Jégkorong - 5+1 ok, amiért baromi jó hokimeccsre járni!
5+1 ok, amiért baromi jó hokimeccsre járni!
Fotó: Europress/AFP

5+1 ok, amiért baromi jó hokimeccsre járni!

Rév DánielRév Dániel
2018/04/22 09:59

Vasárnap elkezdődik a divízió I/A jégkorong-világbajnokság. Immáron negyedszer játszhatnak a mieink a Papp László Budapest Sportarénában. Az esélyek elemzésével sokan megpróbálkoztak már, én inkább annak keresem az okait, hogy miért érzem magam mindig baromi jól a csapat meccsein.

Volt Máté Pálnak az a mondata a szapporói csoda végén, hogy ő maga 1982-ben járt először jégkorong mérkőzésen a Kisstadionban a betonpriccsen. Az én évszámom 1994 lehet, egy fehérvári MAC - Fradi meccs, de igazán a 2002-es világbajnokság alapozta meg azt, amit aztán Szapporó és Zürich betonozott be. 2009 óta volt egy svájci, két szlovéniai, egy lengyelországi és egy oroszországi túrám, meg most jön a harmadik hazai vébé. És bár nagyon más "idegenben" a szurkolótábor része lenni, mint otthon, vannak dolgok, amik mindenhol ugyanolyanok. Amiért baromi jó a magyar válogatott meccseire járni.

1.: Barátságos, befogadó közeg a lelátón

Itt ugyanis mindegy, hogy fradista vagy vagy újpesti, fehérvári, újvárosi, miskolci vagy erdélyi, mindenki örül mindenkinek, itt barátság és szeretet van a lelátón. És ugyanez a helyzet az ellenfelek szurkolóival is, mindenki szép emlékként emlegeti a Jégkorongblog zürichi akcióját, amikor egy szlovák hokioldallal meghirdették a két gyűlölködő nép közös sörözését, arról nem is beszélve, hogy milyen jó a viszony mondjuk a finn és a lengyel szurkolótáborokkal. A dalok is pozitívak, a hokicsarnokban nincsenek büdös románok, meg lesenkizett ellenfelek, csak büszke magyarok és a mi, legnagyobbnak mondott játékosaink. Ezért van az, hogy hónapokkal ezelőtt elkelt az összes jegy a magyar érdekeltségű meccsekre, és hogy Svájcba 4000, Oroszországba 1000, és még Dél-Koreába is jó pár tucat magyar hokiszurkoló kísérte el a csapatot. Ami rá is vezet a kettes pontra.

2.: A mi sportágunk fesztivál

Egy hoki vb mindig olyan érzés, mint a Sziget régi mottója: Kell egy hét együttlét. És sokan ezért is szeretik jobban a külföldön megrendezett vb-ket, mert ott még az elutazás és az együttlakás romantikája is megvan, míg az itthoni eseményeken "csak" a meccsekre jön össze az ember. De minden ilyen hétnek megvan a maga forgatókönyve, az elején irreális bizakodás, aztán az első meccsek után őrült számolgatás, hogy hogyan lehet bent maradni, feljutni, legalább egy érmet szerezni. És közben olyan emberekkel alakulnak ki örökké tartó barátságok, akikkel lehet, hogy életedben nem beszéltél volna három szót sem. Az eredménytől független szurkolás élménye köti össze a tábort, és már jöhet is a harmadik pont.

3.: A világ legjobb szurkolótáborának vagy része

Ez persze felelősséggel is jár. Mert a világ legjobb szurkolótábora nem magától lett az, hanem attól, hogy a hangadók, a vezérek és a szorgos követőik azzá tették. A két A-csoportos világbajnokság közös pontja az volt, hogy az első két meccset Szlovákia és Kanada ellen játszotta a magyar csapat, és az, hogy a kanadaiak interjúkat szakítottak félbe, hogy a magyar közönséget meghallgassák, és mindkét alkalommal elmondták a harcedzett NHL-játékosok, hogy ők még ilyet nem láttak életükben, elég egyértelművé teszi azt, hogy ez tényleg a világ legjobb szurkolótábora.

The Day The Music Played - Article - TSN

They've come a long way to be here. They've flown in from Budapest - most connecting through Prague or Warsaw - flights that cost many hundreds of dollars in both directions. They hail from places like Debrecen, Szekesfehervar and other places you've never heard of, and likely can't pronounce.

4.: Jobban látszik a korong, mint a tv-ben!

Sok olyan sport van, ahol a helyszínen jobban lehet élvezni egy meccset, mint a tv-ben, de talán a hoki ezek közül az, ahol a legnagyobb a különbség. Hiába van ugyanis nagy felbontású tv-d, meg szuper adásod, a korong már csak olyan, hogy el-eltűnik az ember szeme elől. Mivel azonban a szemünk élesebb, mint a kamerák optikája, a helyszínen maximum az elfogyasztott sörök miatt veszítheti el a fonalat a szurkoló.

5.: Egy hokimeccs nem tud unalmas lenni

Vagy csak nagyon nehezen. Itt ugyanis még a 3-4 gólos különbség is simán ledolgozható, így aztán sem a vezető csapat nem ülhet rá az eredményre, sem a hátrányban lévő nem adhatja fel. Ennek pedig kiváló alap a folyamatosan sorcserékkel operáló rendszer, ahol a jégen lévő játékos a neki jutó 30-40 másodperc alatt mindent kiad magából, hogy aztán egy gyors cserével megint viszonylag friss emberek rohangáljanak a pályán. Itt nincs megúszott ütközés, ellazsált védekezés, csak kőkemény tempó, 60 percen át.

+1.: A szerethető válogatott

Mondhat bármit akármelyik futballedző, ma Magyarországon ez a csupa nagybetűs SZERETHETŐ VÁLOGATOTT. A mostani válogatott játékosok nagy része abban az időszakban kezdett el hokizni, amikor a régi BS leégése után nem volt Budapesten fedett jégpálya, és vidéken sem volt sokkal jobb a helyzet. Olyan körülmények között kezdtek el játszani a magyar válogatott játékosai, amelyek egy nyugati hokis számára elképzelhetetlenek. És mégis, egyénileg nagyon komoly bajnokságokig vitték a srácok, csapatként pedig harmadszor próbálnak meg feljutni a legjobbak közé. 20 éve, a régi Budapest Sportcsarnok már átélt egy feljutást, amikor a románok legyőzésével a C-csoportból a B-be került a csapatunk. A mai utódoknak pedig adott a lehetőség, hogy újra csodát tegyenek, csak már egy szinttel feljebb.

Hozzászólások