Ausztrál foci - Véget ért egy korszak
Véget ért egy korszak
Fotó: Europress/Getty

Véget ért egy korszak

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/09/16 22:29

A Western Bulldogs csapata vetett véget a Hawthorn Hawks csodálatos sorozatának, amikor legyőzte a háromszoros bajnoki címvédő csapatot az Ausztrál Futball Liga (AFL) mai rájátszás mérkőzésén, 87.823 néző előtt a Melbourne Cricket Groundon.

Ez 2010 óta az első alkalom, hogy a buldogok bejutottak az elődöntőbe. Egyben az idei rájátszás volt 2010 óta az első, amelyben nem nyert egyetlen mérkőzést sem a Hawks csapata.

A Bulldogs 107-84-es győzelmet aratott, és a harmadik negyedben döntötte el a mérkőzést, amikor sorozatban hat gólt lőtt az öregedő játékosállománnyal rendelkező Hawthornnak. Ráadásul Tory Dickson egy hatpontos találattal indította az utolsó játékrészt, amivel 32 pontra nőtt a különbség, és ezzel minden Hawks-féle reménykedés véget ért.

A vesztes csapat még viszonylag szorossá tudta tenni a végeredményt, hiszen az utolsó öt gólból négyet ők szereztek, de ennek már nem volt tétje, és nem volt jelentősége. A Bulldogs hatalmas sikere azt is jelenti, hogy 1998 óta mindössze másodszor fordult elő, hogy egy csapat az alapszakasz hetedik helyén végezve jutott be az elődöntőbe. Ahol majd a Greater Western Sydney lesz az ellenfél.

A buldogok sztárja, Marcus Bontempelli volt a mérkőzés legjobbja: kontrollálta a középpályát, 27 labdabirtoklása volt, és két gólt lőtt. Nála is eredményesebb volt két csapattársa: három-három gólt szerzett Jake Stringer, valamint Liam Picken. Szépen megosztoztak a gólokon a győztes csapat tagjai, hiszen a 16 találatot összesen tíz játékos érte el.

A sokkal rutinosabb Hawks kezdett jobban, de hamar megfordult a játék képe, amikor a Bulldogs átvette a kezdeményezést, és minden játékelemben felülmúlta az utóbbi három szezon legjobb csapatát. Edzőjük, Luka Beveridge azt mondta a meccs előtt, hogy az intenzitás, az akarás és a bátorság fog dönteni. Természetesen igaza lett. És a Bulldogs szurkolói a harmadik negyedben mutatott elsöprő játékot látva joggal gondolhatnak arra, hogy kedvenc klubjuk idén akár megszerezheti második bajnoki címét. Az első, és eddig egyetlen alkalommal 1954-ben jött össze nekik a végső siker.

Nagy kérdés, hogy mi vár a Hawthorn csapatára a következő szezonban. A rengeteg idősnek számító játékos miatt könnyen lehet, hogy egy ideig nem lesznek ott a legnagyobb favoritok között. Kár lenne, ha nem tudnának fiatalítani, de ez nem is olyan egyszerű, amikor egy csapat tele van hatalmas sztárokkal.

Forrás: afl.com.au

Hozzászólások