, és bár ennek ellenére iszonyatos második félidőket produkál, azért 30 órán belül kétszer ez talán nem fog menni neki. És még nem is tudjuk, hogy Karaciccal mi történt a meccs vége előtt nem sokkal. 

Sterbik és Nagy László hiányában minden szem Mikleren, nélküle csak egy újabb BL-ezüst kerül a veszprémi kapuba, szerencsére a szezon végén távozó kapus tavasszal egyre jobb formába lendült, és a bajnoki döntőt is ő döntötte el. Most egy még nagyobb feladat vár rá, és míg a Barca ellen szinte lehetetlen lenne a küldetés, a Vardar ellen már más a helyzet. 

Hozzászólások