Ausztrál foci - A tavalyi döntősök élethalálharca
A tavalyi döntősök élethalálharca
Fotó: Europress/Getty

A tavalyi döntősök élethalálharca

Buzás GáborBuzás Gábor
2015/09/17 15:47

Tavaly a Hawthorn Hawks és a Sydney Swans játszotta az Ausztrál Futball Liga nagydöntőjét. Egy évvel ezelőtt ez a két csapat végzett az alapszakasz első két helyén, és a rájátszás első hetében mindketten győztek, amiért megkapták az egyhetes extra pihenőt, és ezt értékesítve az elődöntőből a nagydöntőbe jutottak. Ahol a Hawthorn győzött, megvédve 2013-as bajnoki címét.

Idén viszont nem kerültek ilyen luxushelyzetbe, mert mindketten kikaptak a múlt héten. Az a helyzet, hogy a két perthi gárda, a Fremantle és a West Coast beelőzte a tavalyi döntősöket. Nemcsak a tabellán, hanem esélyességben is. Nem csoda, hogy ők nézhetik páholyból az eheti meccseket, és várhatják a két gigászinak ígérkező csata győztesét.

Remek hír, hogy az Eurosport 2 mindkét meccset élőben közvetíti. Nézzük az előjeleket. Pénteken 11:50-es kezdettel csap össze a Hawthorn és az Adelaide az MCG-ben. A Hawthorn idén egyszer sem vesztett el két meccset egymás után, márpedig a múlt héten ugye kikaptak. Elvesztették viszont Jack Gunstont, a csapat idei legjobb gólszerzőjét. Gunston idén 53 gólt lőtt, de nélküle is bőven lesz termékeny játékos a hazaiaknál, hiszen Breust és Roughead is 45 gólig jutott. Az Adelaide-nél nincs fontos hiányzó.

Két érdekes adat a statisztikák kedvelőinek: a Hawthornnal 1977 óta nem fordult elő, hogy ne tudott volna élni a dupla eséllyel. Az Adelaide pedig legutóbb 1998-ban nyert két egymást követő meccset a rájátszásban. Igaz, akkor megszerezték a bajnoki címet.

Az alapszakaszban Adelaide-ben győzött a Hawthorn 114-85-re. A Crows legutóbb 2012-ben jutott be a rájátszásba, és akkor éppen a Hawkstól kapott ki az elődöntőben, egy nagyon izgalmas meccsen, 97-92-re. Most is igen szoros csatára számíthatunk, és a pályaelőny nem jelent sokat, hiszen az imént említett, három évvel ezelőtti meccset is ott játszották. Talán az dönthet, ami az első héten a West Coast mellett szólt: az Adelaide biztosan éhesebb a sikerre, és meg is van hozzá a tudása és a sztárállománya. Kérdés, hogy tudnak-e megint annyira jól játszani, mint a múlt héten a Western Bulldogs ellen. Sőt, edzőjük, Camporeale szerint még jobbnak kell lenniük, és ezzel nem nagyon lehet vitába szállni. Kulcsjátékos lehet a csapatkapitány, Taylor Walker, aki a múlt héten fontos pillanatokban remekelt, de ezen a meccsen még ennél is több kell: végig kiváló játékra lesz szükség tőle. Is.

Taylor Walker, az Adelaide csapatkapita

A szombati meccs magyar idő szerint 11:20-kor kezdődik, és szintén látható lesz az Eurosport 2-n. A Swans Sydney-ben fogadja a Kangaroos csapatát. Soha nem fordult még elő, hogy az alapszakasz nyolcadik helyén végző csapat bejusson az elődöntőbe. Márpedig most erre készül a Kangaroos, és inkább ők tűnnek esélyesnek. Tavaly a hatodik helyről jutottak a négy közé, a harmadik helyen végző Geelong ellen borítva a papírformát. Idén pedig a Sydney-t kellene legyőzni, ami mindenképp megoldhatónak tűnik, hiszen a vendéglátók végtelenül hosszú sérültlistájára felkerült Sam Reid is. Igaz, cserébe visszatér a csapatba Nick Smith.

A Kangaroos csapatában viszont mindenki remek állapotban van, és a kék-fehérek igen változatosan tud támadni, rengeteg opciójuk van. A veterán Harvey 37 évesen is a csapat egyik motorja, a támadósorban pedig a magas emberek és az apró, fürge csatárok remek egyensúlyt alkotnak. A Sydney-nek foggal-körömmel kell védekeznie, ebben segíti őket az ANZ stadion, ami keskenyebb a legtöbb pályánál, és így kevesebb területet kínál a támadóknak. A hatékony védekezés mellett a Sydney-nek persze sokkal de sokkal jobban kell kihasználnia a gólszerzési lehetőségeit, mint a Fremantle ellen. Bármilyen furcsa, a két csapat jelenlegi állapotában az alapszakasz nyolcadik majdhogynem favoritnak nevezhető még idegenben is a negyedik helyezettel szemben.

Hozzászólások