Ausztrál foci - Történelmi Kenguru-siker
Történelmi Kenguru-siker
Fotó: Europress/Getty

Történelmi Kenguru-siker

Buzás GáborBuzás Gábor
2015/09/19 15:03

A hétvégén két meccset rendeztek az Ausztrál Futball Liga rájátszásában. Ezeken a találkozókon dőlt el, hogy melyik két csapat lesz az ellenfele az elődöntőbe már bejutó Fremantle, illetve West Coast csapatának. Pénteken a Hawthorn Hawks fogadta az MCG-ben az Adelaide Crows együttesét, és sajnos elmaradt a nagy csata: a kétszeres bajnoki címvédő hazaiak már az első negyedben 32 pontos előnyre tettek szert, és ezzel villámgyorsan el is dőlt a továbbjutás sorsa. Az Adelaide hitetlenül játszott, de ez a tény sokkal inkább a Hawthorn dicsérete, mintsem a vendégek kritikája, ugyanis a Hawks egyáltalán nem hagyta kibontakozni az ellenfél játékosait, óriási nyomást helyezett rájuk már a saját 50-esükön belül is. Ennek következtében igen sok igen komoly hibát követett el az Adelaide, és 135 - 61-re kikapott.

A Hawthorn bajnokhoz és bajnokesélyeshez méltó teljesítményt nyújtott. Az egész csapat remekelt, de még az igen magas átlagszínvonalból is kiemelkedett a két Lukács: a csapatkapitány, Luke Hodge számos labdaszerzés és kiváló passzjáték mellett még négy gólt is összehozott, Luke Breust pedig hat góllal a meccs legeredményesebb játékosa volt. Szintén kiemelendő James Frawley játéka, aki gyakorlatilag leszedte a pályáról az Adelaide csapatkapitányát, Taylor Walkert, és ugyanezt megtette Ben Stratton, akinek Eddie Betts semlegesítése volt a feladata. A múlt héten öt gólig jutó apró termetű csatár ezúttal nem rúgott egyetlen hatpontost sem. Josh Jenkis viszont rúgott négyet, Patrick Dangerfield pedig rengeteget küzdött, sok labdát szerzett, és szerzett egy egészen elképesztő gólt is az első negyedben, amikor még úgy tűnt, hogy ez egy szoros meccs lesz. Íme:

Szombaton a Sydney Swans fogadta a North Melbourne Kangaroos csapatát. A jobb alapszakasz helyezés és a hazai pálya előnye ellenére is kevésbé tűnt esélyesnek a Sydney, annyira sok fontos játékos nem léphetett pályára náluk sérülés miatt. A Kangaroos a nyolcadik helyen zárta az alapszakaszt, és abból a pozícióból még soha egyetlen csapat sem jutott be a rájátszás elődöntőjébe. A kenguruk tavaly a hatodik helyről már végrehajtották ezt a bravúrt, és most is sikerrel jártak. Ez egyben visszavágás is volt a tavalyi elődöntőbeli vereségért, amikor a Sydney 71 pontos győzelmet aratott.

Küzdelmes, kevés pontot hozó meccset játszott a két csapat. A Swansnál két fontos gólszerző is hiányzott Lance Franklin és Luke Parker személyében, és így nemigen lehetett más esélyük, mint hogy kőkemény védekezéssel minél alacsonyabb pontszámon tartják az ellenfelet, hiszen egy gólversenyben szinte biztosan alulmaradtak volna. Ezt a feladatot remekül végezték a hazai játékosok, és a félidőben csak 36 - 21-re vezetett a vendégcsapat. Figyelembe véve a kék-fehérek remek támadási potenciálját, ez mindenképp komoly sikernek mondható. De csak részsiker volt.

A harmadik negyedben sem tudott ellépni a Kangaroos, és úgy nézett ki, hogy akár fordíthat is a Sydney, amikor a záró játékrész elején Tippett góljával hét pontra felzárkóztak. Ekkor azonban egy komoly kengururoham következett, és a következő mintegy negyed órát 26 - 2-re nyerték a vendégek. Ezzel el is dőlt a meccs, ahol a sok hazai hiányzó mellett az is a Kangaroos mellett szólt, hogy ők pihentebbek voltak edzőjük, Brad Scott két héttel ezelőtti zseniális húzása miatt. A végeredmény 77 - 51. Brent Harvey ismét csodásan játszott, a győztesek igazi motorja volt.

A jövő heti elődöntőkben a Fremantle fogadja a Hawthornt, a West Coast pedig a Kangaroost. Az Eurosport 2 az előbbi mérkőzést fogja élőben közvetíteni pénteken 12:20-tól.

Hozzászólások