Ausztrál foci - Drámai búcsúk a rájátszásban
Drámai búcsúk a rájátszásban
Fotó: Europress/Getty

Drámai búcsúk a rájátszásban

Buzás GáborBuzás Gábor
2015/09/14 16:57

Két olyan mérkőzést játszottak az AFL rájátszásának első hetében, ahol a vesztes már ki is esett, nem folytathatja. A Western Bulldogs - Adelaide Crows összecsapás volt az első, ezt a mérkőzést közvetítette az Eurosport 2 szombaton. És milyen jó választás volt! Egészen magas színvonalú, végig izgalmas, abszolút rájátszásbeli csatát láttunk, és persze drámát, hiszen egyik csapat sem érdemelt vereséget.

Az Adelaide jutott tovább 109-102-es eredménnyel, talán azért, amiért előzetesen is az ő sikerük tűnt valamivel valószínűbbnek: mert nekik van több sztárjátékosuk, akik ilyen helyzetben a legjobb játékukat nyújtják. Közülük is kiemelendő Eddie Betts, aki öt góllal zárta a meccset, és ebből hármat az első negyedben rúgott. A Bulldogs egyébként csodásan kezdett a szokásához híven kicsit lassan bemelegedő Adelaide ellen, és percek alatt elhúzott 19-0-ra. A negyed közepe táján viszont már a Crows vezetett, és nem is adta ki az előnyt a kezéből a negyedik játékrészig. Csodás nyitónegyed volt, 10 góllal, lüktető irammal, szabad, parádés támadófocival.

Eddie Betts, az Adelaide egyik hőse

A folytatásban mindkét csapat jobban odafigyelt a védekezésre, és valamivel kevesebb gól született, de továbbra is izgalmas maradt a meccs. Az első negyed után 9, a második után 8, a harmadik végén 11 ponttal ment az Adelaide. A negyedikben viszont három zsinórban szerzett góllal fordított a Bulldogs. Ezután azonban Walker igazi csapatkapitányként játszott, és egy góllal plusz egy gólpasszal segített az újabb fordításban.

Ha pozitívan nézzük a dolgot, azért nyert az Adelaide, mert kicsit jobban koncentrált. Ha inkább bűnbakokat keresünk a másik oldal vereségére, akkor elsősorban Grant és Bontempelli neve említhető, akik fejenként két-két könnyű helyzetet hagytak ki, védett szituációból nem szereztek gólokat, amikor kellett volna. A bulldogok 14 gól mellett 18 szélest szereztek, tehát több pontszerző akciójuk volt, mint az ellenfélnek, mely 16.13-mal zárt. A pontatlansága miatt esett ki a Western Bulldogs.

A Richmond Tigers és a North Melbourne Kangaroos meccse hasonlóan szorosan alakult. Bejött Brad Scott húzása, az alapszakasz utolsó fordulójában jó ötlet volt pihentetni a legfontosabb játékosokat, és az sem volt baj, hogy a csapat kikapott a Richmondtól. Így sokkal éhesebben jöttek ki a rájátszás első fordulójára, és végül 17 pontos győzelmet arattak. Ezzel együtt győzhetett volna a Richmond, de a negyedik negyedben nem kaptak meg egy jogosnak tűnő szabadrúgást a Kangaroos 50-esén belül, ami szinte garantáltan gólt hozott volna.

Ez az incidens annyira megzavarta a csapatot, hogy innentől fogva a nagy helyzetek is kimaradtak (Vickery 30-ról zavartalanul lőhetett, mellé), és a védekezés is elmaradt, szinte feladták a meccset. A végeredmény 105-88. A Richmond csapatkapitánya, Trent Cotchin magára vállalta a szégyent, ami jogosnak is tűnik, hiszen mindösszesen 9 passza volt az egész meccsen.

Íme egy kis összefoglaló az elmúlt hét legszebb pillanataiból:

Hozzászólások