Ausztrál foci - Jó ötlet szándékosan veszíteni?
Jó ötlet szándékosan veszíteni?
Fotó: Europress/Getty

Jó ötlet szándékosan veszíteni?

Buzás GáborBuzás Gábor
2015/09/05 14:44

Az Ausztrál Futball Liga alapszakaszának utolsó fordulójában született néhány érdekes eredmény. A legnagyobb papírforma borulást a Brisbane okozta a Western Bulldogs legyőzésével. Az utolsó hely elől menekülő hazaiak az első negyed végére 31 pontos hátrányba kerültek, de végül fordítottak egy változatos meccsen, ahol 16-szor változott, hogy éppen ki vezet. A Brisbane 130 - 122-re győzött, a Western Bulldogs pedig talán elnagyképűsködte a meccset, mondván, hogy három fontos játékosuk pihentetése mellett is simán meglesz a győzelem. Tévedtek, de szerencséjükre az Adelaide Crows is kikapott, és így a bulldogoknak nem kell idegenbe utazniuk a rájátszás első körében.

A Bulldogsnál sokkal több cserét hajtott végre a Fremantle és a Kangaroos, és mindkét csapat ki is kapott. A Kangaroos érdekes helyzetben volt, mert ha veszítenek a Richmond ellen, akkor biztos, hogy nem kell Adelaide-be utazniuk a rájátszásban. És bár ez nem volt kimondva, könnyen lehet, hogy fontos motiváló tényező volt, amikor Brad Scott, a csapat vezetőedzője három rendkívül fontos játékosát (Goldstein, Dal Santo és Waite) is pihentette. Még így is vezetett a csapat az igen alacsony színvonalú első félidő után, de a harmadik negyedben a Richmond elgázolta a kék-fehéreket.

Egy csodás richmondi szerelés

Ezzel a Kangaroos "elérte", hogy a következő héten, immár a rájátszásban, megint a Richmonddal játszhat. És azt hiszem, ez a tény (Brad Scott nagyon jól tudta, hogy ha kikapnak, ez lesz a helyzet) fontos szerepet játszott a mintegy szándékos vereségben. Nem árt, ha az ellenfél kicsit elbízza magát. Rendkívül nehéz ezen a szinten két egymást követő héten legyőzni egy-egy erős csapatot, hát még kétszer ugyanazt a gárdát! Ráadásul természetesen vissza fog térni a Kangarooshoz a három fent említett sztár, és sokkal, de sokkal erősebb lesz a csapat. Nyilván csak a jövő héten kapjuk meg a választ arra a kérdésre, hogy jó ötlet volt-e feladni ezt a meccset, de most úgy tűnik, hogy semmiképp sem ostobaság.

Ugyanakkor ezzel szembe lehet állítani Damien Hardwick, a Richmond edzője idézetét, mely eredetileg Denis Pagantől származik: "Ne játssz a formával." Azaz, ha jó formában van egy csapat, azt nem szabad egy-egy leadott meccsel megtörni. Márpedig a Kangaroos ezt tette. Egyébként Hardwicktől ez az idézet a pszichikai hadviselés része, hiszen Pagan éppen a Kangaroos legendás játékosa és edzője volt.

A forduló legérdekesebb vereségét az alapszakaszt már a múlt héten megnyerő Fremantle szenvedte el. Ellenfelük az egyébként igen erős, de a rájátszásba be nem jutó Port Adelaide volt, akik ellen éppen ki is lehet kapni. Főleg akkor, ha egy csapat 12 játékosát pihenteti! És itt már nagyon komolyan felmerül a Pagan-féle mondás igazsága. Mert a fél Fremantle-nek úgy kell a jövő hétvégén kiállnia a Sydney Swans elleni rangadóra, hogy megalázó vereséget (122 - 53) szenvedett el egy kieső csapattal szemben. Persze akik visszatérnek a kezdőcsapatba, azokkal aligha lesz gond, de tán azokra is gondolni kellene, akik ma ott voltak a pályán, és beleszaladtak a késbe.

Hozzászólások