Kézilabda - A szegedi és a veszprémi kulcsjátékos is ugyanazzal nyerné meg a kupadöntőt
A szegedi és a veszprémi kulcsjátékos is ugyanazzal nyerné meg a kupadöntőt
Fotó: MTI

A szegedi és a veszprémi kulcsjátékos is ugyanazzal nyerné meg a kupadöntőt

Mártha BenceMártha Bence
2019/04/07 09:01

Ha a Szeged nyeri a férfi kézilabda Magyar Kupát, bő harminc év után áll elő újra az a helyzet, hogy a Veszprém egyetlen címet sem véd. A vasárnapi döntő előtt a két csapat válogatott játékosainak, Lékai Máténak illetve Balogh Zsoltnak szegeztük neki ugyanazt az öt kérdést. 

Abban semmi újdonság nincs, hogy a férfi kézilabda Magyar Kupa négyes döntőjét a Veszprém várja címvédőként, hiszen ez az elmúlt évtizedben minden évben így volt, minden más azonban alaposan megváltozott a hazai hierarchiában. Szeptemberben, a két csapat bajnoki meccse előtt csodálkoztunk rá először a tényre, miszerint egy klasszikust a Szeged vár esélyesként (elég simán nyert is Veszprémben), így most már kevésbé sokkoló a kijelentés, hogy a kupában is szegedi győzelmet ígér a papírforma. 

Bajnoki címet ünnepel Veszprémben a SzegedBajnoki címet ünnepel Veszprémben a Szeged Fotó: MOL-PICK Szeged

A MOL-Pick Szeged a bajnokságban oda-vissza legyőzte riválisát, és a Bajnokok Ligájában is meggyőző teljesítménnyel végzett csoportja második helyén úgy, hogy a PSG idei egyetlen vereségét mérte a francia sztárcsapatra. Ugyanakkor a Veszprémnél is sok pozitív változás történt, mióta a Szeged félkézzel nyomta le őket a Veszprém Arénában, David Davis a vártnál sokkal látványosabb ütemben rakosgatta egymásra a Ljubomir Vranjes által szétdúlt építmény tégláit, aminek köszönhetően egy sokkal versenyképesebb csapattal utazhatott el Debrecenbe.

Válogatott csapattársak az ellenfélről

Nyilván mindkét csapat rommá videózta az ellenfelét, akit amúgy is úgy ismer, mint a tenyerét. Nagy meglepetést nem nagyon tudnak okozni egymásnak, de kíváncsiak voltunk, mire jutottak az ellenfél feltérképezése során, így feltettük ugyanazt az öt kérdést a címvédő irányítójának, Lékai Máténak, és a magyar bajnok jobbátlövőjének, Balogh Zsoltnak.

Lékai (j) és Balogh (k)Lékai (j) és Balogh (k) Fotó: HVG

A kérdéseinket még a négyes döntő előtt tettük fel, és nem megbántva a Dabast és a Balatonfüredet, úgy vettük, hogy Szeged-Veszprém döntő lesz a sorozatban. A két játékos válaszai között találtunk meglepőt is, hiszen azt ugyan sejtettük, hogy ugyanazzal szeretnék legyőzni a másikat, azt viszont nem, hogy Lékai szerint ki a Szeged legfontosabb játékosa. Lássuk.

Mi az ellenfél legnagyobb erőssége?

B.Zs.: Nehéz kiemelni egy dolgot, hiszen Európa egyik legjobb csapatáról beszélünk. A játék minden elemében kiemelkedő a Veszprém, talán a kapuban, és védekezésben leginkább, ezért a mi legfontosabb feladatunk, hogy a védekezésből indított gyors lerohanásokat kordában tudjuk tartani a fegyelmezett visszafutással, mert félelmetesen indul a Veszprém.

Balogh lő a legutóbbi Szeged-VeszprémenBalogh lő a legutóbbi Szeged-Veszprémen Fotó: MOL-PICK Szeged

L. M: A szisztéma, amiben játszanak. Taktikailag érett csapat a Szeged, és nagyon fontos, hogy Juan Carlos Pastor ugyanabban a rendszerben játszatja a társaságot évek óta. Mindenki tudja, mi a feladata, és a legjobbak ellen is képeseket ezt megmutatni. Jött ugyan néhány új játékos a nyáron, de az ő rendszerbe illesztésük nem volt annyira nehéz, hiszen [Jorge] Maqueda és [Joan] Canellas is ebben a játékrendszerben nőttek fel.

Hol lehet elkapni az ellenfelet? Hol sebezhető?

B.Zs: Hasonlóan nehéz kérdés, hiszen az előző válaszommal azt is elmondtam, hogy nem könnyű rajtuk fogást találni. Talán pont azt lehet leginkább ellenük fordítani, amit az ő erősségüknek is mondtam: a jó védekezésből indított gyors lerohanásokkal meggyűlhet a bajuk. Ha sikerül rájuk kényszerítenünk, hogy sokat kelljen sebezhető felállásban védekezniük, mert nem hagyjuk őket cserélni, abból valószínűleg jól jönnénk ki.

Lékai és Balogh harca a rangadónLékai és Balogh harca a rangadón Fotó: MTI

L.M: A lerohanásokat kell erőltetni. Ehhez nyilván kulcsfontosságú a jó védekezés, hiszen a labdaszerzésekből lehet megfutni őket. Sok nagytestű játékos játszik a Szegedben, akikkel nem könnyű gyorsan visszaérni, és az sem mellékes, ha a cseréiket meg tudjuk akadályozni.

Ha egy valakit kivehetnél az ellenféltől, ki lenne az?

B.Zs: A két kapusukat! Csak egyet lehet? Akkor Nagy Lacit mondom. Egyrészt, mert nyilvánvalóan világklasszis kézilabdázó, akinek óriási rutinja van az éles meccseket illetően. Másrészt jelenleg - legjobb tudomásom szerint - egyedül van a posztján, balkezes átlövő nélkül pedig alaposan beszűkülnének a lehetőségeik. De Laci nem csak ezért hiányozna, hanem azért is, mert csapatkapitányként a Veszprém igazi vezére úgy támadásban, mint védekezésben.

L.M: Bánhidi Bencét. A Szeged taktikája erősen épít a beállójátékra, ezért úgy gondolom, Bence a kulcsjátékos támadásban. Ez a sok 2-2-re, zárás-leválásra épülő játék, illetve a cél szerint sok, a vonalról befejezett akcióra épülő stratégia ráadásul nagyon jól fekszik Bence stílusának. Úgy gondolom, az ő kikapcsolása kulcsfontosságú lesz.

Milyen meccsre számítasz?

B.Zs: Nagy harc lesz, az biztos! Az nem kérdés, hogy mindkét oldalon kőkemény lesz a védekezés, talán lesz benne mindknét csapat részéről egy csipetnyi durvaság is, de hát ez normális, ha ekkora a tét. Amúgy is hozzá vagyunk szokva, hogy a fal közelében zubognak a pofonok.

Kemény meccs leszKemény meccs lesz Fotó: MOL-PICK Szeged

L.M: Hasonló lesz, mint a legutóbbi szegedi mérkőzés, csak remélem, fordított eredménnyel. A védekezés és a kapusteljesítmény lesz nagyon fontos, és nem vagyok biztos benne, hogy szemre is szép játékot hoz majd a kupadöntő. Feszült lesz, az nem kérdés, kemény is, de ezek megszokott dolgok. Az nyer majd, aki jobban bírja a hajrát.

Ki lesz a nyerő ember?

B.Zs: Ha úgy vesszük a kérdést, hogy kinek az extra teljesítményével nyernénk szinte biztosan, akkor egyértelmű, hogy Mirko Alilovicot mondom. Egy mezőnyjátékos hiába lő 15 gólt, ha a társainak rossz napja van, nem tud nyerni. Viszont a kapus teljesítménye annyira felértékelődött az utóbbi években, hogy mára minden szoros meccsen az dönt, melyik kapus fogott jobban. Elnézve Alilovic formáját, nem megalapozatlan a reményem.

L.M: A kapusokon sok múlik, én mégis azt mondom, valamelyik szélsőnk lesz a nyerő. Ez ugyanis azt jelentené, hogy a mi akaratunk érvényesült a meccsen, sok gólt szereztünk lerohanásból. Nevesítsem? Oké, legyen Manuel Strlek.

A válaszok ismeretében

A két spanyol edző első éremért zajló összecsapása a játékosok szerint is a két védelem csatáját fogja hozni, és ebből a szempontból valóban döntő fontosságú lesz a két kapus teljesítménye. De ha a néző szempontjából vizsgáljuk, akkor a kérdés úgy is fordítható, hogy a két hasonlóan jól védekező, hasonlóan jó kapusokkal rendelkező csapat meccsét az fogja eldönteni, melyikük mutat többet támadásban.

küzdelemben nem lesz hiányküzdelemben nem lesz hiány Fotó: MTI

Ezzel kapcsolatban nem ad sok támpontot a két csapat bajnoki meccse, hiába telt el mindössze két hét a csúcsrangadó óta. Azon a meccsen a Szeged abszolút hozta, amit várni lehetett tőle, a Veszprém viszont támadásban talán az egész Davis-korszak legrosszabb játékát mutatta be - az majd vasárnap derül ki, hogy szándékosan tette-e.

A játékosok szavait viszont abszolút alátámasztja a bajnoki meccs: mindkét csapat legeredményesebbje szélső volt (Sostaric 6, Manaskov 5), a Szeged lőtt négy gólt beállóból, és a dupláját a beállók által előkészített akciókból, a Veszprém pedig átlövésekben volt erősebb. Jól védtek a kapusok, de extra egyik oldalról sem jött. 

A vasárnapi Magyar Kupa-döntőnek egy bő három évtizede nem látott szcenárió létrejöttének lehetősége ad külön ízt: 1988-ban fordult elő utoljára, hogy a két magyar trófea közül egyiket sem a Veszprém védte (87-ben a Rába ETO duplázott, mindkét címért a VÁÉV Bramacot győzte le). A Szeged tehát az összes trónjáról letaszíthatja a Veszprémet, és néhány héten át, egészen a bajnoki döntőig minden magyar címet a saját övén tudhat. Mi a nagy tét, ha nem ez?

Hozzászólások