Ausztrál foci - Szexista kommentek céltáblája lett, pedig akár az év sportfotója is lehetne
Szexista kommentek céltáblája lett, pedig akár az év sportfotója is lehetne
Fotó: Europress/AFP

Szexista kommentek céltáblája lett, pedig akár az év sportfotója is lehetne


2019/03/21 14:06

Tayla Harris, a Carlton a női ausztrál focicsapatának 21 éves sztárcsatárja a Western Bulldogs elleni mérkőzésen megszerezte a vezetést jelentő gólt csapatának, amely egyébként 38-41-re meg is nyerte a találkozót. Az első találat miatt pedig elég nagy felhajtás kerekedett a meccset követően a neten, ami azonban nem a mérkőzésről, vagy Harris teljesítményéről szólt, hanem a gólt rúgó játékosról készült fotóról, amit a trollok szexista, tárgyiasító és zaklató kommentek tömkelegével árasztották el.

A képet, amely az elrúgás utáni pillanatról készült, a Seven, az AFL, azaz az ausztrál foci közvetítési jogával rendelkező csatorna osztotta meg a közösségi médiában, "Az év fotója" felirattal. És ha ebből a szempontból nézünk rá, teljesen világos, hogy mire gondolhatott az - bárki is legyen - aki már márciusban úgy érezte, ennél idén már nem születhet jobb sportfotó az ausztrál futballban: Harris a levegőben, félelmetesen magasra emelt rúgó lábbal, és a labdára fókuszáló elszánt tekintettel a mozdulat közben kimerevítve szinte olyan, mint egy japán anime harcosa.

2347.jpg

Tayla Harrisnek ez a rúgás a védjegye, de messze nincs egyedül ezzel a technikával az ausztrál foci mezőnyében, számos férfi játékosról készült már hasonló fénykép. Többek között Edward James, azaz "Ted" Whittenről is, az ausztrál foci egyik legnagyobb játékosáról, akinek épp ebben a pózban állítottak szobrot Ausztráliában, és akinek az ikonikus rúgótechnikájához gyakran hasonlítják Harrisét is.

tw.jpg Fotó: Europress/AFP

A fotót azonnal felkapta az internet népe, de nem elsősorban azért, hogy Harris gólját, vagy az egész mérkőzésen nyújtott teljesítményét éltessék, esetleg a fényképész munkáját méltassák. Vulgáris, szexista, tárgyiasító, sőt zaklató kommentek tömkelege érkezett a poszt alá. 

"A kommentek olyan szavakat tartalmaztak, amiket ki sem tudok mondani, visszataszító dolgokat" - nyilatkozta Harris. "Ha van bármi, amit internetes szexuális zaklatásnak hívhatunk, akkor szerintem ez kimeríti a fogalmat. Egy csomó kommentelőnek vannak gyerekei, fiatal lányok... Hogy lehet bárki is biztos abban, hogy ők [mármint a kommentelők] nem fogják valóra váltani a szavaikat?

"A kommentek, amik arról szólnak, hogy hogyan focizok, nem aggasztanak engem. Én rendben vagyok azzal, ha az emberek kommentálják, vagy kritizálják a játékomat, Tudom, hogy ez a futball része. De ott vannak azok a kommentek, amiket olvasva a családtagjaim aggódni fognak az én épségem miatt. Mert persze, ezek az emberek egyelőre a képernyők mögött vannak, de senki nem tudhatja, hogy nem fognak felbukkanni a pályánál hétvégén?"
- így beszélt Harris arról, hogy miért vált hirtelen félelmetessé számára a munkakörnyezete, és hogy miért döntött úgy, hogy ahelyett, hogy egyszerűen csak ignorálná a vállalhatatlan kommenteket, inkább szembeszáll velük.

Ahhoz, hogy az eset botrányossá fajuljon, persze nemcsak arra volt szükség, hogy a hozzászólók egymást hergelve, és gyakran az internet által felkínált anonimitásába burkolózva a futballistán köszörüljék a nyelvüket, hanem az is, hogy a fotót megosztó 7AFL borzasztóan sokáig tétlenül figyelje az eseményeket. Hiába jelentették ugyanis rengetegen az esetet, az ausztrál focit közvetítő csatornánál egészen keddig nem léptek, majd mire végre rászánták magukat, hogy közbeavatkozzanak, sikerült kiválasztaniuk a lehető legrosszabb megoldást: törölték a fotót és kiadták az alábbi közleményt:

"Nemrég megosztottuk az AFLW játékosának, Tayla Harrisnek a képét. Ezzel az eredeti célunk az volt, hogy éltessük az erőt, a sportosságot és azokat a képességeket, amikkel a Carlton lélegzetelállító győzelmet aratott a Western Bulldogs ellen.

A kép számtalan hozzászólást kiváltott, amelyeknek egy része illetlen és sértő volt. Ennek következtében a képet és a kommenteket töröltük."


Nem nehéz belátni, hogy az 7AFL részéről miért amellett döntöttek, hogy ahelyett, hogy a rengeteg hozzászólást végigolvasva valaki nekiálljon moderálni a poszt alatt kialakult káoszt, inkább kitörlik az egészt, úgy ahogy van. Ezzel valójában csak a szőnyeg alá seperték volna a problémát, igyekeztek meg nem történté tenni a számukra kínos esetet. Azonban, ahogy Kasey Symons írása arra tökéletesen rávilágítaz eredeti bejegyzés törlése nem a trollokat és a zaklatókat bünteti, sőt, végső soron épp arra erősít rá, amiről ezek a vulgáris kommentek szóltak.

"Itt nem arról van szó, hogy a sportolók nem bírják a kritikát. Nem is arról, hogy mindenkinek joga van véleményt formálni a mérkőzésről. Ezek a kommentek nem kritikát fogalmaznak meg. Nem is a mérkőzésről szólnak. Ezek szexista, célzott támadások, amelyek lecsupaszítják a sportolók erejét, akik azért küldik harcba a testüket, hogy azt a játékot játsszák, amit imádnak. Az ő testüket ezek után megbecstelenítik azoknak az embereknek a gyűlölködő és moderálatlan hozzászólásai, akiknek a hatalma megsokszorozódik, akkor, amikor ilyen változást érnek el.

Ennek a posztnak a törlése nem az elkövetőket bünteti. Azokat a sportolókat bünteti, akiket ezek az elkövetők célba vesznek. Azáltal, hogy nem moderálják, blokkolják és jelentik azokat, akik a billentyűzet mögött ülnek, azt üzenik a sportolóknak, hogy nem érnek annyit, hogy küzdjenek értük. Ez az üzenet aztán a társadalom és az internet aggodalmain keresztül tovább gyűrűzik, lehetővé téve a trollok számára, hogy folytassák, és a sportolókra hagyva a feladatot, hogy ezzel megküzdjenek."

A 7AFL reakciója sokakat felháborított, a Twitteren elkezdett terjedni a #GoTaylaGo hastag, és  számos ausztrál női sportoló állt ki nyilvánosan Harris mellett, köztük például az olimpiai bajnok kerékpározó, Anna Meares:


Tayla Harris mindezek után maga osztotta meg a hivatalos Twitterén a 7AFL oldaláról törölt képet, ezzel a felirattal: "Itt egy kép rólam, munka közben... Gondoljatok erre a méltatlan kommentjeitek előtt, állatok."


A Tayla Harrisről készül képet eredetileg posztoló, majd a hozzászólásokat nem moderáló, és a fotót kommentestül, mindenestül törlő 7AFL végül kiadott még egy nyilatkozatot, azzal együtt, hogy ismét megosztotta a Harrisről készített fényképet is. Ebben azon túl, hogy bocsánatot kér a csatorna, elismeri, hogy a poszt törlése rossz üzenetet közvetített, és ígéretet tesz arra, hogy a trollokat a jövőben távol tartják majd az oldaluktól.

"A szándékunk az volt, hogy kiemeljük Tayla Harris atletikusságát és ezentúl is azért fogunk dolgozni, hogy a női focit éltessük" - zárul a 7AFL legfrissebb posztja ez ügyben.

via BBC, The Guardian

Hozzászólások