Ausztrál foci - Hattyúk vagy Sólymok
Hattyúk vagy Sólymok

Hattyúk vagy Sólymok


2014/09/26 19:10

Szeptember utolsó szombatja hagyományosan a nagydöntő (Grand Final) időpontja az ausztrál futball bajnokságban. Az AFL rájátszásának a csúcspontja idén igazi álompárosítást hoz, hiszen az alapszakasz két legerősebb csapata, a 2012-es bajnok Sydney Swans és a címvédő Hawthorn Hawks csap majd össze a bajnoki címért. A meccs ugyan a 2012-es döntő visszavágójaként is felfogható, ám a felvezetés mégsem ezen tematika köré épült az elmúlt napokban Ausztráliában.

Az ok pedig egy ember, a liga jelenlegi talán legjobb csatára, Lance Franklin. A méltán népszerű Buddy ugyanis tavaly még Hawks mezben lett bajnok, a 2013-as finálé után ugyanakkor eléggé botrányszagú körülmények után költözött át Sydneybe, ahol eredetileg a Giants látta volna szívesen, ám végül a Swans kilenc évre szóló, Ausztráliában gigaszerződésnek minősülő tízmillió dolláros kontraktusát firkantotta alá. Eleinte ugyan voltak bizonytalanabb meccsei, utána azonban felvette az utazótempót és elkezdte törleszteni az árat. Franklin az alapszakasz gólirálya lett (immár harmadszor) és most már egykori edzője, Alastair Clarkson feje főhet, hogy miként fogja megállítani őt.

A magyar idő szerint szombaton reggel fél hétkor kezdődő döntőben (Eurosport2 - ÉLŐ) senki nem vár egyoldalú találkozót, a két idei találkozásukhoz hasonlóan szoros végjáték ígérkezik. Az idei nyolcadik fordulóban a Swans győzött hazai pályán 19 ponttal, tíz fordulóval később viszont a Hawsks a mostani döntőnek is helyszínéül szolgáló MCG-ben tíz ponttal nyert. "A döntőben nincs hazai pálya előnye" mondás örökérvényűségében bíznak Sydney vezetői, mert csapatuknak bizony utazniuk kellett a fináléra. Az MCG teltházas (százezer nézőt várnak a helyszínre) publikuma előtt a Swans támadósora (Tippett, Franklin, Ried, Goodes) hasonló mészárlást tervez, mint az elődöntőben a North Melbourne ellen.

Az alapszakaszt gyengén kezdő Sydney elmúlt húsz meccséből 18-at meg tudott nyerni, sérülések szinte alig nehezítik a csapat dolgát, így teljes összeállítással készül a döntőre, ahol alighanem Buddy semlegesítése lehet majd a kulcs a Hawthorn győzelméhez. A Hawks eddig története során egyszer tudott mindössze címet védeni (még a nyolcvanas évek végén), a Sydneyben viszont az immáron 351. bajnoki meccsén pályára lépő Adam Goodes lehet az aki történelmet írhat, ha nyer a Swans, akkor ő lesz a klub történetének első háromszoros bajnoka.

A döntő előtt amolyan ráhangolódásként álljon itt a 2012-es Grand Final összefoglalója, amelyet nagy hajrával a Swans tudott megnyerni 91-81-re

Hozzászólások