Kézilabda - A parádézó Mikler szerint a Barca-verésnél is fontosabb a második félidőben látott mentális erő
A parádézó Mikler szerint a Barca-verésnél is fontosabb a második félidőben látott mentális erő
Fotó: MOL-PICK SZEGED

A parádézó Mikler szerint a Barca-verésnél is fontosabb a második félidőben látott mentális erő

Mártha BenceMártha Bence
2019/09/15 18:51
Alaposan bekezdett a kézilabda Bajnokok Ligájában a MOL-Pick Szeged, amely a Barcelona legyőzésével nyitotta meg az idényt. A győzelemben elévülhetetlen érdemei voltak a Veszprémből visszatérő Mikler Rolandnak, akinek a teljesítményéről az mond a legtöbbet, hog öt perc után az ő nevét skandálta a közönség. A kapussal beszélgettünk.

Nem ok nélkül féltettük a MOL-Pick Szegedet a Bajnokok Ligája rajtjától, hiszen egyrészt a Barcelona önmagában elég fenyegető ellenfél még Szegeden is, másrészt a katalán óriási jóval előrébb tart a felkészülésben, mint Juan Carlos Pastor csapata. Ennek az az oka, hogy a Barca kénytelen volt már a szezon elejére alaposan kipattintani magát, hiszen várt rájuk a klub-világbajnokság, amit annak rendje és módja szerint meg is nyert Xavi Pasqual csapata.

Barcelona-veréssel kezdett a Szeged a Bajnokok Ligájában | Hosszabbítás

A Szeged házigazdaként 31-28-ra legyőzte a Barcelonát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában, szombaton. A magyar szurkolók "Köszöntünk itthon, Thiagus" felirattal üdvözölték a katalánok brazil játékosát, Thiagus Petrust, aki 2015 és 2018 között a Szegedet erősítette.

“Persze egy első fordulóban elvben bárkit el lehet kapni, csakhogy nekünk egyrészt elég komoly sérültjeink vannak, és még elég sok csiszolnivaló van a játékunkon is, másrészt az általában bőven 30 fölött lövő Barcát tartottuk 28 gólon, úgyhogy a győzelem mellett a körülmények miatt is bőven van okunk elégedettségre” - mondta a Hosszabbításnak Mikler Roland, a szegediek visszatérő kapusa.

Öt perc után a nevét skandálták

A válogatott kapus egy hosszú veszprémi kitérő után idén nyáron tért vissza Szegedre (ahol utolsó meccsén káprázatos teljesítménnyel segítette EHF-kupa-győzelemhez a MOL-Pick Szegedet), és nem is álmodhatott volna szebb visszatérésről, mint egy Barca-veréssel induló BL-szezon, ahol az ötödik percben, a második kivédett hetese után az ő nevét skandálta a 4000 szegedi szurkoló.

“A felkészülés eleje óta ezt a meccset vártam. Ugyan a bajnokságból már lement három forduló, de talán nem bántok meg vele senkit, ha azt mondom, most kezdődött el az idényünk. Nagyon akartam, hogy jól sikerüljön a Barca elleni meccs, mert úgy akartam debütálni, ahogy nekem illik, és ahogy elvárják tőlem, illetve én is magamtól” - mondta Mikler, aki az első félidőben elképesztően nagy teljesítményt nyújtott.

A kapus két kivédett hetese megadta a meccs alaphangját, gyorsan összeállt a szegedi védelem, és Mikler továbbra is parádézott a kapuban. Ennek köszönhető a káprázatos első félidei játék, illetve az eredmény: 18-11, brutális szerzett-, végtelenül szerény kapott gólszámmal.

Négyből három hetest megfogottNégyből három hetest megfogott Fotó: MOL-PICK SZEGED

“Egy Barca ellen nincs olyan, hogy megnyugtató előny, de szerencsére egy olyan alapot építettünk, amire bátran lehetett építkezni a második félidőben. Nem titok, hogy a Szeged akkor igazán erős, ha jól védekezik, és jól védenek a kapusok, ezért nagyon örülök, hogy a játékommal sikerült olyan tartást adnom a csapatnak, ami nagy különbségű vezetést eredményezett a szünetben” - magyarázta Mikler.

Új meccs kezdődött a második félidőben

Nem véletlen, hogy a Délmagyar tudósításának az lett a címe, hogy “Ha kétszer kell megnyerni, akkor kétszer nyerik meg”, hiszen a második félidőre alaposan felszívta magát a Barcelona, és a hajrát teljesen nyílttá tudta tenni.

“Ha azt nézzük, hogy a második félidő elején támadtunk a +10-ért is, aztán az utolsó tíz percben kétszer is volt labdája a Barcának az egyenlítéshez, abból sok tanulság levonható. Nyilván az lenne a cél, hogy minden meccsen 60 percen át úgy játsszunk, mint az első félidőben, de sajnos ez nem kivitelezhető.”

“A második félidő viszont azt mutatta meg, hogy mentálisan is nagyon egyben van a csapat, hiszen amikor nem ment úgy a játék, akkor is magunk mögött tudtuk tartani a világ egyik legerősebb csapatát. A felszabadult támadójáték nélkül nyilván sokkal nehezebb dolgunk volt, de Mirko Alilovic védései, illetve Bombac, Bánhidi és Maqueda góljai átlendítették a csapatot a nehéz perióduson. Mindig volt valaki, akire támaszkodhattak a társai, és ez talán még magánál a győzelemnél is fontosabb hozadéka a mérkőzésnek” - szögezte le Mikler.

Mindig volt valaki, aki a vállára vette a csapatotMindig volt valaki, aki a vállára vette a csapatot Fotó: MOL-PICK SZEGED

“Azt se felejtsük el, hogy úgy tartottuk harminc gól alatt a Barcelonát, hogy a védekezésünk alapembere, Alen Blazevic nem játszott. Ez nagyon komoly probléma, mégis kiválóan megoldottuk.”

Mi történt a szünet után?

A hajrában komoly adok-kapok alakult ki, a Szeged nem adta ki a kezéből a vezetést egyszer sem, de ehhez az extra gólokat szállító spanyol balkezes, illetve Alilovic védései is nagyon kellettek. A második félidőt ugyan négy góllal elveszítette a Szeged, de a győzelmet nem kell megmagyarázni, és a Barca skalpja nagyon jól mutat a szegediek övén.

“Ez egy gyönyörű győzelem, de csak a szurkolók örülhetnek neki ma is. Számunkra tegnap véget is ért a fiesztahangulat, mert sok olyan tanulságot kell levonnunk, amik reményeink szerint elkísérnek minket a Kölnig tartó úton.”

“Nem szeretnék álszerénynek tűnni, hiszen az első félidőben valóban csúcsra járattuk magunkat, és a második félidő miatt sem vagyok szomorú, hiszen győztünk. Kiegyensúlyozott, hatvan percig tartó csúcsteljesítményt várni a szezon első meccsén nem reális, és nem is lenne jó, ha már most topon lenne mindenki. A kiegyensúlyozottságnak, illetve az egész meccsen át tartó magas színvonalú játéknak nem most van itt az ideje, hanem majd tavasszal. Az, hogy már most tudunk ilyen magas színvonalon játszani, csak annyit mutat, hogy jó úton járunk” - tette hozzá Mikler.

Megadta a tartást a csapatnakMegadta a tartást a csapatnak Fotó: MOL-PICK SZEGED 

Ez mind igaz, csakhogy a második félidő közepén látott összeomlás nagyon is ismerős lehet a szegedieknek. Tavaly - amikor ez egyébként pont nem volt jellemző a hazai pályán egész idényben veretlen csapatra - a Vardar ellen is egy rövidzárlat okozta a csapat vesztét, előtte pedig éveken át egy-egy elrontott, néhány perces periódus akadályozta meg a szegedieket a még nagyobb célok elérésében. 

“Természetesen ellenfélként is követtem a szegediek mérkőzéseit, és nemcsak a szegedi barátaim miatt. Az a feladat, hogy idén a hullámvölgyeket lerövidítsük, illetve meglovagoljuk az olyan periódusokat, amikor az ellenfél van gödörben. Ez pont a Barca ellen kiválóan sikerült, ennél jobb előjel talán nem is kell az egész idényre” - tette hozzá nevetve Mikler. 

Jó előérzete vanJó előérzete van Fotó: MOL-PICK SZEGED

“Úgy kell mennünk Párizsba is, hogy csak a győzelmet fogadhatjuk el magunktól. Tiszteljük az ellenfelet, de jól kaptuk el a rajtot, és már nemcsak hisszük, tudjuk is, hogy képesek vagyunk legyőzni a legjobbakat is. Jó előérzetem van.”

Hozzászólások