Ausztrál foci - Hattyúk vagy varjak?
Hattyúk vagy varjak?
Fotó: Europress/Getty

Hattyúk vagy varjak?

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/09/15 10:44

Kisebbfajta meglepetést jelentett az alapszakaszt megnyerő Sydney Swans veresége a "kis-Sydney" ellen az Ausztrál Futball Liga rájátszásának első körében. A papírforma borulása két következményt vont maga után: a Greater Western Sydney már be is jutott az elődöntőbe, és pihenhet ezen a héten. A Swans ezzel szemben öldöklő csatára kényszerül az alapszakasz 5. helyén végző Adelaide Crows ellen. Ami semmiképp sem lesz sétagaloppnak nevezhető, még hazai pályán, azaz Sydneyben sem.

A két csapat az idei szezonban mindössze egyszer találkozott, és akkor 10 ponttal az Adelaide győzött, igaz, házigazdaként. De ez már nagyon régen történt, öt hónappal ezelőtt. Egyértelmű, hogy a mostani találkozón a Crows számára a védekezés lesz a kulcs. A kis-Sydney 55 ponton tudta tartani az alapszakasz győztesét, ami egészen fantasztikus teljesítmény, és ezt kellene valahogyan lemásolnia az Adelaide-nek is a sikerhez.

Az egyik legfontosabb védelmi meló Daniel Taliára fog esni, akinek Lance Franklint kell fognia. "Buddy" a múlt héten gól nélküli meccset jegyzett, és ezzel nagyban hozzájárult a Swans idei legalacsonyabb pontszámú mérkőzéséhez. A sztárcsatár mellett persze a teljes középpályát akadályozni kell a hatékony támadásépítésben. Itt elsősorban Dan Hannebery hatástalanítása lesz érdekes kérdés, mégpedig azért, mert a Crows nem játszik emberfogóval. Ezúttal azonban lehetséges, hogy ráállítanak valakit a játékmesterre, aki a két csapat áprilisi meccsén 38 passzig jutott (ez sok). Az a legvalószínűbb, hogy több védő igyekszik majd felváltva megfogni őt.

Ugyanakkor a Swans védőinek is bőven lesz feladata, hiszen a Crows csapatából célszerű lenne kivenni Eddie Bettset, aki élete formájában játszik, és az előző meccsen, a Kangaroos ellen négy gólig jutott. Nick Smithé lesz a megtisztelő feladat, aki viszont a múlt héten nem végzett tökéletes munkát Toby Greene ellen. Betts mellett természetesen bőven van még hatékony támadó az Adelaide-nél; a csapatkapitány Taylor Walker, valamint Josh Jenkins és Tom Lynch mind-mind nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a Crows zárta a legtöbb, mégpedig messze a legtöbb ponttal az alapszakaszt.

És vajon melyik csapat szenvedte el messze a legkevesebb pontot idén? Naná, hogy a Swans.

Forrás (részben): afl.com.au

A mérkőzést élőben közvetíti az Eurosport 2 szombat délelőtt 11:15-től.

Hozzászólások