Ausztrál foci - Fieszta Melbourne-ben
Fieszta Melbourne-ben
Fotó: Europress/Getty

Fieszta Melbourne-ben

Buzás GáborBuzás Gábor
2015/10/03 09:49

Az AFL nagydöntője a Melbourne-i Hawthorn Hawks és a perthi West Coast Eagles csatáját hozta. Illetve azt hittük, hogy csata lesz, de sajnos egy pillanatig sem volt kiegyenlített a küzdelem. A Hawks annyira megfojtotta az Eagles játékát, hogy alig-alig jutott levegőhöz a csapat. Hiába volt náluk a mezőny egyik legjobb ruckmanje Naitanui személyében, hiába övék az idei gólkirály, Kennedy, valamint a tavalyi Brownlow-díjas Priddis, és hiába vannak még olyan kiváló játékosaik, mint például LeCras, Wellingham és Gaff, nem mentek semmire. Csak ritkán tudtak kiszabadulni a saját védőterületük környékéről, még ritkábban vitték végig a labdát a pályán, és az adódó gólhelyzeteiket nagyon gyatra százalékban váltották gólra.

Ezzel szemben a Hawthorn fantasztikus lövési hatékonysággal játszott, az első tíz pontszerzésük közül kilenc gólt hozott, amivel egy félidő alatt felülmúlták a West Coast egész meccsen nyújtott teljesítményét. Ez volt az az időszak, amikor megnyerte a meccset a címvédő, hiszen kilenc gól lőttek zsinórban, és a félidei nagyszünetben 31 ponttal vezettek. A harmadik negyedben további 19 pontot tettek hozzá az előnyhöz, és ezzel végképp eldöntötték a bajnoki cím sorsát.

A Hawthorn játékosai jól és sokat mozogtak, és ügyesen járatták a labdát, mindig volt kinek passzolni, és gyakorlatilag minden sikerült a csapatnak. A West Coast teljesen hatástalan volt, aminek lehet, hogy a pálya az oka, hiszen az MCG-ben idén mindössze egyetlen meccset játszott a csapat, míg a Hawthorn kilencet. Jóval szélesebb ez a pálya, mint a West Coast hazai stadionja, a Domain. Ők ott tudnak igazán jól muzsikálni, nem csoda, hogy három hete simán legyőzték a Hawthornt.

Alighanem jót tett a Hawksnak az a vereség a rájátszás első hetében, mert azóta mindhárom meccsükön remekeltek, és a mai napon az elejétől fogva nagyon jól tudták, hogy mivel lehet legyőzni az ellenfelet. És nem csak tudták, hanem meg is valósították. Ami azt jelenti, hogy meglett a sorozatban harmadik bajnoki cím, a klub történetében először. Minden egyes játékos remekelt a Hawthornnál, de még közülük is kiemelkedett Cyril Rioli, aki meg is kapta a Norm Smith-érmet, a nagydöntő legjobb játékosának járó díjat. Ő szerezte csapata első két gólját, és a gólok előkészítésében, valamint a folyamatos, kőkemény letámadásban is oroszlánrésze volt.

Hozzászólások