Kézilabda - A brutális Eb-sorsolással is bepöföghetne az olimpiára a kéziválogatott, de van más baj is
A brutális Eb-sorsolással is bepöföghetne az olimpiára a kéziválogatott, de van más baj is
Fotó: Europress/AFP

A brutális Eb-sorsolással is bepöföghetne az olimpiára a kéziválogatott, de van más baj is

Mártha BenceMártha Bence
2019/06/30 10:14
Nem az a baj, hogy a vébén elért 10. helyének nem sokat fog tudni javítani a férfi kézilabda-válogatott az Európa-bajnokságon sem, mert így is meglehet az olimpiai selejtező. Hanem az, hogy a nyilatkozatok alapján kicsit elengedtük az olimpiai ciklus végét, és helyette a 2022-es, hazai rendezésű Eb-re gyúrunk. Ja, és nincs kapitányunk.

Amikor megláttam a magyar férfi kézilabda-válogatott Eb-sorsolását, az első gondolatom az volt, hogy a nekünk jutó csoport még egy 16 csapatos Eb-n is bitang lenne, egy 24 csapatos tornán pedig bődületes pech, hiszen gyakorlatilag minden kalapból hozzánk vágták a legerősebb csapatot. Lehet vitatkozni rajta, hogy a negyedikben a lengyelek, az oroszok, vagy a szerbek-e a rosszabb matchup nekünk, de ez csak szócséplés lenne.

Pedig az első 24 csapatos Európa-bajnokságon joggal bízhattunk egy jó sorsolásban, hiszen a felduzzasztott létszámnak köszönhetően három debütáló ország (Hollandia, Lettország, Bosznia-Hercegovina) is ott van a mezőnyben. Jöhetett volna egy cseh-lett-holland hármas is, ehelyett jött a dán-izlandi-orosz trojka.

Mielőtt nagyon belemerülnénk az ellenfelekbe

A magyar válogatottnak azonban egyelőre kisebb gondja is nagyobb az ellenfeleknél, egyelőre ugyanis a sikeres szereplés alapfeltételei közül olyan tényezők hiányoznak, mint például a szövetségi kapitány. A Csoknyai-Matics kettősnek lejár a szerződése, és komoly meglepetés lenne, ha ők maradnának az Eb-re is.

Nem azért, mert a válogatott a tudásszintje alatt teljesített a Füred-Tatabánya tengelyű think-tank irányításával, hanem azért, mert Nagy László - immár férfi szakágvezető, szövetségi alelnöki tisztségében - azt nyilatkozta, hogy a hazai rendezésű, 2022-es tornát tartjuk szem előtt. 

Igaz, hozzátette, hogy nem téveszthetjük szem elől az olimpiai selejtezőt sem, de egy kicsit akkor is olyan íze van, mintha a következő három tornát (egy-egy Eb, olimpia és vb) a hazai rendezésű Eb-re készülve használnánk fel.

Bodó Ricsi az olaszok elleni Eb-selejtezőnBodó Ricsi az olaszok elleni Eb-selejtezőnFotó: MTI

Szerencsére több magyar fiatal is elhagyja, vagy már el is hagyta a fejlődési szempontból zsákutcának tűnő magyar bajnokságot (a Veszprém egyetlen mezőnyjátékost delegál majd a válogatottba januárban, a Szeged meg kettőt, talán hármat), és rá is kell kapcsolniuk, mert nagy szükség lesz rájuk. Nagy Laci szavai szerint elfogadtuk, hogy 2020 januárjában még nem lesz kész a magyar csapat, pedig tulajdonképpen minden gondunk-bajunk ellenére egészen jó esélyeink lennének az olimpiai selejtezőre.

Bepöfög a célba a hikomat

A se nem látványos, se nem korszerű játékot játszó, súlyos hiányposztokkal küzdő, jelenleg kapitány nélküli magyar válogatott még úgy is eljuthat az olimpiai selejtezőkig, hogy a vébén elért 10. helyezését egy hasonlóan lankasztó Európa-bajnoksággal fejezi be. A januári tornáról amúgy is sokkal nehezebb lenne kvótát szerezni, mint a világbajnoki 10. hellyel, ráadásul tulajdonképpen nincs is másra szükség, mint a papírformára.

Még aranyat érhet az a vb-10. helyMég aranyat érhet az a vb-10. helyFotó: MKSZ

A világbajnok (Dánia) már kint van Tokióban, a vébén előttünk végzett, 2-9. helyezett csapatok pedig selejtezőt játszhatnak. Ebből a buliból kicsúsztunk, de a brazilok és az egyiptomiak még kikaparhatják nekünk a gesztenyét, ha mindkettő megnyeri saját kontinensbajnokságát (ez lenne a papírforma), és ezzel egyenes ágon kijut az olimpiára. Ha ez összejön, már csak arra kell figyelnünk, hogy a norvég, francia, német, svéd, horvát, spanyol csapatok közül kerüljön ki az Eb-győztes, vagy kapjon ki Dániától a döntőben. Ezen feltételek mindegyikére meglehetősen jó esély van, szóval az olimpiai selejtezőt egyáltalán nem kell temetni.

Persze ki lehet jutni az Európa-bajnokságról is

Semmi az egész: meg kell nyerni. Vagy a döntőben Dániától kell kikapni, és máris kint vagyunk Tokióban. A selejtezőbe is vezet út az Eb-ről, mert Európa a legerősebb kontinens jogán kap két extra helyet, ám ezek egyikének megszerzéséhez bitang jó tornát kellene produkálnunk januárban.

A két selejtezős helyet a két legjobb európai ország kapja azok közül, akik a vébén nem szereztek jogot rá. Egyszerűsítsük le a dolgot: a norvég, francia, német, svéd, horvát, spanyol hatoson kívül csak egy csapat előzhet meg minket az Európa-bajnokságon, ha innen akarunk selejtezős helyet szerezni. 

Az általunk vert mezőnyben muszáj benne lennie Oroszországnak és Izlandnak, azon kívül Szlovéniának, Lengyelországnak és a fehéroroszoknak, valamint a házigazda osztrákoknak is.

A feladat nem lehetetlen, de nekünk első körben nem ezzel kell foglalkoznunk, hanem mindent ki kell adnunk magunkból ahhoz, hogy egyáltalán a csoportból továbbjussunk, mert ha ez nem sikerül, akkor az Eb-ről biztosan nem érjük el az olimpiai selejtezőt. A dánokat kaptuk el nemrég, de ezzel a bravúrral most kár számolni, az oroszok ellen jól megszenvedtünk a selejtezőkben, Izlanddal pedig elég régen találkoztunk, és mostanában amúgy is elég kiszámíthatatlanok.

Bennünk van a bravúr?Bennünk van a bravúr?Fotó: MKSZ

Az általában minimális elvárásnak tartott továbbjutással nem lennénk kint a vízből, sőt a neheze csak ezután következne, hiszen nemcsak a csoportunk, az águnk is brutális. Ha nincs égszakadás, akkor a középdöntőben a francia-norvég-svéd-szlovén négyessel találkoznánk, és közülük Szlovéniát semmiképpen nem engedhetnénk magunk elé. Kár, hogy nem fogják megkérdezni.

A szlovénok azért nem előzhetnek meg minket, mert a mi brutális águnknak természetes velejárója, hogy a felső ág meglehetősen gyenge. Ott a középdöntőbe biztosan bejut legalább három olyan csapat, amely az európai kvótákra hajt, és mivel csak az 5. helyig rendeznek helyosztókat, vélhetően a keresztbejátszás során sem lenne esélyünk javítani. 

Már az is bravúr lenne, ha nem az utolsó helyen végeznénk a középdöntőben, és könnyen lehet, hogy az 5. hely is kevés lenne az olimpiai selejtezőhöz. De akár elég is lehet, sőt az sem kizárt, hogy nem fog számítani semmit, mert közben a brazilok és az egyiptomiak ássák ki nekünk a legkönnyebb selejtezőcsoportot.   

Ha építkezünk, akkor lássunk neki

Mivel a tokiói részvételünk elsősorban nem a saját kezünkben van, ezt az Európa-bajnokságot valóban be lehet áldozni csapatépítésre, és tulajdonképpen az sem lenne tragédia, ha nem lennénk ott az olimpián. Ha teljesen őszinték akarunk lenni, hiába szeretnénk nagyon, jelenleg nincs ott a helyünk a világ 12 legjobb csapat között.

Először is kapitány kellElőször is kapitány kellFotó: MKSZ

A hazai rendezésű Eb, mint minden ilyen esemény, nagyon fontos, bár arról megoszlanak a vélemények, hogy egy olimpiai ciklus végénél fontosabb-e. Az viszont biztos, hogy egy olimpia utáni első Eb-n sokkal könnyebb jól szerepelni, arról nem is beszélve, hogy addig még tényleg kinőhet néhány olyan játékos, aki kulcsszereplő lehet.

De először találjuk meg azt a szövetségi kapitányt, akire 2022. február 1-ig rá tudjuk bízni a válogatottat. A női válogatottnál sikerült, nincs mese, áldozni kell rá a férfiaknál is. 

Hozzászólások