Ausztrál foci - Összejött az álomdöntő
Összejött az álomdöntő
Fotó: Europress/Getty

Összejött az álomdöntő

Buzás GáborBuzás Gábor
2015/09/27 10:50

Az idei szezont tekintve három csapat emelkedett ki az Ausztrál Futball Liga mezőnyéből: az alapszakaszt szinte végig vezető és megnyerő Fremantle, a kétszeres címvédő Hawthorn, és a második helyen végző West Coast. Amikor meglett az elődöntők párosítása, azt gondolom, sokakban merült fel, hogy egy Hawthorn - West Coast mérkőzés lenne az igazi döntő, és így is lett.

Pénteken a Hawthorn a Fremantle otthonába látogatott, és végig dominálva győzött. A negyedik negyed közepéig nem volt teljesen egyértelmű a vendégsiker, ugyanis a Frematle óriásit küzdött, és a többször is 20 pont fölé kúszó hátrányból többször is visszajött 10 környékére. Az utolsó játékrész elején 11 pontra jött fel a Freo, de Barlow és Walters is kihagyott egy-egy nagy helyzetet, ezután pedig két hatalmas védelmi hiba végleg eldöntötte a találkozót. Négy gólt lőtt zsinórban a Hawthorn, az első kettőt Rioli, és aztán a remekül védekező Duryea is betalált: ez volt az utolsó szög a Fremantle koporsójában.

Az alapszakaszt elsősorban a remek védekezésének köszönhetően megnyerő Fremantle tehát ironikus módon éppen kapitális védelmi hibái miatt kapott ki az elődöntőben. Elől sem volt hatékony a hazai csapat, és Ross Lyon vezetőedző elismerte a meccs után, hogy támadásban mindenképp fejlődniük kell. Ezzel nehéz vitatkozni, ha csak azt nézzük, hogy az alapszakasz 22 meccsén átlagosan közel 30 ponttal kevesebbet szerzett a csapat, mint a Hawks.

Ezzel együtt nagyot küzdött a Freo, és különösen kiemelendő Nat Fyfe, aki már az első negyedben bicegett, de végigharcolta a meccset, vetődött, szerelt, labdát szerzett, ahogy csak tudott. Mindez egészen elképesztő teljesítmény annak fényében, hogy, mint később kiderült, elrepedt a szárkapocscsontja. A harmadik negyed végén is megpróbált szerelni, de térd alatt csúszott be, és Suckling hatalmas gólt szerzett szabadrúgásból:

A szombati meccsen sokkal egyértelműbbek voltak az esélyek, hiszen az egy hetet pihenő West Coast fogadta az alapszakasz nyolcadik helyéről bravúrosan elődöntőbe jutó Kangaroost, ahol a fáradtság igen komoly tényező lehetett. Eleinte még a vendégek vezettek, egészen a félidőig, de a meccs második felében jött a hazai henger, és sima továbbjutás lett  vége. A Kangaroos a második félidőben mindössze három gólt szerzett, ezzel szemben az Eagles hetet rúgott, plusz 12 szélest. Mindkét csapatnál jóval több volt a széles, mint a gól, pontatlan, ideges meccs volt. Ami persze nem csoda, hiszen hatalmas volt a tét.

A győztes csapatból mindenképp kiemelendő Wellingham, Priddis és LeCras, akik rengeteget dolgoztak, és a kemény melót intelligenciával ötvözték az egész meccsen. Rajtuk kívül fontos volt a gólkirály Kennedy szerepe is, aki ezúttal csak két gólig jutott, viszont ezek közül az első igencsak szükséges volt, hiszen a West Coast a második negyed 5. percéig nem tudott betalálni a két középső pózna közé. És nem is akármilyen gól volt ez: Kennedy hatalmasat ütközött a mark pillanatában, aztán levetette magáról közel százkilós ellenfelét, és mintha mi sem történt volna, pár lépéssel később megszerezte a hat pontot. Szuperklasszis:

Hozzászólások