Kézilabda - A női kézilabdánk utolsó végvárai
A női kézilabdánk utolsó végvárai
Fotó: Europress/AFP

A női kézilabdánk utolsó végvárai

Rév DánielRév Dániel
2019/02/14 15:18

Szerdán a női kézilabda Magyar Kupa negyeddöntőjében a Vác a Ferencvárossal játszott egy egészen izgalmas mérkőzést. Aki a tv-ben, vagy a helyszínen végigélvezte a meccset, nem csak annak örülhetett, hogy a bajnokság ötödik helyezettje képes komoly csatára késztetni a BL negyeddöntőjébe készülő ellenfelét, hanem annak is, hogy a két csapatban ott játszik a magyar női kézilabdázásunk jövőjének nagy része.

Nyáron, amikor Debrecenben női junior világbajnokságot rendeztek, a fél ország kézilabdalázban égett. A torna vége felé a magyar csapat mérkőzésein telt ház volt, 6-7 ezer ember nézett utánpótlás kézilabdát. Persze, mégiscsak egy világbajnokság érmeiért zajlott a csata, és persze, a játékosok egy részét már ismerték a szurkolók különböző elsőosztályú csapatokból, de ettől még ez a világon sehol nem lenne természetes.

Azóta a felnőtt Európa-bajnokságon is szépen teljesített Kim Rasmussen válogatottja, a junior világbajnokok közül hárman szerepeltek pár hónappal később a felnőtt keretben - és legalább ketten simán bekerülhettek volna. A téli átigazolási időszakban arra kényszerült a sérülések által sújtott Ferencváros, hogy megerősítse keretét - erre pedig az eddigi elveiknek megfelelően magyar játékosokat kerestek és találtak.

Kim Rasmussen magyaráz a születési évét a hátán viselő Lakatos Ritának az Eb-nKim Rasmussen magyaráz a születési évét a hátán viselő Lakatos Ritának az Eb-n Fotó: Europress/AFP

Klujber Katrin csodálatosan szállt be a csapatba, első három Bajnokok Ligája-mérkőzésén 21 góllal járult hozzá a Ferencváros remekléséhez: Elek Gábor csapata öt ponttal kezdte a középdöntőt, és a negyeddöntőbe jutásért ellenfélnek tekinthető két csapat, a Thüringer HC és a Krim Ljubljana otthonából is győztesen térhetett haza. Közben pedig elvette a nagy rivális Győri ETO tökéletes BL-mérlegét is. A Vác elleni kupamérkőzésen pedig parádés első félidőt produkált a junior vb legjobb beállója, Pásztor Noémi, akit a Budaörsből szerzett meg a szépen építkező Fradi.

És talán nem véletlen, hogy pont az a klub építkezik nagyon hasonlóan - persze a saját szintjén, - amelyiket mindig is nagyon erős ferencvárosi kötődés jellemzett. A klub elnöke Kirsner Erika, a Fradi legendás balszélsője, Németh András a szakmai igazgató, fia, aki szintén András, pedig a klub technikai vezetője. A Vác az ötödik helyen áll a bajnokságban, igaz, ötpontos hátrányban a Siófok-Érd páros mögött, de komoly előnnyel az alsóházi csapatokkal szemben. Teszi mindezt úgy, hogy a Ferencvároshoz hasonlóan csak négy légióssal rendelkezik (ennyi a külföldi játékosok megengedett létszáma, aminél még nem kell "büntetést" fizetni a szövetségnek).

És persze ez alapvetően nem lenne meglepő egy olyan országban, ahol kiváló utánpótláseredményeket érnek el válogatottaink, és ahol Nemzeti Kézilabda Akadémia működik, de pontosan tudjuk, hogy a tao-támogatások adta lehetőségek a női kézilabdában olyan "anomáliákat" hoztak létre, mint a meccseit rendszeresen magyar gólszerzők nélkül lehozó Siófok, vagy a Kisvárda, ahol a sztenderd meccskeretben két magyar játékos van.

Ehhez képest Vácott az alapcsapatban ott van a junior világbajnok Kácsor és Lakatos (utóbbi cseréje a szintén junior világbajnok Szabó Kitti), a Fradi elleni kezdőben ott volt még három 1996-os születésű magyar kézilabdázó, és akkor a junior vb-n a legfontosabb pillanatokban fantasztikus teljesítményt nyújtó Suba Sáráról nem is beszéltünk, aki tökéletesen egészíti ki a felnőtt világbajnok Barbara Arenhartot. És ha nem lenne sérült, ott lenne a csapatban Kuczora Csenge is, akiről nemrég Kim Rasmussen mondta azt weboldalunknak, hogy ő lehet a jövő nagy játékosa.

És hogy mi a konklúzió? Ennek levonását az olvasóra bíznám. Én viszont a magam részéről szívesebben nézek a jövőben is egy ilyen meccset, mint egy Siófok-Kisvárdát.

Hozzászólások