Kézilabda - A Szeged 12 perc alatt tönkretette egy teljes szezon munkáját
A Szeged 12 perc alatt tönkretette egy teljes szezon munkáját
Fotó: Europress/AFP

A Szeged 12 perc alatt tönkretette egy teljes szezon munkáját

Mártha BenceMártha Bence
2019/04/26 12:22

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy az idei férfi kézilabda BL sötét lova volt a MOL-Pick Szeged, amivel azt is elmondtuk, hogy a világon semmi nem utalt arra, ami végül a Vardar elleni BL-negyeddöntő utolsó negyedórájában történt. A súlyos összeomlásért iszonyatos árat fizetett a Szeged, amelynek elhanyagolható esélye maradt csupán a továbbjutásra, pedig nagyon úgy tűnt korábban, hogy idén a csillagos ég a határ. 

Ha ez tavaly történik, az ember megvonja a vállát. Business as usual: a Szeged jól harcol, kezében az esély, aztán egy rossz tízperces szakasszal mintaszerűen lövi lábon magát. Ez ment éveken keresztül, tehát semmi meglepő. 

Történelmi összeomlásTörténelmi összeomlás Fotó: Vardar/Facebook

Csakhogy az idei Szeged más volt. Idén Pastor csapata megnyerte azokat a meccseket, ahol nem ment a játék, és minimalizálni tudta azokat a periódusokat, amikor elmehettek volna ezek a meccsek. Igazi nagycsapattá fejlődött, tudott nyerni akkor is, amikor nem szolgált rá, és pontosan ezért adtunk magunkban még nagyobb esélyt nekik a Final4-ba jutásra, mint a Veszprémnek. Csütörtökön jött a keserű pirula. Vagy nevezzük inkább furkósbotnak.

Kilenc játékossal verték agyon a Szegedet

Az a Szeged, amely idén legyőzte a PSG-t, és az összes adandó alkalommal feltörölte a padlót a Veszprémmel, egy olyan Vardarhoz látogatott, amelyet mindössze egy félelmetes tényező segített: az, hogy vélhetően az utolsó BL-meccseik egyikét játszották a játékosaik, méghozzá az emiatt kellőképpen feltüzelt szurkolótáboruk előtt.

RK Vardar Szkopje - MOL-Pick Szeged 31-23 (14-12)
Férfi kézilabda VELUX EHF Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés, Szkopje, Jane Sandaski Aréna, 6000 néző. Vezette: Badura, Ondogrecula (szlovákok).
Vardar: Miloszavljev - Skube 6, Siskarjov, Kristopans 8, Kalarash, R. Ferreira 3, Gyibirov 4. Csere: Ghedbane (kapus), Ig. Karacic 8, Cupic 1/1, Sztojlov, Gorbok 1. Vezetőedző: Roberto García Parrondo.
MOL-PICK SZEGED: Alilovic - Sostaric 2, Maqueda 2, Bombac 3, Bánhidi 5, Zsitnyikov, Källman 3. Csere: Sego (kapus), Blazevic, Canellas 1, Sigurmannsson 2/1, Gaber, Balogh 3/3, Bodó 2. Vezetőedző: Juan Carlos Pastor.
Kiállítás: 6, ill. 10 perc.
Hétméteres: 4/1, ill. 6/4.

Az egyébként is meglehetősen viharvert Vardarból két kulcsember is hiányzott Borozan és Dissinger személyében, ami túlzás nélkül azt jelentette, hogy az észak-macedónoknak gyakorlatilag egy kispad nélküli kezdőcsapat állt a rendelkezésükre. Parrondo edző kilenc mezőnyjátékossal játszotta végig a meccset, úgy, hogy Gorbok és Sztojlov sem voltak sokat a pályán.

Karacicot sem sikerült megfogniKaracicot sem sikerült megfogni Fotó: Vardar/Facebook

Ebből valahol nyilván következne az, amit a kommentátorok, a stúdióban ülő szakemberek, és a látottak alapján a MOL-Pick Szeged játékosai (Juan Carlos Pastorral az élen) is vártak: hogy az utolsó negyedórára úgy elfogy a Vardar, hogy lépni nem marad erejük. A 47. percben ehhez mérten kiválóan állt a Szeged, hiszen az utolsó negyedórára fordulva csak egy góllal vezetett a Vardar. Jöhetett a szegedi henger a hajrában.

Ez hogy történhetett meg?

A várakozásokkal ellentétben a Vardar pont az utolsó tíz percre kapcsolt biturbóra, és úgy állva hagyta az ellenfele elfáradását türelmesen váró Szegedet, mint annak a rendje. Ahogy a hazaiak átlépték az egészséges és a veszélyes vereség határmesgyéjét jelképező négygólos határt, a szegedieknek is leesett, hogy itt most baj van, de a reakció elmaradt.

Illetve dehogy maradt el: előbb jött a kétségbeesett kapkodás, aztán a pánik, és hát mindkettőről tudjuk, hogy nem a hajrában eső nagy fordítások barátja. A Vardar köszönte szépen a lehetőséget, és előbb a meccset, majd a párharcot is eldöntötte a fejben teljesen széteső, hibát hibára halmozó magyar bajnok ellen.

A kispadon is kikapott a SzegedA kispadon is kikapott a Szeged Fotó: Vardar/Facebook

Ahogy az többször is elhangzott a közvetítésben, a Vardar 31 góljából 22-t a belső hármas szerzett, a mindössze perceket pihenő Karacic-Skube-Kristopans hármas szedte ízekre a messze földön híres szegedi védekezést. De a Vardar nemcsak támadásban volt pengeéles, hanem védekezésben is, és ehhez jött még Miloszavljev, akit agyonlövöldöztek a szegedi támadók. Mezőnyből is, és hetesből is, utóbbi statisztikában 4/1-gyel zárt a magyar bajnok, amit bátran nevezhetünk a tragédia hírnökének.

Mert ez tragédia, se több, se kevesebb. Juan Carlos Pastor nagyon csúnyán elszámította magát, és most nem csak arról van szó, hogy a Veszprém ellen fényesen beváló módszert, a hatosra szűken visszaálló falat erőltette, és csak Kristopansra lépett ki ütközni az embere. A Szegedről nem valami szépen távozó, érthetően alaposan feltüzelt Skubét meg hagyta szaladgálni, cserébe a szlovén irányító hobbiszerűen csomózta össze a szegedi védők cípőfűzőjét.

És amikor ekkora a baj, akkor jönnek az ilyenek: 

Pastor meg volt győződve róla, hogy a Vardar elfogy a végére, és valószínűleg még az utolsó negyedórára fordulva is azzal nyugtatta magát, hogy hiába játszanak gyengén, hiába nem jön az extra senkitől, és még a kapusai sem fognak jól, még így is haza lehet osonni egy szűk vereséggel, ahol aztán _a hazai pálya minden előnyét_ kihasználva tovább lehet menni.

Ez a várakozás egyébként nem volt alaptalan, hiszen a Szeged Európa egyik legforróbb csarnokában is olyan fújást kapott, ami szinte példa nélküli Szkopjéban. 

Ez azonban egy olyan nap volt, amikor még ebből is rosszul jött ki a magyar csapat, hiszen ha nem kapnak hazai pályát a játékvezetőktől, talán korábban elkezd nyílni az olló, és lett volna idő reagálni, mielőtt válságosra fordul a helyzet. Így nem volt.

Egy év munkája ment a lecsóba

Láttunk már egy nagyon komoly, csodaszerű feltámadást idén a BL-ben: a Plock négygólos hazai vereség után tudott továbbjutni a Silkeborg ellen, de ez most más kávéház. A nyolc gól, ami igazából kilenc, tekintve, hogy nagyon sok a kapott, és nagyon kevés a lőtt gól, brutálisan nagy hátrány, a Vardar pedig még ebben a felállásában is túl erősnek tűnik ahhoz, hogy a szegediekéhez hasonló összeomlást produkáljon.

Skube bosszút álltSkube bosszút állt Fotó: Vardar/Facebook

Ez az egész azért fájdalmas csak igazán, mert semmiféle előjele nem volt. A Szeged dagadó vitorlákkal kezdett hozzá a szezon érdemi részéhez, az abszolút megmagyarázható téli megtorpanást könnyedén hagyták maguk mögött, és semmi nem ígérte, hogy visszatér a régi szegedi betegség, és újra egy elbaltázott párperces periódus jelenti majd a vesztüket. Csakúgy, mint tavaly Kielben, vagy egy évvel korábban a PSG ellen (amikor Párizsban volt közel a továbbjutás), vagy még egy évvel korábban, amikor négygólos előnyt vitt Kielbe a Szeged.

Sok mindent ígért ez a BL-negyeddöntő, de azt semmiképpen, ami történt. Sem azt, hogy Pastort ledózerolja a kispadon egykori játékosa, sem azt, hogy a Veszprém ellen tündöklő Bombac ennyire gyengén fog játszani, azt meg főleg nem, hogy a kétszer akkora keretből dolgozó Pastor nem tudja úgy forgatni a csapatát, hogy a végén ne egy pánikba eső, kétségbeesetten kapkodó massza legyen a pályán szegedi mezben.

Hogy tovább lehet-e innen jutni? Százból egyszer, amikor tényleg minden, de minden stimmel. Ennek jelen pillanatban pont úgy nincs előjele, mint a szegedi összeomlásnak a hajrában, és ha úgy vesszük, ez feltétlenül egy kapaszkodó.

Hozzászólások