Kézilabda - A kézikapitány csak a hazai Eb-re koncentrál, nem az olimpiai esélyt siratja
A kézikapitány csak a hazai Eb-re koncentrál, nem az olimpiai esélyt siratja
Fotó: Europress/AFP

A kézikapitány csak a hazai Eb-re koncentrál, nem az olimpiai esélyt siratja

Mártha BenceMártha Bence
2019/08/07 09:15

A vb-10. helyünk már biztosan nem ér olimpiai selejtezőt, amelyhez most már akkora Eb-menetelés kellene a férfi kézilabda-válogatottól, amit nem ígér a csapatunk jelenlegi ereje. Gulyás István tudomásul vette a történteket, és a Hosszabbításnak leszögezte, a 2022-es, hazai rendezésű Eb-re kell jó csapatot csinálniuk Chema Rodriguezzel.

Bár papírforma lett volna, hogy a kontinensbajnokságokon Egyiptom, Brazília, valamint az európai csapatok kikaparják az olimpiai selejtező jogát a férfi kézilabda-válogatottnak, már az első akadályon elpereceltek a tokiói esélyek. Brazília kikapott a pánamerikai bajnokság elődöntőjében, ezzel eldőlt, hogy csak az Európa-bajnokságról juthatnánk ki az olimpiára.

“Mivel nem a mi kezünkben volt a sorsunk, annyit foglalkoztam vele, amennyit ért: bíztam benne, hogy esetleg összejön, de nem törtem össze, amikor megtudtam, hogy a vb-helyezésünkkel nem selejtezhetünk” - mondta a Hosszabbításnak Gulyás István, a férfi válogatott kapitánya.

“Persze az olimpia a csúcs, ezen nincs mit tagadni, de a mi szerződésünk nem az olimpiai selejtezőkre, vagy magára a tornára szól, hanem a 2022-es, hazai rendezésű Európa-bajnokságra, és továbbra is ezt tartjuk a fő célnak. Arra a tornára kell egy jó csapatot összeraknunk” - tette hozzá a néhány héttel ezelőtt, Chema Rodriguezzel együtt kinevezett szakember.

Mindent a 2022-es tornának rendelünk alá

Nagy László nyilatkozata után éltünk a gyanúval, hogy a Magyar Kézilabda Szövetségnél sem igazán számolnak az olimpiai szereplés lehetőségével - lássuk be, a csapatunk játékerejét tekintve ebben nincs semmi meglepő -, és ezt megerősítette Gulyás is.

Nincs helyünk az olimpiánNincs helyünk az olimpián Fotó: MTI

“Ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy a következő Európa-bajnokságra, illetve a hazai rendezésű Eb-ig minden tétmeccsre feltartott kézzel megyünk. Fontos, hogy jó csapatot építsünk, de egy generációváltásnak nyilvánvalóan lehet negatív hatása az eredményekre. Tisztában vagyok vele, hogy nehéz feladatra vállalkoztunk, és a közhangulat nem mindig lesz támogató, de tudjuk, mit kell tennünk azért, hogy három év múlva ütőképes, sőt versenyképes csapattal kezdjük meg a hazai rendezésű Eb-t.”

“Nagy Laci visszavonult, és rajta kívül még előfordulhat, hogy lesz olyan játékos, aki a mostani keretből már nem lesz ott 2022-ben. Én ugyanakkor egyáltalán nem vagyok pesszimista, igenis vannak olyan tehetségeink, akikkel messzire juthatunk. Van viszont néhány gond, amiket mindenképpen meg kell oldanunk” - tette hozzá Gulyás.

A kulcsszó: egységesítés

“Azt gondolom, a legfontosabb feladatunk az lesz, hogy megoldjuk, az ifik és a serdülők is ugyanolyan rendszerben dolgozzanak, mint az A-válogatott. Ez most sajnos nem így van, pedig az egységesítés roppant fontos szerepet játszhat a fiatalok beépítésében. Láttuk, hogy a férfiak mezőnyében néhány éve még alig jegyzett norvégok és portugálok hova jutottak az utánpótlásuk, illetve a képzési rendszer átgondolásával” - mondta Gulyás az U21-es vb-n elődöntőbe jutó portugálokról, illetve már a felnőttek között is vb-döntős északiakról.

Ezen a bizonyos U21-es világbajnokságon kimondottan rosszul szerepelt a magyar válogatott, amely csak a 15. helyet szerezte meg, pedig korábban a játékosok érmet vártak a csapattól. Gyurka János csapatánál is visszaköszönt a felnőtt csapatunkat is sújtó probléma, miszerint a jól támadó játékosok nem tudnak védekezni, a védők pedig támadásban használhatatlanok, ami elsősorban képzési probléma.

Máthé karjában egy ágyú vanMáthé karjában egy ágyú van Fotó: MTI

“Oké, [Máthé] Dominikot tényleg cserélni kellett, de Szita és Ifj. Rosta védekeznek a klubcsapataikban is, úgyhogy annyira talán nem súlyos a helyzet. De nyilván foglalkozni kell ezzel egyrészt képzési-, másrészt pedig - ahogy azt a Csoknyai-Matic páros is hangsúlyozta - a versenyeztetés szintjén is. El kell engedni, hogy az utánpótlásban is csak az eredmény számít, és inkább arra kell koncentrálni, hogy komplett játékosok kerüljenek a felnőtt mezőnybe.”

“Én őszintén szólva örülök, hogy Szita Zoltán külföldre igazol, és kipróbálja magát egy másik bajnokságban. Ligetvárinak is örültem, és nem is torpant meg a fejlődése, és érdemes figyelni a Fradit, ahol fiatal magyar tehetségekre építik a csapatot, és ennek már kézzel fogható eredményei is vannak. Van itt tehetség, csak játszatni kell őket. Ez a kulcsa mindennek!”

Ott a példa a szemünk előtt

Néhány nappal ezelőtt mi is írtunk arról, hogy a női és a férfi utánpótlás színvonala között óriási a különbség, hiszen míg a lányok szinte minden utánpótlástornán esélyesek, és általában nyernek is, addig a fiúk a mezőny alsó felében vannak.

“Voltam Norvégiában egy tanulmányúton, ahol a helyi edzők mesélték, hogy szenvedtek a férfi szakággal hosszú ideig, aztán a fejükre csaptak, mert rájöttek, hogy ott van a példa a szemük előtt. Ugyanazt a rendszert kezdték el alkalmazni a fiú utánpótlásban, mint amit a lányoknál, és látjuk, hova jutottak. Nekünk is ott van a szemünk előtt a jó példa, és meg kell tanulnunk ugyanúgy építkezni belőle, mint a norvégoknak” - magyarázta Gulyás.

“Ez a hosszú távú koncepció miatt fontos, de nekünk most van elég bajunk a rövid távúval is. Itt van a nyakunkon a következő világverseny, és elég sok tennivalónk van. Volt egy törekvés szövetségi szinten, hogy milyen csapatot, milyen stábot, milyen szakembereket szeretnénk a válogatott köré felépíteni, ennek az útnak tartunk most az elején.”

“Nem vagyok pesszimista, nagyon bízom a fiúkban, hogy már az építkezés korai szakaszában meg tudják mutatni az igazi erejüket. Jó mix alakul a rutinos és fiatal játékosokból, és vannak tökéletes korban lévő játékosaink is. Türelem kell, és sok-sok munka, amit a magunk részéről már jövő héten el is kezdünk, hiszen érkezik a válogatott szakmai stábjába Chema Rodriguez, akivel rengeteg dolgot kell megterveznünk és átbeszélnünk.

Hozzászólások