Kézilabda - 10 éve történt a tragédia
10 éve történt a tragédia
Fotó: Europress/AFP

10 éve történt a tragédia

HosszabbitásHosszabbitás
2019/02/24 08:28

Egy vesével is Európa legjobbjai között

Ivan Pesicsnek ma is elszorul a szíve, ha a tíz éve Veszprémben történtekre gondol

 

Azon a tíz évvel ezelőtti februári éjszakán, amikor halálos sebet ejtettek Marian Cozmán, a veszprémi kézilabdaklub játékosán, Ivan Pesics, a csapattársa is megjárta a halál mezsgyéjét. A 20 éves horvát kapust egy harmadik játékos, Uros Vilovski vette a hátára és cipelte el a veszprémi kórházig. Azonnal megműtötték, de az orvul érkező késdöfés így is maradandó testi fogyatékosságot okozott a szervezetében.

Ivan Pesics szombaton a BL szerepló fehérorosz Meskov Breszt kézilabdázójaként tért vissza Veszprémbe, és a Telekom Veszprém elleni mérkőzés előtt nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.  

Nem kapott magyar sportorvosi engedélyt

Tíz év telt el azóta, hogy 2009. február 8-án Veszprémben kioltották Marian Cozma kézilabdázó életét, és a segítségére siető csapattársai közül Ivan Pesicsen is olyan súlyos sebet ejtettek, hogy a horvát sportolót életmentő műtét hozta vissza a halál mezsgyéjéről. Egyik veséjét így is elveszítette, de felépült, és vissza is térhetett a pályára, de már nem a magyar bajnokcsapatot, hanem a Zágráb együttesét erősítve. A veszprémi klub egyik akkori vezetője elárulta, hogy az őstehetség kapus azért költözött haza Horvátországba, mert a magyar rendelőkben nem kapta meg a visszatéréséhez szükséges sportorvosi engedélyt. Egy vesével nem lehet magas szinten sportolni, ez volt a magyarázat. Egy horvát klinikán megvizsgálták, és alig egy héttel később a szükséges pecsét máris rákerült a kézilabdázó kartotékjára. Játékra jelentkezett, azóta is él és virul, bár diétára szorul, úgy edzhet és sportolhat, ahogy minden más és ép kézilabdázó.

Ivan Pesics időközben 30 éves lett – egészen pontosan március 17-én tölti be a harmincadik életévét -, 44 alkalommal szerepelt a horvát válogatottban, szombaton pedig a rivális fehérorosz Meskov Breszt játékosaként tért vissza Veszprémbe, ahol vasárnap Bajnokok Ligája mérkőzésen szerepel. A bemutatáskor bizonyára most is vastapsot fog kapni, mert nem csak ő, hanem a veszprémi szurkolók sem felejtenek.

Tisztelgés, aztán csata

„Sporttársi és emberi kötelességem, hogy a vasárnapi mérkőzés előtt meghajoljak Marian Cozma szobra előtt, remélem, hogy a csapattársaim is velem tartanak – nyilatkozta Ivan Pesics az SzPress Hírszolgálatnak. – Nem most először tértem vissza Veszprémbe, de be kell vallanom, hogy tíz év után is szívszorító érzés tölt el, és könnyek futnak a szemembe, ha rá, a közös emlékeinkre gondolok. Lehetetlen elfelejteni Mariant, azt a gyászba torkolló hajnalt, nem utolsó sorban a saját kálváriámat.”

Ivan csapata, a kétszeres SEHA Liga ezüstérmes, fehérorosz bajnok Meskov Breszt a Bajnokok Ligája csoportmérkőzéseinek utolsó két fordulója előtt hét pontjával a nem éppen fényes hetedik helyen áll, a hazai pályán szereplő Telekom Veszprém ugyanakkor a Barca Lassa mögött 16 pontjával a második.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy nem mi vagyunk a veszprémi mérkőzés favoritjai, de Cadenas mester, a spanyol edzőnk próbálta tudatosítani bennünk, hogy honfitársa, David Davis mi mindent forgathat a fejében. Tavaly Bresztben egy góllal ugyan kikaptunk, néhány napja viszont ugyanott hárommal vertük a Rhein-Neckar Löwent, egyszóval a mostani helyezésünk ellenére sem vagyunk a csoport könnyen felejthető figurái. A tét súlya vasárnap nem ránk nehezedik, nekünk elsősorban arra kell vigyázni, hogy a Veszprém az első negyedórában ne kerülhessen sokkoló előnybe, ezért elsősorban a védekezésünket kell nagyon jól megszerveznünk” - hangsúlyozta Ivan Pesics, aki nemrégiben újabb három évre szóló szerződést írt alá breszti munkaadóival.

Jókívánság Dzsamálinak

 Ivan jól érzi magát a Meskov kötelekében, nem foglalkozik azzal, hogy miként alakulhat a sorsa 2022 után.

„ Harmincötéves koromig mindenképpen a pályán szeretnék maradni, és ugyanezt kívánom a világbajnokságon súlyos sérülést szenvedett Imán Dzsamálinak is, akivel egy évig együtt játszhattam a Meskov csapatában. Remélem ő is ott lesz vasárnap a Veszprém Arénában, mert személyesen is mielőbbi gyógyulást kívánnék neki” – mondta befejezésül a horvát sportember.


Forrás: SzPress 

Hozzászólások