Csapat - Csapatbravúrok kellenek az olimpiához
Csapatbravúrok kellenek az olimpiához
Fotó: Europress/AFP

Csapatbravúrok kellenek az olimpiához

Takács MártonTakács Márton
2015/12/16 17:15

Csapatbravúrok nélkül szerény létszámú maradhat a riói olimpiai csapatunk

Egy évvel a 2004-es athéni olimpia előtt a magyar sport 147 kvótás versenyzővel, illetve csapatjátékossal büszkélkedhetett, és ezen felül még azzal is, hogy a férfi és női kézilabda, valamint a címvédő férfi vízilabda-válogatott már páholyból figyelhette ellenfeleinek iparkodását az indulás jogáért folyó küzdelmekben. Tizenkét esztendővel később, idén december derekán merőben más a helyzet. A kvótához jutott sportolóink száma jelenleg a 60-at se éri el, és ami tagadhatatlanul aggasztó: a vízilabdázókra és a kézilabdázókra is nehéz kvalifikációs akadálypálya vár 2016-ban, amikor már nem lehet hibázni, csak bravúrosan szerepelni.

Fél évszázad legkisebb csapata?

Ami egy „londoni méretű”, azaz 157 tagú magyar olimpiai csapat riói felvonulásának esélyeit illeti, van ezzel kapcsolatban erősen pesszimista, de ugyanúgy derűlátóan optimista jövendölés is. A szakemberek szigorúbban ítélkező csoportja úgy véli, hogy jövőre csak Benedek Tibor vízilabdacsapata tehet kísérletet a 2012-es érem nélküli bizonyítvány kijavítására, az akkori ötödik hely rossz emlékének feledtetésére. Azaz: a női pólózok, illetve a férfi és női kézilabdázók el sem jutnak az ötkarikás versenyek brazíliai színhelyére. A leminősítés leginkább vonatkozik a lemondott Németh András Dániából vert seregként hazatért női együttesére, amelyen már csak az ellenfelek eredményei, illetve helyezései segíthetnek. Ha a borúlátó jóslatok beigazolódnak, akkor jövő nyáron az elmúlt fél évszázad legszerényebb létszámú magyar csapatának kell az ünnepélyes megnyitón felvonulnia. Csak összehasonlításképpen: Athénban 209, Pekingben 171, Londonban pedig már csak 157 tagú volt a nemzeti színeket képviselő együttesünk, ám az is igaz, hogy az alig másfél százas létszámú gárda hősei 18 érem megszerzésével jeleskedtek, amiből nyolc arany volt.

A jövőt még rózsaszínben látók ugyanakkor azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy mégis csak összejön az „álombeli négyes”, tehát a jövő évi sportági csúcstalálkozókon, valamint az olimpiai kvalifikációs, illetve pótselejtezős tornákon mind a pólós, mind pedig a kézilabdás válogatottak is sikerrel verekedik át magukat, és így négyesben azonnal ötvenhat fővel meg is emelik az olimpiai indulásra jogosultak jelenleg alacsony számát.

Atléták, kajakozók, kenuzók, és úszók az élen

Ennek a vártnál lassabban bővülő társaságnak, amely jelenleg 35 férfi és 22 női versenyzőből áll, egészen különös az összetétele. A kvóták zömét, szám szerint 45-öt mindössze három sportág képviselői hozták össze. Tizenhatot az egynél több olimpiai éremre aligha számító atléták, 15-öt a kajakozók és a kenuzók, 14-et az úszók, akik viszont ismét a magyar sport „húzó ágazatai” lehetnek, sőt, ha minden álom megvalósul, akár hat aranyérmes „zsákmánnyal”. Ez pedig egy esetleges gyengébb csapatteljesítmény esetében is általános „hangulatjavító” produkciónak számítana. A vezető hármas mögött a sportlövészek (5 kvóta) következnek, majd további négy sportág (öttusa, vitorlázás, birkózás és szörf) együttesen is csupán hat kvótával.

Ezek után a jó hír az, hogy a cselgáncsozók közül kilencen, a vívóválogatottból pedig nyolcan állnak ígéretesnek is nevezhető helyen a sportáguk ranglistáján, de nekik is rá kell még kapcsolniuk az olimpia esztendejében. Náluk is jobban a jelenleg „nullára” álló ökölvívóknak, súlyemelőknek, tornászoknak és evezősöknek.

4-5 arany Rióból?

Amerikai és olasz statisztikusok, akik szinte mindig az olimpiát megelőző esztendő világversenyei és a ranglistái alapján igyekeznek előrejelzést adni, nekünk, magyaroknak 4-5 aranyérmet, és a londoninál kevesebb olimpiai pontot érő helyezést jósolnak. A miheztartás végett: 2012-ben Londonban 24 sportágban illetve szakágban képviseltette magát a magyar sport, ebből 13 szerzett pontot, 11-nek egy sem jutott. A pontjaink 29.13 százalékát a kajakozók és kenuzók gyűjtötték össze, az úszók 16.54 százalékkal járultak hozzá a csapat sikeréhez, a cselgáncsozók pedig 10.24 százalékkal. De ami ennél is fontosabb: a várakozást felülmúló 8 arannyal, 4 ezüsttel és 6 bronzzal igen magasra került a mérce. Aminek most nehéz lesz nekifutni.

(Forrás: Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter)

Hozzászólások