Kézilabda - A junior Eb-arany után újra harcban állnak fiatal kéziseink
A junior Eb-arany után újra harcban állnak fiatal kéziseink
Fotó: Magyar kézilabda-válogatott / Facebook

A junior Eb-arany után újra harcban állnak fiatal kéziseink

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/09 12:24

Ha nyár, akkor kézilabda utánpótlás tornák. A juniorok júliusi versenyei után most az U19-es korosztály küzd. De vajon mire mennek a fiúk az Észak-Macedóniában zajló vb-n, és meddig jutnak a lányok a celjei Eb-n?

8. alkalommal rendezik meg a férfi ifjúsági kézilabda vb-t, a magyar válogatott harmadszor vesz részt a tornán. Először 2013-ban Budaörsön és Érden volt jelen a magyar csapat a 24 csapatos mezőnyben, és a 10. helyen végzett, két évvel később, a következő tornán pedig ugyanazt az eredményt értük el Oroszországban. Az idei, szkopjei vb augusztus 6-án, szerdán indult. A 6 csapatból álló csoportba Magyarország a hármas kalapból került, eddig a papíron két leggyengébb ellenféllel találkozott. A nyitónapon Tajvant vertük 38-20-ra, csütörtökön pedig Kanadát 41-13-ra.

Hatalmas űr tátong a női és a férfi kézilabda utánpótlása között | Hosszabbítás

Miközben a női utánpótlásunk letarolja a nemzetközi kézilabdatornákat, és ennek már kézzel fogható jelei vannak a felnőtteknél is, addig a férfiaknál régen látott mélypontra került a szakág helyzete. Valami nem stimmel.

Az igazi erőpróba most indul. A jellemzően veszprémi utánpótláskorú játékosokból álló csapat számára pénteken Franciaország, szombaton az első helyen kiemelt Svédország, hétfőn pedig Egyiptom lesz az ellenfél. Továbbjutás esetén szerdán léphetünk pályára a legjobb 16 között. A csoportból való továbbjutás és az egyenes kieséses szakaszban való részvétel a minimális cél, de Kárpáti Krisztián szövetségi edző véleménye szerint jó forma esetén akár a legjobb 4 sem lehetetlen. A pontos menetrend és a magyar keret névsora idekattintva olvasható.

Koronczai Petra örül a gól utánKoronczai Petra örül a gól után Fotó: Magyar kézilabda-válogatott / Facebook

Előrébb jár már az U17-es lány csapat a szlovéniai Celjében zajló, 16 csapatos Európa-bajnokságon. Az ifj. Kiss Szilárd szövetségi edző által irányított válogatott Ausztria, Szlovákia és Románia előtt nyerte meg csoportját, így jó helyről várta a folytatást a legjobb nyolc között. A többnyire a NEKA játékosaiból álló magyar válogatott a másik csoportból továbbjutó Svédországot és Norvégiát is legyőzte, utóbbit szoros csatában 27-26-ra.

A legjobb négy között pénteken 17:00 órakor Dánia válogatottja következik, a mérkőzés az EHF TV-n élőben megtekinthető. A másik ágon Franciaország-Svédország elődöntőt rendeznek, a helyosztókra vasárnap délután kerül sor.

Szöveg: Sergő Z. András

Hozzászólások