Jégkorong - Az elfeledett hátország
Az elfeledett hátország

Az elfeledett hátország

HosszabbitásHosszabbitás
2016/04/02 12:49

Amatőr hoki, nem amatőr szinten. Véget ért a MOL Liga és lezajlott a Magyar Kupa négyes döntője is, de téved aki azt hinné ezzel véget ért a magyar klub hoki szezon. Igaz a kirakat csapatok válogatott jelöltjei, most még majdnem 80-an, néhány napos pihenőjüket töltik, már aki teheti és nem külföldi bajnokságban edződik, viszont alsóbb szinteken most zajlik a bajnokság java. Válogatottunk sikeres felkészüléséért és még sikeresebb vb helytállásáért egy emberként szorít mindenki, de most essen néhány szó az elfeledett hátországról.

A felnőtt hoki OBI vagy MOL Liga – éppen ahogy hívják – mögötti rendszerét pár éve próbálja gatyába rázni a jégkorong szövetség, és egyre inkább érdemes ezekre a bajnokságokra is figyelni. OBII-ről ugyan még nem beszélhetünk, ez lenne az a rés, amely valahol a fél profi rendszert testesítené meg, de ennek a kritériumnak itthon talán csak a Szeged felel meg, ők pedig a szerb bajnokságban játszanak. Fontos lenne ezt a bajnokságot is mihamarabb újjáéleszteni, mert ha például az OBIII döntőjéből indulunk ki, akkor messze menően nézhető produktum az, amit itt láthatnánk.

Több ismeretlenes egyenlet most még arról beszélni, hogyan lehetne csapatokkal megtölteni és minőséget képviselni ezen a szinten, de nyilván a Szegedieknek is lenne kedve megmérettetni magát magyar csapatok ellen. A bajnoki rendszereket figyelve néhány évvel ezelőttig a profi osztály mögött még csak beszélni sem lehetett OB-s bajnokságokról, hiszen az amatőr ligák következtek rendszerint nem amatőr játékosokkal. Ezért is lett átláthatóbb mostanra a kép.

Az OB III mögött van OB IV-es bajnokság és csak azután következik a szövetségtől függetlenül működő Amatőr Hoki Liga két osztállyal, ahol már nem lehet, vagy csak nagyon komoly korlátozások mellett használni valamilyen hokis múlttal rendelkező játékost és belőlük is csapatonként mindössze kettőt. Így megkapják azok is az esélyt a maguk szintjén, akik komoly, leginkább utánpótlás múlttal bírnak, de játszhatnak azok is, akik csak felnőtt fejjel álltak neki kedvtelésből a sportágnak.

Ugyanakkor egyre inkább teret nyer főleg az OBIII szintjén az a generáció is, amely korát figyelembe véve bőven játszhatna profi szinten, de már nem a jégkorong jelenti a legfontosabbat az életében. Leginkább nekik köszönhető, hogy iramát és gyorsaságát nézve kimondottan pörgős, nívós produktum tárul a szemünk elé. A nagy öregeké, pedig minden tisztelet, akik próbálják tartani a lépést az ifjúsággal.

Az idei OBIII-as finálé, igazi csemege és még hátravan belőle a mindent eldöntő harmadik felvonás. Tavaly amúgy a MOL Liga mögötti OB-s bajnokságokban felnőtt szinten tarolt a KMH Budapest és idén is erre készülnek a lágymányosi Tüskesátorban. A MAC amelyet letaszított a trónról az OBIII-ban a KMH, szeretné visszavenni az elsőséget. Az első meccset 3-1-re a MAC Budapest nyerte, ez a csapat természetesen nem összekeverendő a tavaly életre hívott felnőtt csapattal. Bázisa ennek az ős MAC-nak a Kisstadion és színösszeállításban is tartja magát az eredeti klubtradícióhoz, vagyis a kék-sárga színekhez.

Játékosaik nagy része évek óta együtt szerepel, és ha valaki csak rápillant az összeállításra még azt is hihetné, hogy az ismerős nevek a jégkorong egyéb területeiről csak a véletlen műve, pedig ez pont az aminek látszik.  A zebra csíkos szerelésben jóval ismertebb EBEL játékvezető Nagy Attila, vagy az idei Magyar Kupa döntőn vonalazó Soltész Áron, csatárként bontakozik ki, míg a 42 esztendős MTI – is újságíró és televíziós szakértő Spiller István a kapuban próbál maradandót alkotni. További jól csengő és komoly első osztályú múlttal bíró játékosok fedezhetőek fel a keretben, mint Netkovszky Kálmán, Nagy Csaba, vagy Szajbert Patrik.  Nevek alapján és ha a kispad hosszát nézzük mindenképpen a négy sorozó MAC lehetne az esélyes, de döntő második meccsén ugyanaz esett meg velük, mint a MOL Ligás csapat elődöntőjének a harmadik felvonásán idegenben. Ott 4-0-ra itt 4-1-re vezetett a MAC, a hoki azonban Fehérvárott és most a BEAC pálya közepén is megmutatta, hogy mitől olyan csodálatos játék. Bármikor benne lehet a fordulat.

A címvédő KMH Budapest 6-4-re megfordította a találkozót és így 1-1-re áll a párharc. A néhány éve életre hívott Kanadai Magyar Hoki Klub, az amatőr hoki legeredményesebb bázisa, hiszen három csapattal, három különböző bajnokságban is évek óta harcban állnak az elsőségért. A Bóta Gusztáv, Gömöri Csaba irányította együttesek idén is nagy dobásra készülnek.

Az OBIII-as csapat, viszonylag szűk, de minőségi kerettel dolgozik. Az alapját egykori fehérvári és újpesti játékosok adják, akik közül jó néhányan csak néhány éve hagytak fel az aktív jégkoronggal, leginkább akkor, amikor a felnőtt csapat ajtaján kopogtattak, vagy be is léptek rajta. A kaput az Újpestben és a Fradiban is megfordult Szőke Attila védi, mezőnyben pedig jól cseng  Dorner Benjámin neve, aki már tavaly is az OBIII-as csapatot erősítette, és a korábbi újpesti játékosra, még a MOL Ligás Dunaújváros is újra felfigyelt.  Az együttes legnagyobb ereje az egységében van, és annak ellenére, hogy gyakran csak két bekk párral és három csatársorral játszanak, olyan energiaszintet visznek ki a jégre – ahogy azt a MOL liga rájátszásban pont a MAC edzőjétől megtanultuk – hogy az ebben a ligában párját ritkítja.

Mindent eldöntő harmadik meccs 19.30-tól, ma este (április 2.) a Tüskesátorban.

Hozzászólások