Kézilabda - 25 éves edző veszi át Németország egyik legjobb csapatát
25 éves edző veszi át Németország egyik legjobb csapatát
Fotó: faz.net

25 éves edző veszi át Németország egyik legjobb csapatát

Rév DánielRév Dániel
2019/10/30 10:03
A német kézilabda Bundesliga egyik élcsapata a Füchse Berlin, amely az elmúlt években ugyan nem tudta beverekedni magát a Bajnokok Ligája mezőnyébe, de 2015-ben és 18-ban is megnyerte a második számú európai sorozatot, az EHF-kupát. Edzőjük, a 63 éves Velimir Petković a szezon végén elhagyja a csapatot, amelynek vezetése a teljes generációváltás jegyében a 25 éves Jaron Siewertet nevezte ki az edzőlegenda utódjául.

Jaron Siewert nevét nem hiszem, hogy sokan ismerték keddig, még Németországban sem. A 182 centiméter magas irányító a Füchse Berlin utánpótlásában nevelkedett, és 18 évesen el is jutott a felnőtt keret szélére. Játszott néhány Bajnokok Ligája-mérkőzésen is, pont a Pick-Szeged ellen mutatkozott be a BL-ben 2013 februárjában. Mivel játékosként nem jött el a pályafutásában az áttörés, már 20 évesen az edzősködésre kezdett koncentrálni, és a klub utánpótlásában kapott feladatokat, miközben még a 2015-16-os EHF-kupába is benevezte őt a berlini csapat játékosként is.

2015 novemberétől, tehát 21 évesen már feladatot kapott a német szövetségtől, az akkori U16-os válogatott mellett dolgozhatott segédedzőként. 2017-ben nevezték ki a szebb napokat is megélt TUSEM Essen vezetőedzőjévé, 23 évesen. A 80-as évek végén három első osztályú bajnoki címet bezsebelő klub ekkoriban esett ki a Bundesligából, és látták a potenciált a fiatal edzőben. A szinte kizárólag fiatal német játékosokat alkalmazó csapat tavaly hatodik volt a másodosztályban, ám Siewertnek ez is elég volt ahhoz, hogy nevelőegyesülete megbízzon benne.

Velimir Petković szerződése lejár 2020 nyarán, és bár lehet, hogy szívesen maradt volna a Füchsénél a bosnyák származású, ám lassan 30 éve Németországban dolgozó tréner, a berlini klubvezetés nem akart hosszabbítani Petkoviccsal. Siewert két éves szerződést kap, így esetében nyugodtan mondhatjuk azt, hogy nem élete végéig köti magát új munkaadójához.

Stefan Kretzschmar, a Füchse sportigazgatója a következőket mondta Siewertről:

Jaron Siewert személyében egy fiatal, motivált, innovatív edzőt kapunk. A tiszta látásmódja és a kézilabdával kapcsolatos tudása meggyőzött arról, hogy a következő évekre nézve ő a jó döntés a Füchse Berlin számára.

Amikor az egykori legendás balszélsőt Siewert koráról kérdezték, elintézte a kérdést annyival, hogy az életkornál sokkal fontosabb az új edző személyisége és lenyűgöző érettsége.

Jaron Siewert 20 évesen hozott egy döntést, amivel az edzői pályafutását előtérbe helyezve lemondott arról, hogy igazán komoly játékoskarriert futhasson be. Nem hiszem, hogy akkor gondolta volna azt, hogy 26 éves korában már vezetőedzője lesz a klubnak, amelynek színeiben a fiatalságát töltötte.

Hozzászólások